“Čovek iz Nove Engleske” – Avantura jednog probisveta

0

Dino Batalja (1923 – 1983) je sa Pratom i Ongarom činio “Venecijansku grupu” i učestvovao u preporodu evropskog stripa posle Drugog svetskog rata. Najpoznatiji je poadaptacijama Poa, Lavkrafta i Šekspira u nama najdražu umetnost.

Prikaz stripa “Čovek iz Nove Engleske” autora Dina Batalje u izdanju Darkwooda

Priču Čoveka iz Nove Engleske, Batalja gradi oko istorijskih događaja o kojima čitaocima govori Prat u predgovoru. Radi se o američkom repu sedmogodišnjeg rata između Francuske i Britanije. Na tlu Severne Amerike, taj rat je uglavnom bio gerilski i uključivao je i domorodce i krznarske kompanije.

Priča započinje begom Kristofera Najtlija od burnog kockarskog i preljubničkog života. On se 1757. kao slepi putnik ukrcava na jedan prekookeanski brod, a kako nije imao novca za kartu, platiće je svojom slobodom. Po pristanku u bostonsku luku, kapetan prodaje Najtlija jednom traperu na godinu dana. Tada će započeti njegove avanture u kojims će se se sretati sa Indijancima, neprijateljski nastrojenim Francuzima i rendžerima kapetana Rodžersa.

Iako se najbolje može opisati kao lepa avantura, ova priča nema u sebi ništa što bi je izdvojilo od ostalih pustolovina smeštenih u taj vremenski period Severne Amerike. To nipošto ne znači da Najtlijeva dogodovština nije vredna pažnje sa narativnog aspekta. ČNE je divno vođena priča od početka do kraja, sa brzim ritmom i tečnom radnjom. Zamerka bi, eventualno, mogla da se nađe u malom broju strana na koji je priča smeštena, ali ne postoji ni nešto što bi je uzdiglo iznad proseka.

Pročitajte: “Pahiderm”: Kad puca debela koža!

Cetež je potpuno druga priča. Ovde imamo jedan od retkih slučajeva u kojima likovni prikaz izvlači prosečnu priču i tako sklapaju celinu za koju se može reći da je izuzetan strip.

Bataljin grafizam se odlikuje karakterističnim senkama i zagasitim bojama koje čitaocu daju da oseti prolaz u vreme radnje. Njegovi nepravilni paneli, često bez jasne granice, daju na dinamici iako možda oduzimaju filmičnost scenama. Takvim igranjem stvara se utisak da bi svaka tabla trebalo da visi uramljena sa zida, a ne da bude tek spakovana u album. Kroz Bataljinu olovku i četkicu se oseća šuma, reka, napad Indijanaca i Rodžersov autoritet.

Čoveka iz Nove Engleske je 2014. objavio Darkwood u okviru biblioteke Trag i u prelepom velikom formatu.

Autor: Nikola Tasković

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x