18. po redu Međunarodni salon stripa u SKC: Izložbe i promocije bez takmičarskog dela!

0

Shodno okolnostima u uslovima pandemije, Srećna galerija SKC-a je ovogodišnje izdanje 18. po redu Međunarodnog salona stripa programski profilisala kroz izbor izložbi iz stalnih galerijskih postavki, promocije strip izdavača i prateće programe festivala.

izlozbe i promocije stripblog

Ovako koncipirani programski segmenti festivala 2021. su u svojoj tehničkoj realizaciji zasnovani na profilisanim formama tekućih programa Ustanove i opšte važećim uslovima za realizaciju istih. Iako, ove godine ne možemo računati na redovni takmičarski i nagradno revijalni program, stiču se uslovi da se realizacijom postojećeg koncepta, osvetle najvažniji vrednosni momenti jednog ovako obimnog i, za devetu umetnost u našem regionu, programski sveobuhvatnog festivala, kakav je Međunarodni salon stripa SKC Beograd, navodi se u saopštenju organizatora Salona Stripa u Beogradu.

Pročitajte: Kragujevac godine jedanaeste – poplava mladih domaćih talenata

Međunarodna izložba pobedničkih radova sa dosadašnjih konkursa salona stripa Grand Prix Salona 2003 – 2019. predstavlja najesencijalniji segment Salona stripa kao umetničkog projetka. Reč je o reminiscentnom preseku kvaliteta strip umetnosti u poslednjih dvadesetak godina, ako ne u svetskim i šire evropskim ono sigurno u regionalnim okvirima kao i na nivou domaće umetničke scene. U skoro multimedijalnom konceptu postavke, sa ukupno 64 strip table, jednom zidnom instalacijm i jednim video radom, predstavljeni su radovi 24 autora iz Srbije, Italije, Hrvatske i Rumunije koji su u prethodnih 17 godina dobijali Veliku nagradu Festivala.

IZLOŽBE FESTIVALA I PROMOCIJE STRIP IZDAVAČA: OVDE

Dokumentarna izložba Laureati Salona 2003 – 2019, opservira jedan od najvažnijih programskih segmenata Salona stripa zasnovan na revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovih početaka do danas, kroz koji se sagledava istoriografski karakter ovog festivala kao kulturološkog projetka od izuzetnog značaja. Na izložbi su, u originalnoj formi grafičkog oblikovanja za pojedinu festivalsku godinu, predstavnjeni najznačajniji domaći autori i pioniri srpskog stripa, eminencije strip umetnosti kako kod nas tako i u svetskim okvirima, koji su na festivalu dobijali nagradu za životno delo – Specijalno priznanje Salona za doprinos srpskom stripu.

izlozbe i promocije stripblog

Na Međunarodnim salonima stripa gostovali su i najeminentniji svetski strip autori. Ove godine, prvim segmentom dokumentarne postavke o nekim od najznačajnijih gostiju Salona, u okviru postojećeg SKC-ovog projekta Ovde, na ovom mestu…, autorke Jasmine Pucarević, skrećemo pažnju na eminentne strip autore iz sveta, goste SKC-a, grada Beograda i naše umetničke scene.

Program 18. međunarodnog salona stripa biće realizovan u nešto dužem vremenskom intervalu od uobičajnog. Paralelno sa izložbama, festival će trajati od 16. septembra do 09. oktobra 2021. godine.

Svakako nezaobilazni programi promocija strip izdavača, razgovori sa autorima i gostima, potpisivanje albuma posetiocima i prateći programi biće realizovani u Velikoj Sali SKC-a u periodu od 20. do 24. septembra.

Sam festival i izložbe neće imati svečanu ceremoniju otvaranje a raspoloživi festivalski prostori biće otvoreni za posetioce od 16. septembra od 11.00 časova.

Svi programi su besplatni i profilisani za posetioce svih uzrasta.

POGLEDAJTE I OVO:  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x