“Crni Roko”: Uvek aktuelne teme starih švercera!

0

Dve suprotstavljene bande švercera, 1943. godine su se oko Zagreba borile za svoje tržište, a njihov posao nije bio lak jer se za red brinuo žandar Mile Vrbica.

Crni Roko stripblog

Mlađim generacijama je ovaj lik potpuno nepoznat, ali su u Jugoslaviji, početkom 1970-ih godina Mile (Fabijan Šovagović u seriji), Roko i Veriga bili junaci detinjstva koje su ti klinci voleli, imitirali i svađali se ko će biti ko u svakodnevnoj igri.

Pročitajte: Kremenko i Kamenko: “Kremenkov zabavnik” kao strip revija čuvenih junaka sa kojima smo odrastali!

Ove bande švercera, jedna koju predvodi Crni Roko (Ljubiša Samardžić), duga koju predvodi Veriga (Jovan Ličina) sukobljavale su se u svojim poslovima kao prave konkurentske ekipe, potkazujući se međusobno, skačući jedni na druge i stvarajući polje puno avanture, daleko od klasične priče partizana, Nemaca, borbe za slobodu i antifašizma. Zaista u to doba, serija kao što je “Kuda idu divlje svinje” scenariste Ive Štivičića i režisera Ivana Hetriha, bila je izuzetak koji je publika, verujemo umorna od tema narodnooslobodilačke borbe oberučke prihvatila kao nove heroje kojima će se diviti. Serija je imala deset epizoda.

Crni Roko stripblog

Ova krimi priča koja je, verovali ili ne bila skrajnuta nakon objavljivanja 1970-ih, ali je nakon raspada Jugoslavije postala nacionalistički izgnana iz Hrvatske zbog srpskih glumaca, a iz Srbije zbog hrvatske produkcije, bila je prva serija, baš hrvatske produkcije, kako smo već napomenuli, koja se ponovo prikazivala u Srbiji nakon raspada socijalističke države, 2000. godine na TV Politika. 

-Postoje dvije grupe, etablirana banda, što bi bili današnji tajkuni, i grupa Crnog Roka, što smo svi mi koji se borimo za preživljavanje, govorio je, tih godina kada se serija reprizirala, Ivo Štivičić, scenarista.

Crni Roko stripblog

U tekstu iz nedeljnika Vreme, broj 481. 25. marta 2000, nalazimo i izjavu Ljubiše Samardžića o ponovnom objavljivanju serije: “Kultnost je zadobila novom temom i estetikom koju je donela. Radili smo sa žarom, i ona mi je priuštila radost igre sa kolegama Šovagovićem, Serdarom, Ličinom, Hajdarhodžićem. Privlačnost, ekspresija, snaga serije je ostala, o čemu govore napisi u hrvatskoj štampi i prijem na koji je naišla kod mlađih gledalaca. Radujem se što će se u to uveriti i ovdašnja publika.”

Priča je imala potencijala za strip i tako je i bilo, strip je objavljivao OOUR “Štamparije” NIŠRO “Dnevnik” iz Novog Sada 1983. godine, a objavljeno je osam epizoda koje su predstavljale nove avanture junaka, crtež, dobro poznatim stilom jugoslovenskih strip umetnika je radio Jelko Peternelj, a strip je nosio naziv “Crni Roko”.

Ove avanture su zaista bile zadivljujuće i nove u jugoslovenskoj kinematografiji, ali su dale dobar prostor strip priči koja je zaista donosila jednu dozu krimi-švindlerske radnje, a likovi su bili oličenje onoga što su građani viđali među sobom, svakodnevica preživljavanja. 

Crni Roko uvek aktuelna tema!

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x