Kako je Betmen Granta Morisona predvideo našu budućnost

0

2007 godine u svojoj priči o Betmenu, smeštenoj u 2022. godini i distopijskoj budućnosti Grant Morison je predvideo neke važne događaje koje doživljavamo ovih dana.

Kako je Betmen Granta Morisona predvideo našu budućnost

U priči Batman in Bethlehem, objavljenoj u Batman #666, Damian Wayne je od svog oca preuzeo ulogu Betmena i zaštitnika Gotama. U jednoj sceni u tom stripu, Damian sluša vesti i izveštaj o svetu gde je budućnost tmurna i koji blizu apokalipse.

Te vesti čitaocima koji čitaju ovaj strip u 2021. mogu zvučati itekako poznato. Temperature su osmi dan zaredom obeležile novi rekordnih 50 stepeni … karantin je i dalje na snazi. Epidemija koja je uzela više od 18 miliona života uskoro će biti pod kontrolom, kažu kineske zdravstvene organizacije … centralni Gotam je vreliji od pakla, dok se diplomate okupljaju na večerašnjem samitu o klimatskim promenama…

Pročitajte: Zašto Nindža Kornjače imaju maske različitih boja?

Ciklus Betmenovih priča koje je napisao Grant Morison bio je veoma dug, od 2006. do 2012. godine, i sastojao se od oko 2.000 stranica. Među glavnim dodacima scenariste mitologiji lika bio je Damian Wayne, sin Brucea i Talie al Ghul, koji je odrastao i postao novi vođa Lige ubica. Lik koji debituje u Morisonovoj prvoj priči i čija se narativna važnost postepeno povećava, do te mere da ga čini pravim ko-protagonistom.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x