“Nik Rajder – Specijal 1”: Sam protiv satanista i fanatika!

0

Ljubitelji krimi žanra u stripovima, Bonelija i brze radnje koja podseća na dobro poznate krimi serije 1980-ih i 1990-ih godina, iz dana u dan su pitali izdavačke kuće kada će početi sa objavljivanjem Nika Rajdera, inspektora njujorške policije iz, spomenute Bonelijeve kuhinje?

rajder stripblog

Prikaz stripa “Nik Rajder – Specijal 1” grupe autora u izdanju Golconde

Iako je Dnevnik početkom 1990-ih objavljivao epizode Nika Rajdera, nekako deluje da je ovaj junak na prostoru naše zemlje bio skrajnut sve dok izdavačka kuća Golconda nije počela objavljivati ovaj serijal. 

Pročitajte: Da li smo zaboravili njujorškog detektiva Nika Rajdera?

U februaru 2021. godine su objavili prvi integral specijala Nika Rajdera, koji sadrži dve epizode i dva propratna teksta koja nam donose kriminalne priče i mnoštvo novih saznanja i interesantnih činjenica. Sadržaj izdanja nije za zanemariti, ljubiteljima ovakvih priča će se svakako svideti u većoj ili manjoj meri, neke će sigurno i oduševiti, biće i onih koji su na potpuno suprotnoj strani, ali sama grafička obrada izdanja nije baš najbolje urađena. 

rajder stripblog

Svakako treba ići po redu u analizi “Nik Rajder – Specijal 1” izdanja.

Prva epizoda “Šta se dogodilo sa Meri Roz?” je dobro ispričana i nacrtana krimi priča. Scenarista i tvorac Nika Rajdera Klaudio Nici i crtač Federiko Antinori su, u ovu epizodu iz jula 1989. godine upleli “sataniste” u mračnu igru zločinačke radnje sa jednom devojkom, nad kojoj je izvršeno nasilje, a koja se sama i rodila iz nasilja. Priča je velika, sa mnoštvom malih povesti unutar nje, ali se ipak ishod nekako mogao naslutiti, zapravo krivac se sam otkriva svojom svesrdnom pomoći koju pruža organima reda u razrešavanju slučaja i toliko otvorenom optuživanju članova sopstvene porodice za počinjene zločine.

Epizoda “Noćni osvetnik” škripi i po scenariju i po crtežu Renata Poleze. Mnogo grešaka, pre svega u anatomiji likova, izvitopereni položaj tela junaka zaista iskrivljuju sliku i doživljaj cele epizode, dok je priča, sve do samog kraja solidna, klasičan “Policajac sa Beverli Hilsa”, ali na kraju jedan detalj sa zvukom iz šume koji u svojoj naivnosti ometa psihički poremećenog ubicu, koji iz zabave i sadističkih poriva ubija ljude širom SAD-a i za to namešta krivicu drugima, zaista neukusno spasava glavnog junaka iz bezizlazne situacije…

rajder stripblog

Izdanje ima i zanimljive tekstove, zaista se može svašta pročitati iz krimi svere i to je pozitivno.

Ono što najviše smeta jeste loš kvalitet naslovnice, kako glavne, tako i slike na poleđini. Loše su rezolucije, mutno je i vide se iskrzali krajevi svakog elementa naslovnice uključujući i logo “Nik Rajder”, drugim rečima sve je u kvadratićima. Čak je i Golcondin logo mutan… S obzirom na to da je početna naslovnica (početna zato što unutar teksta postoje naslovnice pred stripove i priče) koju je naslikao Đanpjero Kazertano, uzeta od prve priče i postoji unutar izdanja u dobroj rezoluciji, samo je neka greška u obradi nastala za naslovnicu celokupnog izdanja. Svakako treba naglasiti da je ovo greška koja se do sada nije dogodila Golcondi čija izdanja su zaista veoma korektno urađena.

Kada govorimo o Niku Rajderu moramo naglasiti da je izdavačkoj kući Serđo Boneli Editore sve do 1988. godine falio klasičan krimi strip serijal i tada se pojavio Nik Rajder. 

rajder stripblog

Nik Rajder je pravdoljubiv i optimističan čovek, u tridesetim godinama života, koji radi kao detektiv u Kriminalističkom odeljenju njujorške policije. Rajder je zaljubljive prirode, ali i “dobar macan” koji ne može lako da se skloni od žena i brzo završi sa nekom od njih u krevetu. Njegova desna ruka je crnac, Marvin Braun, koji neodoljivo podseća na jednog od likova iz čuvene serije “Policajac sa Beverli Hilsa”, Aksela Folija.

Pored sjajnog scenariste, strip je imao mnoštvo neverovatnih crtača, koji su pravili fantastične grafičke prikaze priča poput Gustava Trigoa, Hozea Eduarda Karamuta, Euđenia Fjorentinia, Iva Milaca, Federika Antinoria, Bruna Ramela i Alda Kapitania.

Ovo izdanje je izdanje specijala, a Golconda je najavila i pokretanje redovne serije Nika Rajdera

Možda početno razočarenje izdanjem proizilazi iz dugog čekanja ovog junaka u novom izdanju sadašnjih izdavačkih kuća (Nik Rajder je objavljen na hrvatskom jeziku u luksuznom izdanju Libellusa)…

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x