Najveće heroine američkog stripa: Susan (Sue) Storm

0

Susan Storm, elegantna i pomalo stidljiva, topla i brižna, na kraju krjeva misteriozna plavuša nije poput drugih superheroja. Dok se svi oni razmeću svojim supermoćima, ona više voli da ostane neupadljiva.

Ta njena diskrecija je jednostavno rezultat moći koje poseduje. Susan Storm je Nevidljiva žena, članica superherojske grupe koju znamo kao Fantastična Četvorka.

Susan Storm je jedna od kreacija Džeka Kirbija i Stena Lija koja je kao i ostatak njenog tima nastala 1961. godine. 

Tokom probnog leta, svemirski brod kojim je komandovao istaknuti naučnik Reed Richards bombardovan je kosmičkim zračenjem. Kada se vrate na zemlju, članovi posade sa užasom otkriju da je zračenje pokrenulo mutacije u njihovim telima. Reed-ova verenica, Susan, postala je nevidljiva. Njen brat Johnny počinje da plamti bez ikakvog upozorenja, potvrđujući njegovu reputaciju usijane glave. Što se tiče Reed-a Richardsa, njegovo telo postaje elastično, sposobno da se isteže i izvija na svaki način. Telo njihovog četvrtog člana Bena Grimm-a postaje kameno i on dobija nadljudsku snagu. Tako se rađa Fantastična četvorka. Od tog trenutka, oni će se zvati samo svojim novim imenima: Mr. Fantastic, the Thing, the Human Torch i Invisible Woman (nekada, the Invisible Girl). Od te 1961. svet je mogao da počne mirno da spava, a svi zlikovci da dva puta razmisle pre nego što učine neku glupost.

Kada su početkom šezdesetih stvorili Fantastičnu četvorku, scenarista Sten Li i umetnik Džek Kirbi teško da su bili svesni da u stvari postavljaju temelje Marvelovog univerzuma i udišu novi život u priče o superherojima. Po ispadanju iz mode u prethodnoj deceniji, superherojske priče će uskoro naići na neočekivani uspeh. Umoran od pisanja istih starih horor priča o čudovištima, Sten Li je bio na ivici da napusti Timely Comics (preimenovan u The Marvel Comics Group 1963. godine), sve dok mu šef Martin Gudmen nije dao ponudu kojoj nije mogao da odoli. Gudmen je čuo za uspeh superherojskog tima Justice League of America, koji je stvorio njihov konkurent DC Comics, i želeo je svoj superherojski tim. Ovo je za Lija bila zlatna prilika: pričati priče povezane sa stvarnim životom, sa više ljudskosti u  likovima koji bi mogli privući odrasle čitaoce. Marvelova revolucija bila je u punom jeku, sa prvom Marvelovom porodicom superheroja.

Kako je pisano više epizoda, Susan Storm više nije bila samo nevidljiva, već dobija nove moći. Sada je mogla učiniti predmete nevidljivima ili koristiti polje sile kao štit i oružje protiv svojih neprijatelja. Prvobitno stvoreni pre pojave feminističkih pokreta koji su zahtevali veću vidljivost žena u društvu, možda su njeni tvorci mislili da njena glavna snaga nevidljivosti više nije u skladu s vremenom. U svakom slučaju, za Susan i Fantastičnu Četvorku život nikada više ne bi bio isti. Ujedinjeni oko zajedničkog cilja, s malo porodične zavade svako malo, sada bi se borili protiv najgorih zlikovaca u svemiru. Susan je često u borbi protiv superheroja koristila nešto što ostala tri člana nisu posedovala, a to je lukavost i diplomatija. 

POVEZANO: Najveće heroine američkog stripa: Oliva

Susan je bila najbrižniji član tima, često najodgovornija koja je poput majke rešavala sukobe ostalih članova F4. To dolazi iz njene nesrećne mladosti kada je sama morala da se brine o svom mlađem bratu Johhny-u. Susan i Johnny Storm dele pozadinu, ali Susanina strana priče je posebno traumatična. Njihov otac Franklin nije uspeo da spasi svoju ženu od smrti nakon saobraćajne nesreće, a zbog toga je odbojnost prema sebi dovela do toga da je postao alkoholičar i kockar pre nego što je na kraju završio u zatvoru zbog zločina koji nije počinio. Kao stariji brat i sestra, od Sue se očekivalo da brine o svom bratu i pomaže mu u odgoju, što ju je postavilo u majčinsku ulogu dok je i sama još bila dete. Iako je tuga njenog oca bila razumljiva, Sue je vrlo rano u životu morala da se suoči sa svetom u kome su potreba njenog brata za pažnjom i nadzorom i njegov bes bili važniji od svega što je ona sama želela.

Kada je imala samo 17 godina, Sue je upoznala Reed Richards-a i progonila ga, često radeći kao njegov pomoćnik, pa čak i moleći da povedu Johhny-a u svemirsku misiju koja je dovela do toga da su svi ozračeni i nadareni svojim čudnim, jedinstvenim sposobnostima. Njene rane godine u timu bile su teške, sa velikim delom Fantastične četvorke #11 koji se bavio Susaninim osećajem beskorisnosti. Stupci slovima tog vremena često su bili ispunjeni obožavaocima koji su pozivali na uklanjanje Sue iz tima, i, u trenutku meta, Li i Kirby su se suočili sa tim problemom kao sa temom radnje. Muški likovi uveravaju Sue da ona nije neadekvatna, ali i oni zaista sami klize po tom pitanju i obično se prema njoj odnose kao prema nižem biću, kojem je stalno potrebno spasavanje.

U ranoj Fantastičnoj Četvorki, Sue je došla u podređeni položaj ne samo Reedu već i svom mlađem bratu Johhny-u. Možda nema smisla da je Sue završila s Reedom, ali bilo je logično da je tražila majčinstvo. Sue je žena kojoj nikad nije dodeljena vršnjakinja. Muškarci u njenom životu često su joj predstavljeni kao deca kojoj je potrebna nega, bez punih emocionalnih kapaciteta odraslih. Crystal i Alicia Masters, iako prijateljski nastrojeni, ne mogu da shvate Suein život u zgradi Bakter. Čak i mnogo kasnije, kada se She-Hulk pridruži timu, njena seksualnost i abrazivnost predstavljaju se kao pretnja. Sue je lik kome su očajnički potrebni prijatelji, ali najbliže kome se zaista približava je možda Medusa iz tima Inhumans, kojoj se takođe daje nemoguća uloga da bude ispunjena supruga muškarca koji nije emocionalno prisutan i majke vrlo moćnog deteta. Muškarci koji progone Sue to čine kao odgovor na Reeda više nego istinsku privlačnost prema njoj – uz mogući izuzetak Namora the Sub-Marinera, koji je ne može razumeti, ali je ipak privlači njena misterija. Tragedija Sue Storm je u tome što će verovatno čitavo svoje postojanje proživeti kao lik, a da nikada neće imati pravog prijatelja i vršnjaka koji bi mogao da joj olakša. Na mnogo načina, njena želja da bude dobra majka delimično odražava želju da svojoj deci pruži ljubav i naklonost koju ona sama možda nikada neće dobiti, jer biti u braku sa genijem kakav je Reed nosi tragediju da takav um često biva izgubljen i opterećen svojim naučnim dostignućima, vreme provodi radeći na projektima umesto da ga provodi sa svojom porodicom i sa Susan.

Reed i Susan se venčavaju i imaju dvoje dece: devojčicu po imenu Valeria i dečaka po imenu Franklin Benjamin. Potonji je rođen sedam godina nakon početka avantura Fantastične Četvorke i ima mentalne moći. Veza Susan i Reed-a takođe prolazi kroz neke grube periode, kao i bilo koji drugi par. I koliko god retko izgledalo za strip, par takođe svedoči rođenju mrtvorođene bebe, pa čak i raskidaju na neko vreme pre nego što se ponovo pomire. Iako je sama Sue daleko najmoćniji član Fantastične četvorke i svrstava se među najmoćnije Marvelove likove, njeno dvoje dece gotovo da se ocenjuju bogovima, ona se u svom roditeljstvu  oseća beznadežno izolovana. Pa ipak, čak i ako je ona ta koja većinu emotivnog posla radi u Fantastičnoj Četvorki, ona nekako pronalazi osećaj porodice za kojim je tragala celog svog života.

Na kraju, stvari koje pisci naglašavaju u Sueinom karakteru jeste njen zapanjujući nivo strpljenja, sposobnost nege, hrabrost, odanost i lepota. Delovi njenog lika koji su manje naglašeni, ali zanimljiviji uključuju njenu duboku, gotovo nemoguću usamljenost, neverovatnu moć i sposobnost da svoj vlastiti interes potopi pod slojeve saosećanja. Ona sama stvara osećaj porodice u timu Fantastične Četvorke, osećaj koji je svima toliko potreban.

A tu su i Susanina sahranjena osećanja prema Namoru the Sub-Marineru, čiju sliku Johnny nalazi iza knjige u biblioteci. Očigledno posramljena, Susan nespretno pokušava da objasni sebe: „Kako mogu da objasnim nešto što ni ja ne mogu da razumem!“ priznaje, oborenih očiju, dok se Reed Richards čak trudi da je razume. „Znam da je Namor protiv nas … ali ima nešto u njemu, nešto nežno i … Oh!“ Ahem, bolje da sada promenimo temu draga Susan…“

Susan i njena porodica superheroja do danas ostaju najljudskiji karakteri koji su ikada bili prisutni na stranicama nekog superherojskog stripa. 

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x