Šta sve znamo o poreklu Dilana Doga?

0

Dilan Dog specifična stripska ličnost, a razumevanje njegovog porekla je teško čitaocima, pa čak i onima koji dugi niz godina konzumiraju njegove epizode.

poreklu stripblog

Dilan nosi u sebi nešto demonsko, ali i nešto božansko, u njemu su se sukobile dve ličnost iznedrene iz njegovog oca, čak trista godina pre godine početka serijala.

Pročitajte: Zašto Supermena zovu “Čovek od čelika”?

Dilana Doga, istraživača noćnih mora, stvorio je Ticijano Sklavi, scenarista i Angelo Stano crtač 1986. godine. Dilan je istraživač noćnih mora iz Londona i živi sa pomoćnikom Gručom u ulici Krejven Roud broj 7. 

O Dilanovom poreklu saznajemo iz epizoda broj 1. “Zora živih mrtvaca”, 7. “Zona sumraka”, 25. “Morgana”, 74. “Dugački pozdrav”, 100. “Priča o Dilan Dogu”, 121. “Sve dok vas smrt ne rastavi”, 151. “Jezero na nebu”,  200. “Broj dvesta”, 241. “Ksabaras”, 242. “U ime oca”, ali i u novijim epizodama kao što su “Mater Morbi” i “Mater Dolorosa”. 

poreklu stripblog

Priča o Dilanovom poreklu seže u davnu 1686. godinu, na galiju kojom upravlja Dilan stariji i Morgana, njegova žena. Njih dvoje imaju dete – Dilana mlađeg, a cilj putovanja je pronalaženje poslednjeg sastojka za serum besmrtnosti. Dilan stariji je mislio da je poslednji sastojak seruma pronašao u nepoznatom biću iz mora i primenio ga je u svoju formulu. Međutim, kada je na brodu izbila pobuna, a Dilan stariji, u svom nastojanju da odbrani porodicu, biva pogođen, pokazalo se da serum ne deluje baš najbolje. Dilan stariji nakon nekog vremena ustaje, uspeva da se izbori, izgledom zombija, sa masom koja je napala njegovu ženu i sina, ali tada entitet iz mora uzima ga i udvostručuje. Onda dobri Dilan odlazi na nebo, na asteroid na kojem će živeti 666 godina, a onaj zao, pod imenom Ksabaras, biva osuđen na život na zemlji. Ksabarasu je dato to da ga svi mrze, da ga preziru i da ga se plaše, ali je njegov zadatak ostao da pronađe serum besmrtnosti. 

poreklu stripblog

Mali Dilan je završio u sirotištu, nakon što je zao deo njegovog oca zatvorio njegovu majku u stakleni kovčeg i ostavio na galiji. Ali već prve noći u sirotištu, Dilana mlađeg je posetio demon, koji ga je poslao trista godina u budućnost, a kada se Ksabaras vratio u sirotište video je da više nema ni Dilana ni sirotišta. To je jedan od razloga što Ksabaras traga za Dilanom u Londonu dvadesetog veka, želeći da ga dokusuri. 

Igra slučaja je udesila to, ili neka druga sila, da Dilana pronađe porodica u kojoj se otac zvao Dilan, kao i njegov otac, te je Dilan nasledio to ime, a par ga je prihvatio ne znajući ništa o njegovom poreklu. 

Dilan ima mnogo toga demonskog u sebi, ali nosi i božansku crtu ličnosti, pre svega što je na strani dobra, ali ga i često zasvrbi njegovo peto i po čulo.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x