“Vestern” – Starogrčka tragedija na Divljem zapadu

0

Belgijsko-poljski tandem koji stoji iza Šninkela I Torgala se ponovo ujedinio da nas, ovog puta, pošalje u doba kada je američkim zapadom vladao kolt.

Prikaz stripa “Vestern” po scenariju  Žana Van Hama uz crtež Gžegoža Rosinskog

Van Ham i Rosinski su, verovatno, jedan od najznačajnijih dueta u evropskom stripu. Njihove zajedničke poduhvate vezujemo, pre svega, za fantastične svetove epske fantastike koje je Van Ham izmaštao, a Rosinski bajkovito oslikao. vestern

U svom poslednjem zajedničkom poduhvatu su promenili žanr i odlučili se za nešto realniji svet, ali i za doba u koje se smešta neverovatan broj legendi.

Radnja Vesterna prati život Nejta Koltona/Čizama. Neerovatna dešavanja u njegovom životu počinju još u detinjstvu kada njegov brat Džes upoznaje bogatog stočara Van Dira koji traga za svojim izgubljenim bratancem. Džes odlučuje da svog mlađeg brata odene u nošnju Sijuksa i predstavi kao sina Van Dirivog brata kako bi ugrabio nagradu od 1000 dolara. Međutim, Ambrozijus Van Dir nije sam doputovao iz Kanzasa i nastaće komplikacije opasne po život.

Godinama kasnije Nejt doazi u Vičitu, grad u blizini ogromnog ranča Van Dirovih. Mladić je rešen da sebi trajno olakša život i zauvek okonča svoje valjanje u blatu. Međutim, prvo će upoznati šerifa Slejda i postati legenda Zapada.

Pročitajte: “Bluberi 1 tom” – Najšarmantniji probisvet na Divljem zapadu

Van Ham kreira, naizged, jednu klasičnu Vestern postavku. Priče o deci belaca koju su odgajali Indijanci čine deo svakog vestern serijala ali pisac uspeva da od jednu prežvakanu premisu obogati sa nekoliko sjajnih obrta i krajem potpuno neuobičajenim za žanr. Senka starogčkih tragedija se nadvija nad narativom od početka do kraja i Vestern je sigurno podložan analizama likova i njihovih odnosa, ali kada bismo se u njih upustili daleko bi iskočili iz planiranih okvira ovog teksta i spojleri bi bili neminovni.

Sa druge strane, mana scenarija je preterana sažetost. Priča ovog kalibra zaslužuje da bude raširena na najmanje tri albuma koji bi dulje razradili Nejtovu ranu madost i kasnije život u Vičiti. Ovako, u jednom albumu nije bilo dovoljno mesta za širu sliku, ali i na tako malom broju strana likovi su sasvim zadovoljavajuće razvijeni.

Crtež Rosinskog je u svakom smislu melem za oči. Iako je na pojedinim mestima uočljivo da majstora stižu godine, njegov rad nije izgubio ništa od svoje dinamičnosti i senzualnosti, a prikazi facijalnih ekspresija mogli bi da se koriste u školama glume. Naročito treba posvetiti vreme duplim panelima kojim Rosinski započinje svako novo poglavlje priče o Nejtu.

Ovaj strip je 2013. godine objavio Darkvud u tvrdim i mekim koricama, kao drugi broj svoje sjajne kolažne edicije Perle. U Hrvatskoj ga stripadžijama dostupnim čini Fibra.

Autor: Nikola Tasković

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x