“Logan” – Događaj iz kog se izrodio nemilosrdni Vulverin

0

U stripu “Logan”, Vulverin se vraća na Hirošimu i prošlosti koju je mislio da je zaboravio.

Prikaz stripa “Logan” scenariste Brajana K. Vona i crtača Eduarda Risoa

Logan se sećanjima vraća u period Drugog svetskog rata, svojim zarobljeničkim danima u Japanu, susretu sa poručnikom Vorenom i ženom po imenu Acuko, koja je zauvek promenila Loganov život. U ovom mini serijalu od 3 broja koji je originalno objavljen 2008. godine, Brajan K. Von proširuje i istražuje ovaj deo Loganove prošlosti. 

Vulverin je proteklih decenija nesumnjivo najpopularniji strip junak Marvel Comics-a, jedini kog više eksponiraju je Spajdermen. Veći deo svog stripovskog postojanja Vulverin se nije sećao svoje prošlosti, a upravo ta nepoznata prošlost i veo misterije bili su deo njegovog karaktera. U Marvelu su oduvek bili puni oklevanja kada su priče o Vulverinovoj prošlosti u pitanju, sve dok 2001. nije objavljen serijal Vulverin: Poreklo, stoga je i svaka naredna priča o njegovoj prošlosti izazivala pomnu pažnju čitalaca. Upravo se zato decenija 2000-ih smatra decenijom otkrića Vulverinove prošlosti, a mnogi scenaristi su se naizmenično upuštali u izazov da opišu neke segmente iz tih perioda.

Ova priča započinje sa Loganom kao ratnim zarobljenikom u Japanu. Svi znamo da je Vulverin životinja koju je teško držati u kavezu, stoga on beži iz zarobljeništva vodeći sa sobom poručnika Vorena kog je upoznao u zatvoru. Poručnik Voren kao negativac ovog stripa u startu pokazuje svoje predrasude, rasizam i mržnju prema Japancima. Kad tokom bekstva Logan i Voren naiđu na nedužnu japansku prolaznicu, Voren će uperiti pištolj u nju, a Logan će ga sprečiti da joj naudi. 

Zahvalna što joj je spasio život, Japanka Acuko poziva Logana da pođe sa njom. Acuko mu otvara svoj dom i oni se brzo zbližavaju. Nedugo zatim oni spavaju zajedno, što uznemirava Vulverina jer je već dugo mislio da je previše odvratan da bi ga žene želele. Njeno prihvatanje njega čini da se brzo zaljubi u nju, ali nažalost njihova sreća je vrlo kratka jer se Voren vraća. Ogorčen je i pun mržnje i “ubija” Vulverina, a zatim i Acuko. Voren ne zna da je Vulverin mutant, stoga kada se Vulverin zaceli, napada Vorena i smrtno ga ranjava. Međutim, Vulverin ne zna da je Voren takođe mutant čije telo ne zaceljuje kao njegovo, ali ni ne umire od bilo koje vrste povrede, ali taman pre nego što će nastaviti svoju borbu, prekida ih zvuk aviona koji izbacuje paket na zemlju. Atomska bomba pada na Hirošimu…

POVEZANO:

Brajan K. Von uspeva da učini od ovog stripa taman onoliko koliko mu ograničenja dozvoljavaju. Najveća mana je upravo zato što se sadrži od samo tri broja, čita se za svega 15-20 minuta, stoga se često oseća kao da u njemu nema dovoljno supstance. Ipak, postoji nekoliko zanimljivih momenata vrednih pomena.

Obzirom da se veći deo radnje događa za vreme Drugog svetskog rata, ono što priču čini zanimljivom je to što za razliku od drugih priča smeštenih u ovaj period, ispada da je negativac zapravo Amerikanac. 

Vulverin je tokom godina doživljavao slične sudbine sa ženama koje je voleo, tako da njegova priča sa Acuko ne donosi ništa novo, ali ako se dublje razmisli ipak ima pojedinih momenata vrednih isticanja. U skoro svim pričama o Vulverinu do sada, on je prikazan kao neko ko ima beskrajno samopouzdanje i vrlo muževno. Međutim, ovde se ističe njegova nesigurnost u fizički izgled i seksualne veštine. On retko kada pokazuje svoje emocije i uglavnom je grub i nagao, a u ovoj priči Brajan K. Von uspeva da zagrebe ispod površine i prikaže neke ljudskije emocije kod Vulverina. 

Njegova veza sa Acuko je, sa druge strane, nedovoljno istražena da bi ona ostala upamćena kao jedna od bitnijih žena u Loganovom životu. Nekoliko dana ili pojedinačno izdanje sa njih dvoje, umesto jedne noći romantike i brze smrti moglo je zaista zacementirati dubok efekat Acuko na lik Logana. Ipak, poruka priče je ta da su njegova ljubav sa Acuko i atomska bomba događaji koji su učinili da Vulverin postane nemilosrdni ratnik.

Eduardo Riso je na visini crtačkog zadatka. Njegove pozadine i okruženja su prelepi, scene borbe imaju dobru koreografiju, a emotivni momenti odzvanjaju na izrazima lica likova koje crta i bivaju sjajno ispraćeni govorom tela. 

“Logan” je zanimljivo štivo namenjeno podjednako i okorelim fanovima X-Mena i Vulverina, a i novim čitaocima. Kratko, a slatko…

Ovaj strip je za domaće tržište izdala Čarobna knjiga 2021. godine u 158 x 240 mm formatu tvrdih korica.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x