Zašto Supermena zovu “Čovek od čelika”?

0

Supermen je već decenijama poznat i kao Čovek od čelika, a ko ga je tako nazvao i zašto?

Supermen je jedan od najznačajnijih superheroja ikada, čije će priče i avanture zauvek biti upamćene kao neke od najvećih strip priča svih vremena. Junak DC Comics-a već dugo ima titulu Čoveka od čelika, koja mu je dodeljena ubrzo nakon debija pre više od 80 godina. Ali šta je inspirisalo taj nadimak koji je uz ovog strip junaka decenijama nakon što se prvi put pojavio?

Supermena su stvorili Džeri Sigel i Džo Šuster davne 1938. godine. U priči od 13 stranica prikazano je prvo poreklo junaka, jer je otkriveno da je poslat sa otuđene vanzemaljske planete na Zemlju, gde je prvi put pokazao njegove neverovatne moći kao malo dete u sirotištu. U izdanju su predstavljeni ključni aspekti njegove prošlosti, uključujući i to kako je postao Supermen, njegov rad kao novinara Klarka Kenta i upoznavanje Luis Lejn. Tek nakon nekoliko izdanja u Action Comic #6, Supermen je prvi put prozvan Čovek od čelika.

Pročitajte: Razlike između MCU i stripovskog Lokija

U Action Comic #6, Supermenove avanture postale su sve zapaženije u javnosti, najviše zahvaljujuči člancima koje on kao Klark Kent piše za novine i u njima opisuje svoje herojske postupke. Jedan od naslova glasio je: „Ponovno se pojavljuje misteriozni čovek od čelika …“, što je prva referenca na nadimak ikada. Ime je stvoreno da pokaže koliko je Supermen bio jak. S obzirom na njegovu gotovo neuništivost, poredilo ga je sa moćnim metalnim čelikom. Nadimak Čovek od čelika takođe je povezan sa superherojem koji je bio pre Supermena: Doc Savage.

Doc Savage se smatra jednim od prvih superheroja ikad, pošto su avanture lika počele davne 1933. Stvorili su ga Henry W. Ralston, John K. Nanovic, i Lester Dent. Doc Savage je poslužio kao inspiracija za likove poput Supermana, a čak je i sam nazvan „supermenom“ u svojim pričama ranih 30-ih. Doc “Clark” Savage imao je svoju tvrđavu samoće i imao je svoj nadimak: Čovek od bronze.

Verovatno su Džeri Sigel i Džo Šusterl želeli da istaknu da je njihov junak bio čak i jači od Doc Savage-a i izabrali nadimak Čovek od čelika kao način da to pokažu i odaju počast heroju koji je pomogao da otvori put Supermenovom postojanju. Ime Čovek od čelika koristi se i danas, film Zeka Snajdera iz 2013. godine nosio je upravo to ime, dok je doslovni Čovek od čelika, potpuno novi lik, kasnije predstavljen u DC-ijevim stripovima. Što se nadimaka tiče, malo je onih koji su kultniji od Supermenovog nadimka Čovek od čelika, a ovaj nadimak je prirastao uz lika i ostao s njim decenijama upravo jer ga najbolje opisuje.

Za potrebe teksta korišten materijal sa portala Screenrant.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x