“Niko nije nevin” – Korak bliže “Apokalipsi” i “Meteorskom ciklusu”

0

Takozvani “Meteorski ciklus” na serijalu Dilan Dog nam je sve bliži. Već u najnovijoj epizodi “Niko nije nevin” vidimo da život Dilana Doga postaje sve opasniji.

Prikaz Prikaz stripa “Dilan Dog – Niko nije nevin“, 171. broj u izdanju Veselog Četvrtka i 380. broj u Italiji, po scenariju Paole Barbato, uz crtež Franka Saudelija

Dilan Dog će u epizodi “Niko nije nevin” završiti iza rešetaka, kao što to možemo videti na naslovnici Điđija Kavenaga. Razlog zbog koga je Dilan uhapšen nije nimalo slavan, a u pitanju je pokušaj ubistva komesara Karpentera. Slučaj je, međutim, mnogo složeniji i u toku je velika istraga koja ugrožava ugled i čast bivšeg šefa Skotland Jarda, inspektora Bloka.

Tokom tri decenije svog postojanja Dilan je prekršio mnoge zakone i napravio mnogo gluposti i sada se u pitanje dovodi da li je imao pravo svaki put kada je to uradio? Možemo reći da Paola Barbato konačno stavlja Dilana ispred neumoljive ruke zakona.

Prethodna epizoda: “Tango izgubljenih duša” – Nemirne duše nikada ne spavaju

Skotland Jard mobiliše svoje osoblje za rešavanje ovog slučaja. Karpenter je besan na Dilana (na šta smo navikli), ali ovaj put neće imati pomoć ni od Ranije, koja je takođe Kivna na Dilana. U isto vreme Blok se našao na meti engleske policije kako bi pred sudijom odgovarao za propuste i greške u svom prethodnom radu. Postavlja se pitanje kako je do svega ovoga došlo i ko je pokrenuo niz događaja koji su mučni za Dilana?

,,Niko nije nevin” je jedna nesvakidašnja epizoda gde svaki lik igra neku drugačiju ulogu u odnosu na ono što smo navikli. Ispada da je Dilan zločinac, Blok korumpiran, Ranija želi da sredi Dilana po svaku cenu, a Karpenter na kraju biva taj koji pomaže Dilanu. Barbatova pokazuje svoj talenat kao pisac krimi romana i čini ovu epizodu detektivskim trilerom u kome tka raznoliku fabulu. Muke koje Dilan proživljava, Barbatova servira čitaocima bez filtera i uspešno prenosi atmosferu uzbuđenja, straha i neizvesnosti.

Franko Saudeli uspeva da oživi neke nalektrisane momente između likova i prenese tenziju između njih. Njegov stil je u harmoniji sa atmosferom koja je utemeljena na paradoksu. 

,,Niko nije nevin” je jedna zaista dobro napisana, nesvakidašnja epizoda Dilana Doga, koja će zasigurno imati buduće posledice na život Dilana Doga.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x