“Harlin” – Ultimativna priča o poreklu Harli Kvin

0

Ko je bila Harlin Kvinzel i šta ju je dovelo do toga da postane nemilosrdna Harli Kvin?

Prikaz stripa “Harlin” autora Stjepana Šejića

“Harlin” je trodelni mini serijal strip autora Stjepana Šejića objavljivan krajem 2019. godine od strane DC-a pod okrlijem edicije Black Label (stripovi za stariju publiku).

Harli Kvin je lik čija je popularnost neprestano rasla otkada je lik nastao u čuvenoj animiranoj seriji o Betmenu iz 1992. godine. Interesovanje za lik Harli Kvin porastao je nakon filmova Suicide Squad (2016) i Birds of Prey (2020), u kojima je glumica Margo Robi sjajno iznela lik Harli Kvin učinivši je još popularnijom.

Stjepan Šejić je stripom “Harlin” uneo svežinu u lik Harlin Kvinzel i bolje nego iko do sada ispričao njene motive, ideje i puteve koji neizbežno odveli u Džokerov zagrljaj i učinili je ludom poput njega samog.

Mlada i poletna doktorka Harlin Kvinzel veruje da su mentalne bolesti posledica mehanizma preživljavanja. Kao mlada doktortka sa potencijalnim lekom za ludilo, svoju teoriju će morati da dokaže udubljujući se u poremećene umove najozloglašenijih zatvorenika ludnice Arkam. Ali, put do pakla uvek biva popločan najboljim namerama…

Stjepan Šejić priča ovu priču koristeći samu Harlin Kvinzel kao naratora, jer ko bolje poznaje Harli od nje same. Kada priča počne, nema tragova od Harli Kvin, tu je samo mlada dr. Kvinzel i pokazuje nam ceo splet događaja viđen njenim očima, dajući nam uvid u to ko je ona bila pre nego što je postala ozloglašena Džokerova devojka.

POVEZANO: Kako je nastao lik Harley Quinn

Šejić uverljivo i sa mnogo ljudskosti prikazuje kako je Harli bila samo mladi lekar koji želi da pomogne da se svet u kome živi poboljša. Efektno je prikazano kako osoba sa toliko ljudskosti u sebi preusmerava svoj fokus na opsednutost zločincem kakav je Džoker. On pametno ne čini ništa što bi romantizovalo vezu Džoker-Harli, čak i ne baca akcenat na taj odnos, nego na same promene u njenoj ličnosti, dok izgradnja njihovog odnosa deluje sasvim spontano. Scene kada Harli i Džoker provode vreme u ludnici Arkam tokom njenog istraživanja neumoljivo podsećaju na scene sa Klaris Sterling i Hanibala Lektora iz filma Kad jaganjci utihnu.

Još jedna od stvari koju Šejić maestralno realizuje su prelasci iz jedne vremenske linije u drugu koji se savršeno utapaju jedan s drugim i ne osećaju se deplasirano.

Umetnički deo je rađen u Šejićevom prepoznatljivom digitalno obojenom stilu. I na tom polju je jednako dobro promišljen i detaljan. Scene su živahne, smele i apsolutno dopunjuju priču. On ne zazire ni od mračnijih tonova koji su u nekim delovima stripa bili neophodni. Njegovi likovi, što nije čudo kada je ovaj umetnik u pitanju, su izuzetno seksipilno nacrtani, čak i Džoker, dajući tako novi. jedinstven vizelni prikaz gotamskog princa žločina.

“Harlin” je dovoljno mračan, a opet dovljno intrigantan strip koji na svojim nogama stoji i više nego samouvereno. Dobili smo ultimativnu priču o poreklu Harli Kvin, koja čitaoce lagano uvlači u Harlinu tragediju koja nesumljivo predstoji.

Kod nas je ovaj strip objavila izdavača kuća Čarobna knjiga u proširenom B5 formatu tvrdih korica, krajem 2020. godine.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x