Festivalski dani u doba korone, u Somboru!

0

Od 14-16. maja, u prostorijama Mađarske gradske kasine, u gradu Somboru, održan je 6. somborski internacionalni festival stripa i fantastike u prijatnoj atmosferi i svim merama zaštite protiv virusa korona.

Foto: Geza Šetet FB

Festival je počeo u petak 14. maja otvaranjem izložbe strip crtača Miodraga Mikice Ivanovića u Gradskom muzeju grada Sombora. Posetioci izložbe su mogli i festivalskih dana, ali i kasnije, naročito u subotu (15. maj), kada su vrata muzeja bila otvorena za posetioce događaja – Noć muzeja, videti neke od starih, ali i novih Mikicinih radova. Izloženi su Ivanovićevi radovi na Bleku, Nindži, Zagoru, ali i ilustracije Vulverina i drugih strip junaka. 

Drugog i trećeg dana, festival se preselio u prostorije Mađarkse gradske kasine, gde je sve vreme trajanja festivala bila postavljena berza stripova u kojoj su Makondo, Forma B, Darkwood, Golconda, System Comics, 300 čuda, ali i prodavci igračaka, akcionih figurica i starih stripskih, polovnih izdanja, izlagali i prodavali svoje stripove i figure.

Pročitajte: 

Kako je festival bio suženog karaktera, baš zbog pandemije virusa korona, tako su izdavači uglavnom ponudili najviše nova izdanja, ovo se pre svega odnosi na Darkwood, Golcondu i 300 čuda, dok su Forma B, System Comics i Makondo prodavali i starija izdanja stripova. U ponudi su, na berzi, bili izloženi i stripovi Veselog četvrtka na štandu Kluba ljubitelja stripova Sombor, inače organizatora ovog festivala. 

Na tribinama drugog dana stripskog festivala, predstavljeni su radovi Spasoja Kalauzova i Kulturnog centra Kikinda. Pored najave novih Forma B izdanja, kao što je Luča mikrokozma, Geze Šetata i predstavljanje njihovog dosadašnjeg rada, uz predstavljanje sada već jedno od najprodavanijih stripova novijeg doba sa do sada preko četiri hiljade prodatih knjiga “Gorskog vijenca” Geze Šeteta i Mikice Ivanovića, predsavljeni su i radovi Željka Paheka. 

-U jednoj od novijih epizoda Morgan Losta, autor kojeg smo upoznali, rešio je da epizodu smesti u Beograd, a mene i Mikicu je nacrtao kao likove, iako obojica ginemo već na drugoj strani. Radnja se dešava pedesetih godina prošlog veka, ali lik ipak sleće na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, što je greška, ali dobro, izjavio je Ilija Mirović urednik izdavačke kuće Forma B koja i izdanje Morgana Losta.

Ilija Mirović, crtač Branislav Kerac i Jovan Gvero, organizator novosadskog strip vikenda govorili su o stripu u doba pandemije i usaglasili se da on ima svoje mesto i svoju publiku i u ovim vremenima, da je veoma koristan, a ovakvi festivali, iako su falili, sada će, nadamo se biti češći.

Na kraju, treba naglasiti da je tokom pretfestivalskih aktivnosti otvorena izložba Zorana Jankovića – Tom Morrow u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ Sombor, Golconda je premijerno za festival objavila Nik Rajder specijal 2 i Džona Tandera, a Darkwood je najavio mangu Gyo Đunđi Ita i nastavak Napada titana, a mi smo saznali da je treći integral Modesti Blejz na koričenju.

Organizacija festivala od strane Kluba ljubitelja stripova Sombor je bila na visokom nivou, a zbog pandemije i smanjenih aktivnosti, pozvani su samo autori iz pokrajine, koji su crtali za svoje fanove.

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x