Lista Pola Graveta za 2020. godinu: Dominiraju stripovi Besne kobile, System Comicsa i Forma B!

0

Stripska javnost sa nestrpljenjem čeka da izađe lista najboljih stripova godine na sajtu Pola Graveta, svetski poznatog publiciste, i najvećeg steskog poznavaoca i kritičara stripa.

Pol Gravet je londonski novinar, kritičar i publicista koji se bavi izučavanjem strip-umetnosti. Osnivač je magazina Iskejp i direktor londonskog festivala „Komika“. Gravet je poznavalac jugoslovenskog stripa kojeg kritički prati i izučava od osamdesetih godina prošlog veka prvenstveno preko časoposa Ju strip. Autor je knjige “1001 strip, koji morate pročitati pre nego što umrete”, objavljene 2011. godine.

Pročitajte: Zack Snyder’s Justice League Trailer: Jared Leto se vraća kao Joker! (TRAILER)

Na listi najboljih stripova 2020. godine (prvi deo) našlo se mnoštvo stripova domaćih autora, koje su objavili izdavači iz Srbije, a listu je sastavio Žika Tamburić. Tri stripa izdavačke kuće Besna kobila našli su se na ovoj listi. Tu je pre svega “More je bilo mirno” autorki Tanje Stupar Trifunović i Tatjane Vidojević, jedna osetljiva priča, o patnji, kajanju i sećanjima ispričana kroz žensku perspektivu, gde crtež i priča pripovedaju priču koju prave kao jednu celinu. Na ovoj listi se nalazi i “Prokleto igralište” Aleksandra Petrikanovića, kao i “Oruđe delanja” Biljane Đurđević.

lista pola graveta stripblog

Na listi se nalazi i strip Zorana Penevskog i Zvonimira Vidića “Međugroblje” u izdanju kuće Modesty stripovi, u kojem talentovani vajar na osnovu posledica iz prošlosti koje vrše pritisak na njega, traga za smislom umetnosti i svog postojanja. 

Cela lista Pola Graveta: OVDE

Iz Besne kobile za naš portal kažu da im nagrada znači i da će im možda, sa godinama značiti još više.

-Znači nam, i to puno, a možda će nam za koju godinu značiti još i više: u našoj sredini nikad niste sigurni da li će se ono što ste uradili tokom protekle godine ispostaviti kao labudova pesma ili, ipak, odskočna daska za još smelija izdanja. Kao izdavaću, znači nam jer smo zastupljeni sa sva tri prošlogodišnja izdanja, a teško se na Gravetovoj listi može naći minijaturniji izdavač nego što smo mi. I, na kraju, znači nam jer iza tih knjiga ne stojimo samo mi, već pre svega naši autori, saradnici i sve čudnovate okolnosti koje su do njih dovele, kaže za Strip Blog Goran Lakićević, urednik Besne kobile.

lista pola graveta stripblog

Gravetova lista sadrži i stripove “Technotise: Edit i ja”, autora Alekse Gajića i “Linije fronta – knjiga deveta” grupe autora i strip “Švindleri” u izdanju System comicsa, kao i “Vekovnici”, integral broj 1. Marka Stojanovića, “Gorski vijenac” Geze Šeteta, “Lijanko” i Pahekova “Legija nepromočivih” izdavača Forma B. Važno je spomenuti i strip “Zelenbaba” Vladimira Pajića u izdanju Makonda.

Lista zaista pokazuje veliko poštovanje koje ovaj kritičar ima prema stripu sa ovih prostora, ali i dokazuje kvalitet navedenih stripova.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x