“5 je savršen broj”: Dve ruke, dve noge i glava…

0

Izvući se iz neslavne prošlosti pune baruta, krvi i leševa, a ostati normalan, nije mala stvar. Kako godine odmiču, povučen život se čini sve dražim, ali iako ste daleko od svega toga, neki repovi ostaju i prate vas u stopu.

savrsen broj stripblog

Prikaz stripa “5 je savršen broj” autora Igorta u izdanju Komika

Svakome je cilj da mu dete živi život dostojan čoveka, da se ne pati za svaki dinar i da od svog rada može da živi, od prvog do prvog u mesecu, ali da živi. Makar to. Međutim, u ozloglašenoj Italiji sa mnoštvom porodica ogrezlih u kriminalu, koji se guraju i grizu za plen poput krokodila u maloj bari, njihovi vojnici ni ne znaju za drugi, osim takvog života. 

Pročitajte: Korice koje život znače – Lični osvrt na format u kom se strip čini dostupnim čitaocima

Pepino lo Cicero je svom sinu Ninu, nasledniku u kriminalnom poslu, poklonio novi pištolj nekoliko nedelja pre rođendana. Pepinu se učinilo da je vreme, kada se njegov sin sprema da odradi sitan poslić, overu nekog dripca, pravo za ovakav poklon. 

savrsen broj stripblog

Međutim, nevešti Nino nije bio u stanju da svoj posao dovede do kraja i završi sa onim što je započeo i po šta je pošao, te je izgubio život, zaludno, obavijen velom mašte koja svoju osnovu pronalazi duboko, duboko u njegovom detinjstvu dok je “gutao” američe stripove. 

Matori Pepino lo Cicero, nakon primanja vesti da mu je sin poginuo, kreće u osvetnički pohod protiv dve najveće napuljske mafijaške porodice, nežaleći ništa, najmanje svoj život u tom pohodu.

savrsen broj stripblog

Kako bi ličnost glavnog junaka bila jasnija, samim tim što je podržavao rođenog sina u tome da se bavi veoma opasnim poslom, potrebno je navesti njegovo viđenje sveta, veoma jednostavno objašnjeno. On smatra da su kriminalci ovom svetu potrebni kao i insekti. Ako bi se samo neka vrsta istrebila, odmah bi se narušila ravnoteža koja vlada u prirodi, a tako je i sa društvom, nema kriminalaca, nema ravnoteže. 

Ovu krajnje zanimljivu i brzu kriminalnu priču, sa ctrežima koji obiluju nejasnim linijama, punim dekorima, dok sa druge strane ispunjenu mastilom, senkom i odlučnošću pokreta, najviše gestikulacijom i mimikom koja nam u ovom delu daju neophodnu crtu razumevanja osećanja, straha i težnji likova, uradio je italijanski autor Igor Tuveri, poznatiji pod pseudonimom Igort. 

savrsen broj stripblog

Kako je Antonio d’Oriko za list Il Corriere della Sera napisao o ovom ostvarenju: “Izuzetan grafički roman koji nudi neobičan spoj gangsterskih okršaja i lutanja kroz lavirinte snova, zaseda u kišnim noćima i mističkih prikazanja na najvedrijem nebu. Ovo je najlepši italijanski noar koji je ikada napisan.”

Knjiga je originalno objavljivana od 2002-2009. godine, a pisana je u pet poglavlja “Napolitanske suze”, “Ukrštene reči”, “Život gvapoa”, “Osmeh smrti” i “5 je savršen broj”. U izdanju Komika, sa svedenim prevodom Miodraga Markovića, knjiga je objavljena 2019. godine u A4 formatu sa tvrdim koricama i u boji (kolorit je rađen u stripu na osnovu plave i crne senke, dok su ilustracije u boji). 

savrsen broj stripblog

Iste godine kada je Komiko izdao knjigu, objavljen je i film “5 je savršen broj” u režiji autora stripa, a uloge su tumačili: Toni Servillo kao Peppino Lo Cicero, Valeria Golino kao Rita, Carlo Buccirosso kao Totò o’ Macellaio (Totò the Butcher), Iaia Forte u ulozi Madonne, Giovanni Ludeno kao Il Gobbo (The Hunchback), Vincenzo Nemolato kao Mister Ics (Mr. X), Mimmo Borrelli kao Don Guarino i ulozi Dona Lava Gigio Morra.

Strip “5 je savršen broj” je dobitnik brojnih priznanja u domenu stripa, ali i nagrade za knjigu godine na Sajmu knjiga u Frankfurtu, što je redak slučaj.

Pet je svakako savršen broj, jer šta je čoveku više potrebno od ovih pet stvari – dve spretne ruke, glava da razmišlja kad je gusto i dve brze noge za bežanje.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x