“Povratak jastreba osičara”: Da li bi bio u stanju da odvratiš samoubicu?

0

Da li ste se ikada suočili sa scenama koje ste proživeli, koje su vam se toliko snažno urezale u sećanje da je teško izbaciti ih? Kako se čovek leči od nekih događaja za koje nije kriv?

Prikaz stripa “Povratak jastreba osičara” holandske autorke Eme de Jong u izdanju Komika

Simon Antonis zaljubljenik u ornitologiju (nauku koja proučava ptice), ali po struci knjižar, u svom životu je dva puta posmatrao smrt drugih. Prvi put mu se na oči ubio drug, u školi, a on ništa nije preduzeo da to spreči. Drugi put, posle mnogo godina, jedna žena je stala na prugu pred njegovim automobilom, a on je imao minut ili dva da je skloni sa pruge, da skoči na nju i zadrži je toliko da voz prođe, ali to nije učinio, vikao jeste, ubeđivao je, ali ništa više od toga.

Pročitajte: Tatjana Vidojević: Želela sam na tekst odgovoriti metaforički, a bojama postići atmosferu!

Grafička novela “Povratak jastreba osičara” holandske autorke Eme de Jong, govori nam o dva događaja iz života nesuđenog ornitologa, koji je, ne želeći da razočara oca, nasledio od njega porodični biznis, koji je zapao u krizu, te je na kraju bio primoran da ga ugasi. Njegov najbolji drug u školi je bio žrtva vršnjačkog nasilja, kojem je želeo da se suprotstavi, ali nije bio jedan od onih koji bi mogli ubiti, te je njegov život završen tragično u mržnji i želji da presudi gadovima koji su ga maltretirali. Što se tiče žene koja je izletela pred voz, o njoj se apsolutno ništa ne zna, samo se zna da se ubila pred očima čoveka, kojem je dugo vremena bilo potrebno da u svojoj duši zakrpi ranu, nastalu iz sopstvene nemoći da pomogne prijatelju i da ga spreči, da završi sa sobom. Priče se prepliću, međusobno dopunjuju i spajaju, u jednom čoveku, punom svakodnevnih, običnih problema. 

Iako de Jongova govori o veoma velikoj tragediji i unutrašnjem nemiru, koji praktično prerasta u stanje duševnog rastrojstva, u jednom čoveku nemoćnome da uradni više od reči, ipak se strip čita u jednom dahu, priča deluje lagano, a poruku ne šalje, samo opisuje nešto od čega mnogi boluju. Ono što daje poentu celoj povesti je mlada devojka Regina, zainteresovana za Simonove knjige, koja dopire do njega, pružajući mu mir i spokoj, time što je uz njega, time što ga čini korisnim za nju i daje mu snagu da nastavi. 

Kako bi Zoran Đukić, recezent izdanja na srpskom jeziku napisao: „Povratak jastreba osičara delo je Eme de Jong, jedne od trenutno najvećih telenata holandske strip scene. Priča, ispričana kroz flešbekove, ukršta dva događaja koji formiraju čvor osećanja krivice. Traumatičan događaj u sadašnjosti aktivira traumu iz detinjstva. Glavni junak je dvaput „stajao u prvom redu”, bio je svedok dve tragedije koje nije sprečio ili nije mogao da spreči. No, to tek otvara spiralu samoispitivanja u kome se fantazmagorično meša ono što smo čitali u knjigama sa onim što doživljavamo.”

Eme de Jong svrstava se među najtalentovanije mlade umetnike na holandskoj strip sceni. Pošto je 2011. godine diplomirala na smeru za animaciju, počela je sa radom kao autorka stripa, ilustratorka i animatorka na filmu i televiziji. Njen strip u kaiševima Isečci (Snipperts) svakodnevno izlazi u holandskim dnevnim novinama Metro. Povratak jastreba osičara njen je prvi grafički roman.

Autorkim crtež u stripu je pre svega alternativan, sveden, ali sa istaknutim emocijama i pozadinama koje slika jasnim i preciznim pokretima pera.

Strip je objavila izdavačka kuća Komiko 2016. godine kao devetu knjigu edicije Meridijani, sa odmerenim i osetljivim prevodom Bojane Budimir.

Kada se jastreb osičar vrati, nastaje nemir, donoseći spokoj.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x