Strip Ličnost: John Paul Leon – Prerani odlazak velikog umetnika

0

Umetnik John Paul Leon preminuo je u nedelju ujutro, 2. maja, okružen svojim prijateljima i porodicom. Njegova smrt pripisuje se raku, sa kojim se borio proteklih 14 godina.

John Paul Leon bio je umetnik poznat i poštovan u strip industriji podjednako (ako ne i više) nego u široj javnosti. Prvenstveno poznat po svom radu na Betmenu, Leonovo mastiljavo ekspresionističko delo dobro se uklopilo u atmosferu Mračnog viteza, kao i u atmosferu drugih priča po kojima je bio poznat.

John Paul Leon ušao je u industriju stripa sa 19 godina, crtajući ograničeni serijal Robocop: Prime Suspect dok je bio student škole za vizuelne umetnosti (SVA) u Njujorku, gde je učio od Walter Simonsona i Will Eisnera.

Leonovo izdanje koje ga je probilo došlo je sa stripom Static, vodećim stripom Milestone Media u okviru distributivnog ugovora sa DC. Serijal je debitovao dok je John bio apsolvent na SVA, i nastavio je da crta serijal nekoliko meseci nakon diplomiranja.

Nakon toga, Leon je ubrzo postao traženi umetnik, pogotovo od strane DC-a i Marvela, za koje je crtao ograničeni serijal The Further Adventures of Cyclops and Phoenix i Earth X, dok je takođe radio i na tekućim serijalima Batman, New X-Men, Superman, i Challengers of the Unknown.

Pročitajte: STRIP KAO PRIVID: Gde je u stvari početak?

Krajem veka, Leonove talente primetila je DC-jeva sestrinska kompanija Warner Bros., koja ga je angažovala za crtanje stilskih vodiča za filmove kao što su Superman Returns, Batman Begins, The Dark Knight i Green Lantern.

Leon se vratio redovnijem radu na stripovima sredinom 00-ih. Postao je jedan od najtraženijih naslovničara u industriji i crtao je ograničene serijale poput The Winter Men i Batman: Creature of the Night.

Leon se specijalizovao za kjaroskuro impresionizam – tehniku koju su prethodno u stripovima ranije koristili Milton Caniff, Alex Toth, David Mazzucchelli i kasnije Chris Samnee. Umetnik sa sedištem u Majamiju kombinovao je to sa stručnom kompozicionom tehnikom u kojoj su zbog siluete umetnička dela izgledala kompleksno, uz relativno retku upotrebu oblika i linije.

Leonu je dijagnostikovan kolorektalni rak druge faze 2007. godine. Posle nekoliko rundi hemoterapije, zračenja i hirurške intervencije, dijagnostikovano je da je pobedio rak 2012. Povratak raka desio se 2018. godine, a Leon je nastavio hemoterapiju početkom 2019. Tokom svega ovoga Leon je nastavio da radi, a novi projekat za DC – Batman/Catwoman Special #1 – najavljen je prošlog meseca.

Iza sebe je ostavio suprugu i ćerku.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x