Kako je nastao lik Harley Quinn

0

Poslednjih nekoliko godina su bile izuzetno velike za lik Harley Quinn i njene fanove širom sveta.

Kako je nastao lik Harley Quinn Strip Blog

Sve je počelo 2015. godine kada je objavljeno da će glumica Margot Robbie glumiti DC-ijevu strip junakinju na velikom platnu. 2016. film Suicide Squad je doživeo svoju premijeru, ali nije izazvao pozitivne reakcije ni publike, niti kritičara. Ipak, performans Margot Robbie se i danas ističe kao jedina svetla tačka tog filma. Zahvaljujući njenom performansu, lik Harley Quinn je doživeo ogromnu planetarnu popularnost. Upravo ta popularnost je dovela do toga da Harley Quinn 2020. dobije film u kome će ona biti glavni protagonista. U međuvremenu, stripovska Harley važi za jednog od najprodavanijih likova DC-a kada su stripovi u pitanju. Harley ima svoje strip serijale, a redovno se pojavljuje i u drugim serijalima. Takođe je dobila i svoju animiranu seriju sa R rejtingom, koja se prikazuje na DC streaming platformi.

Pisac Paul Dini, scenarista čuvene animirane serije o Batmanu iz 1992. je zaslužan za stvaranje lika Harley Quinn, ali priča o tome kako je uopšte došao do ove ideje je zanimljiva. Pravo poreklo Harley Quinn se krije iza glumice Arleen Sorkin koja joj je davala glas u toj animiranoj seriji.

1987. Arleen Sorkin je glumila u TV sapunici Days of Our Lives. Sorkin je bila vešta i iskusna kada je pisanje komedija bilo u pitanju. U jednoj od epizoda pomenute serije pojavila se u ulozi dvorske lude obučena u kostim koji je preteča izgleda Harley Quinn. 

Paul Dini i Arleen Sorkin su bili prijatelji sa koledža. Jednom prilikom mu je dala VHS kasetu na kojoj su bile njene scene iz serije Days of Our Lives. Kaseta je dugo sakupljala prašinu u stanu Paula Dinia, sve dok  se jednom 1991. godine nije zatekao u stanu mrtav bolestan i rešio da pogleda kasetu. Dini je tada bio TV scenarista i radio je na scenariju za Batmana. Mučio se da osmisli jednokratnog lika kojeg će ubaciti u epizodu o Batmanovom arhineprijatelju, Jokeru.

Tada je imao ideje o ženskom liku, mogućoj Jokerovoj devojci. Razmišljao je o opakom ženskom uličnom razbojniku ili osobi koja radi nešto slično kao i Joker. Kockice su se poklopile kada je pogledao VHS kasetu i gore navedenu scenu. Dao joj je ime Harley Quinn, skicirao njen izgled i odneo to Bruceu Timmu, čoveku koji je bio zadužen za crtački deo Batman animirane serije.

Pročitajte: “Birds of Prey“ Recenzija: Gotam više ne pripada opasnim muškarcima

Bruce Timm je jednom prilikom naveo kako je ta skica bila gruba, imala je neku čudnu vibraciju 60-ih godina i nije mu se svidela. Ali mu se dopao koncept lika. Smatrao je da je Harley šarmantna i neobična, te je pokušao da njen izgled poboljša i uklopi u animiranu seriju. Istraživao je tradicionalnu odeću harlekina i načinio pojednostavljenu verziju Harley Quinn. Uprkos tome što je ideja da lik bude za jednokratnu upotrebu, Timm je bio perfekcionista i svojski se potrudio oko njenog izgleda.

Dini je pozvao Sorkinovu da pozajmi glas liku za koji ga je inspirisala. Ona se nije puno pripremala za ulogu, toliko da čak ni boju glasa nije preterano menjala u odnosu na svoju sopstvenu. 

Harley debituje 16. januara 1993. godine u 7. epizodi sezone 1. Još tada su postavljeni neki elementi koji su i dan danas jezgro ovog lika, poput njene svojevrsne naivnosti i predanosti nadmoćnom Batmanovom negativcu, Jokeru. 

Timm i Dini su bili šokirani kada su shvatili šta su stvorili. Performans Sorkinove je bio čaroban, a reakcije na lik Harley su bile i više nego pozitivne. Dini je odmah počeo da planira njen povratak u nekoj od narednih epizoda.

I nisu je samo vratili. Harley je tokom narednih sedam godina evoluirala u jednog od najupečatljivijih likova iz Batmanovog okruženja. Batmanov svet je tada bio star 50 godina i to nije bila nimalo mala stvar. Još više je bila zapanjujuća činjenica da ona do animirane serije nije postojala u Batmanovim stripovima. Iako je animirana serija bila namenjena deci, Harley je bila provokativna više nego bilo koji drugi lik iz serije.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x