Činjenice koje niste znali o filmu Betmen Tima Burtona

0

Filmovi o superherojima poslednju deceniju vladaju Holivudom i bioskopima, a to verovatno teško da bi bilo moguće bez filma Betmen iz 1989. u režiji Tima Bartona.

Činjenice koje niste znali o filmu Betmen Tima Burtona

Betmen Tima Burtona je napravljen u vreme davno pre nego što su superherojski filmovi postali unosan posao za producentske kuće. Mračni pogled Tima Burtona na superheroja, koji je do tad bio poznat po kultnoj TV seriji iz 60-ih i njenoj komičnoj i blesavoj atmosferi, postao je orijentir superherojske pop kulture. Postoje mnoge priče i činjenice vezane za nastanak Bartonovog Betmena koje su zanilmljive koliko i sam film, a u nastavku vam donosimo neke od njih.

  • Producent Michael Uslan izborio je filmska prava za Betmena 1979. godine i tada počinje njegova borba za ubeđivanje studija da snime film. Columbia Pictures i Universal Pictures su to odbili, a kada je Warner Bros. konačno pristao, trebalo je još nekoliko godina za razvoj projekta i pisanje scenarija. Film je konačno izašao 1989. i ispada da je bilo potrebno 10 godina da se ovaj film dovede na velika platna.

  • Uslan je izabrao legendarnog scenaristu Tom Mankiewicz-a da napiše scenario. Njegova priča je obuhvatala Jokera, Penguina, korumpiranog političara Ruperta Thorna, mnogo veći fokus na Brusa Vejna i pojavljivanje Robina pred kraj filma. Ovaj scenario je na kraju otkazan.

  • Sve velike filmske zvezde tog vremena su bile razmatrane za ulogu Brusa Vejna. Mel Gibson, Bill Murray, Kevin Costner, Willem Dafoe, Tom Selleck, Harrison Ford, Charlie Sheen, Ray Liotta i Pierce Brosnan (koji je kasnije zažalio što je odbio ulogu), svi su bili u opticaju da glume Mračnog viteza.

Pročitajte: Zamalo Osvetnici: Glumci koji su zamalo glumili Marvelove superheroje

  • U to vreme Michael Keaton je bio poznat samo po svojim ulogama u komedijama, stoga je Uslan smatrao šalom što se njegovo ime nalazi među potencijalnim glumcima. Međutim, Burton koji je sa Keatonom radio na filmu Beetlejuice, smatrao je da je Keaton idealan glumac koji će prikazati opsesivnu prirodu lika i koji će zapravo morati da se obuče u kostim šišmiša kako bi uplašio kriminalce, dok angažovanje tipične akcione zvezde ne bi imalo takav efekat. Burton je na kraju pobedio i Keaton je glumio Betmena u originalnom filmu i u nastavku Batman Returns 1992. godine.

  • Uslan je smatrao da je Jack Nicholson pravi izbor za ulogu Džokera. On je bio njegov prvi izbog koji je na kraju i prihvatio ulogu. Ipak, Uslan je morao imati par rezervnih opcija u rukavu za slučaj da ne angažuju Nicholsona, stoga su se pored njega u opticaju da glume Džokera našli Willem Dafoe, James Woods, Brad Dourif, David Bowie i Robin Williams (koji je silno želeo ovu ulogu.

  • Ideja o pojavljivanju Robina je odbačena jer se činilo da za njega nije bilo prostora u filmu. Robin se jeste nalazio u ranim fazama scenarija, a producenti su bili spremni da angažuju jednu od najvećih glumačkih zvezda 80-ih za ovu ulogu – Eddie Murphy-a.

  • Scenarista Sam Hamm otkrio je jednom prilikom da nije njegova ideja bila obrt koji se desio na kraju filma, gde se ispostavilo da je Džoker (Jack Napier pre nego što je postao Džoker) taj koji je ubio Betmenove roditelje. U periodu kada je počela produkcija bio je aktuelan štrajk scenarista, pa zato Hamm nije mogao biti deo produkcije koja se odvijala u Londonu. Hamm je otkrio da je zapravo Burton taj koji je hteo ovakav obrt, te da ga je Hamm uspešno ubedio u to da je u pitanju loša ideja, međutim, kako Hamm nije bio prisutan tokom produkcije, Burton je očigledno isterao svoje.

  • Dizajner produkcije Anton Furst uložio je mnogo truda u to da dizajnira filmsku verziju Gotama. Na kraju je uloženo preko 5 miliona dolara kako bi se londonski studio Pinewood pretvorio u Gotam.

  • Iako su se direktori studija godinama opirali ideji o “mračnom” filmu o Betmenu, film je na kraju postavio novi standard za uspeh na blagajnama. To je bio prvi film koji je ikada zaradio 100 miliona dolara za 10 dana, najveći film u istoriji Warner Bros-a u to vreme i najveći zarađivač na blagajnama 1989. godine, a u to čak nije uračunata ni masovna prodaja igračaka i ostale robe.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x