“Bluberi 1 tom” – Najšarmantniji probisvet na Divljem zapadu

0

Viski, prljave partije pokera, prašina, miris konja i ratni pokliči pobunjenih Apača – Bluberi.

“Bluberi 1 tom” – Najšarmantniji probisvet na Divljem zapadu

Prikaz stripa “Bluberi 1 tom” scenariste Žan-Mišel Šarlijea i crtača Žana Žiroa Mebijusa

Bluberi, scenariste Šarlijea i crtača Žiroa poznatog i kao Mebijus, je verovatno najpoznatiji i najznačajniji vestern serijal u svetu stripa. Razlog za to leži u šarmantnosti serijala i u onome u šta će izrasti glavni umetnik.

Prvi integral u izdanju Čarobne knjige, počinje  dosta obimnim uvodom koji govori o autorima i njihovim početcima, kao i o početcima ovog serijala u magazinu Pilot. Tu su i motivi za putovanje u svet gotovo neograničene širine u kojem čovek mora da se bori za sve što želi. Objašnjena je negdašnja fascinacija evropljana Divljim zapadom koji je beskonačno puta romantizovan na Starom kontinentu. Tako se stiče utisak o povećanju kvaliteta jednog strip izdanja ukoliko ima kvalitetan uvod.

Posetite STRIP BLOG SHOP: OVDE

Majk Bluberi je rođeni Južnjak, ali je na početku secesionističkog rata odlučio da se bori za Uniju. Tako je postao izdajnik za svoje sugrađane, a i posle završenog rata će ostati neprilagođeni buntovnik. Krajnje nekarakterističan oficir koji je svoj čin zaradio u ratu i čiji slobodarski duh je prezren od strane mnogih iznad njega u komandnom lancu vojske.

Kao što i priliči njegovoj ličnosti Bluberija upoznajemo u salunu za pokeraškim stolom. Tamo stiče antipatije kolege mladog poručnika Grejga koji ga smatra za sramotu vojske. Dvojica oficira će razviti animozitet jedan prema drugom, ali kada se bolje upoznaju pod indijanskom pretnjom, postaće izuzetni prijatelji što neće narušiti ni rivalstvo za naklonost jedne žene.

Prvi integral Čarobne knjige sadrži prve tri epizode avantura poručnika Američke konjice.

Fort navaho

Grmljavina na Zapadu

Usamljeni orao

Radnja ova tri albuma se nadovezuje, nastavlja se i u drugom integralu. Obrađuje sukob američke vojske sa isprovociranim Apačima. Na tom polju prve epizode Bluberija ne predstavljaju ništa naročito. Klasična vestern priča kakva može da se nađe u svakom serijalu. Mnogo jurnjave i još više pucnjave po prostranstvima Arizone. Prikaz ugnjetavanja Indijanaca, surovost njihovog načina života i bezobzirnost američkih vlasti prema starosedeocima.

Pročitajte: “Hermesova putovanja” – Serija Mebijusovih čarobnih ilustracija (GALERIJA)

Ipak, ono što na skromnom početku izdvaja Bluberija od ostalih kaubojština je šarm glavnog junaka. Lišen puritanizma, on previše pije, vara na kartama i uživa u kafanskim tučama. Na licu mu uvek igra zagonetni osmeh dok smišlja prevejana lukavstva kojima će svoje neprijatelje da izvrgne ruglu i spase dan. I baš taj element spretnosti u Bluberijevoj ličnosti daje na živahnosti stripu i čini da se lako i brzo čitalac kreće u radnji lišenoj neobičnosti.

Dok je Bluberi bio na početku, Žiro još uvek nije preuzeo pseudonim Mebijus pod kojim će steći svetsku slavu. Majka S. Bluberija je očigledno crtao po uzoru na Belmonda. Očigledno je podražavao stil svog učitelja Žižea, koji je nacrtao i naslovnicu prvog albuma, ali i pomogao Žirou oko nekih tabli. Verovatno zato divlji pejzaži Amerike iz 19. veka deluju nesrazmerno lepše nacrtani nego ljudi i njihove fizionomije.

Ono što važi za scenaristički deo, podrazumeva se i za crtež – ovo nije ni blizu kvaliteta koji će autori i sam serijal kasnije dostići, ali svakako vredi imati u kolekciji ovaj izuzetno zabavni vestern. I treba ga imati celog, najpre zbog praćenja Žiroove neverovatne evolucije kao umetnika i stvaranja Mebijusa, a potom i zbog izuzetne zabave koju ovaj strip pruža.

Čarobnjaci su krajem prošle godine izdali još dva integrala, tako da je ukupno ponovo izašlo devet epizoda. Postoji i izdanje Marketprinta u crno beloj varijanti, takođe po sistemu integrala, kao i albumska izdanja hrvatskog Bukgloba. Naravno Bluberi je nekada na ovim prostorima živeo u magazinima kao što su Politikin zabavnik i Stripoteka.

Nikola Tasković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x