Manga Panišer kao jedna od najgorih Marvelovih kreacija

0

Pokušaj Marvel Comics-a da sredinom 2000-ih stvori svoj manga univerzum doveo je do nekih bizranih kreacija i rimejkova.

Manga Panišer kao jedna od najgorih Marvelovih kreacija

Jedna od najupečatljivijih kreacija iz tog perioda bio je manga Panišer. 

Kada su japanske mange prevedene na engleski počele da nalaze puteve do publike na međunarodnim tržištima stripova početkom 2000-ih, Marvel je to primetio i pokušao da napravi svoje mange, zamišljajući svoje superheroje u kontekstu „Mangaverse-a“, primenjujući manga trope i arhetipove mange likova poznatim licima … ili je barem to bio plan u teoriji.

Među ovim Mangaverse naslovima bio je i Marvel Mangaverse: The Punisher, one-shot Petera Davida sa umetnošću Lee Hernandeza koja je publici predstavila novu verziju lika. Umesto direktne paralele sa Frenkom Kaslom, ovaj Panišer je žena po imenu Sosumi Brown koja deluje u Tokiju. Danju je stroga direktorka privatne škole u ​​koju je nedavno počela da ide njena sestra Hashi Brown. Noću, međutim, ona preuzima identitet Panišera – ali umesto da se upušta u puškaranje, ovaj Kažnjavač preferira metode koje su malo drugačije. Odevena kao gejša sa belom bojom na licu koja podseća na Panišerovu lobanju, Sosumi, kažnjava svoje protivnike u stilu domine, koristeći bičeve, batine i slične stvari da muči kriminalce.

Pročitajte: “Logan” – Događaj iz kog se izrodio nemilosrdni Vulverin

Protivnik Panišera u ovom stripu je Skang Ke Ho, vođa korejskog sindikata zločina. Budući da je ona mnogo manje zainteresovana za ubijanje od svog originalnog kolege, cilj ovog Panišera je samo da otera bandu iz grada. Na nesreću, njeni neprijatelji su daleko manje moralno suzdržani. Na kraju, Sosumina mlađa sestra otkriva njen tajni identitet i na kraju postaje njen pomoćnik, stižući u slučajnom trenutku da joj spasi život. Ovaj Panišer takođe koristi konja za kretanje, uprkos činjenici da je priča smeštena u današnje vreme, gde su oružje i automobili široko dostupni.

Nepotrebno je reći da su rezultati većini čitalaca bili manje nego impresivni. Dodavanje seksualnog elementa deluje prilično deplasirano, a priča je ispunjena lošim igrama reči u obliku stranih reči koje bi se danas verovatno smatrale neverovatno rasističkim ili uvredljivim. Priča i umetnost se zapravo ne osećaju kao bilo šta iz stvarne japanske mange, već kao zapadnjački strip u stilu koji je drugačiji nego što je bio standard u to vreme. Iako je manga poznata po naglim prelascima raspoloženja iz komedije u ozbiljnu dramu, pokušaji humora u ovoj knjizi često propadaju, bilo zato što su lenja igra reči, oslanjajući se na jezivu ideju da je seks suštinski smešan ili jednostavno besmislen, kao i na bizarnim činjenicama kao npr. da su roditelji Sosumi i Hashi poginuli u „nesreći skačući na pogo štapu“. Priča pokušava da iskoristi neke japanske kulturne koncepte, ali troši mnogo dijaloga na izlaganje da bi čitaoce ispunila sa previše detalja.

Sve u svemu, Marvelov Mangaverse: The Punisher s pravom je odbačen kao neuspeh, i dok su druge priče o mangaverseu imale malo više uspeha, ceo projekat je kratko trajao, a svi završeni stripovi na kraju su prikupljeni u jedan tom. Marvel je ponovo pokušao da oživi ideju 2006. godine, ali tada nije išlo mnogo daleko. Noviji pokušaji mange za američke superheroje imali su veći uspeh, poput mange Deadpool: Samurai, uglavnom zato što su odlučili da koriste japanske pisce i umetnike kako bi je učinili autentičnijom. Ipak, mangaverse je tehnički kanonski deo Marvelovog multiverzuma, tako da ko zna kada ili hoće li Marvelov manga Panišer ponovo izroniti…

Korišten materijal sa portala Screenrant.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x