FUN FACTS: Činjenice o serijalu Asteriks koje sigurno znate!

0

S obzirom na to da će ovaj tekst sadržati sve bitne i osnovne podatke o serijalu Asteriks, nije potrebno mnogo govoriti u uvodu, osim toga da su ga stvorili scenarista Rene Gosini i crtač Alber Uderzo.

serijalu asteriks stripblog

A ono što svi znamo o ovom serijalu, tačnije ono što su osnovne činjenice koje je važno znati za serijal o Asteriksu i Obeliksu su:

  • Asteriks je serijal koji je u svetu poznat pod tim imenom, ali i pod imenom “Asteriksove avanture” ili “Asteriks Gal”.
  • Asteriks je serijal francuskih autora koji je preveden na više od 100 jezika, a srpski jezik je nedavno postao 15. na svetu na kojem je Asteriks objavljen u celosti.
  • Prvi broj Asteriksa – “Asteriks – Galski junak” objavljen je 29. oktobra 1959. godine u magazinu Pilote.
  • Trideset i četiri Asteriksova stripa su urađena u produkciji Gosini i/ili Uderzo, a 12 filmova je snimljeno prema stripovima. Od 35. broja scenaristički posao preuzima Žan Iv Feri, a crtački Didijer Konrad – obojica su bili Uderzovi pomoćnici.

Pročitajte: VELIKO PRIZNANJE: Srpski je postao 15. jezik na kojem je Asteriks objavljen u celosti!

  • Asteriks je strip koji na komičan način predstavlja aktuelne događaje iz godina u kojima su autori živeli i radili, kroz prizmu galskog sela, Armorika, jedinog slobodnog sela u porobljenoj Galiji, u okviru Rimskog carstva 50. godine pre nove ere.
  • Uderzo je nastavio stvaranje priča o Asteriksu nakon Gosinijeve smrti 1977. godine, ali te priče nisu bile toliko popularne kao one iz zajedničkog rada.
  • Pored Asteriksa, glavni junaci su i Obeliks, veliki i snažni Asteriksov drugar i Obeliksov pas Garoviks, a pored njih se u serijalu pojavilo više od 400 likova.
  • Serijal Asteriks je prepoznatljiv po mnogo cameo scena, kadrova i priča u kojima se kao likovi pojavljuju glumci iz poznatih filmova – jedan od najpoznatijih je Kirk Daglas u ulozi Spartaka.

  • Različita izdanja Asteriksa, od Zabavnika, Panorame, Čarobne knjige, u našoj zemlji koristili su različite prevode za imena likova, te je tako originalni Panoramiks, seoski druid, nekada nazivan i kao Getafiks ili Aspiriniks. Imena drugih likova, sem Asteriksa i Obeliksa su doživela istu sudbinu.
  • Gali odolevaju rimskim osvajačima uz pomoć druidovog napitka koji im daje nadljudski snagu, a jedini koji ne sme da ga pije je Obeliks, zato što je kao mali upao u kazan sa napitkom i tako dobio dovoljnu dozu za ceo život…

Zaista se pitamo da li ovo neko nije znao? 😉 

Izvor: Tenradoma Facts/Strip Blog

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x