IZBOR NOVINARA SB NIKOLE TASKOVIĆA ZA STRIP 2020. GODINE: “Gorski Vijenac”

0

Forma B je izdala najbolji strip u godini na izmaku po mišljenju novinara Strip Bloga, Nikole Taskovića. Tako je, ujedinjena sa autorima, dala i najveći doprinos stripu, i kulturi generalno, u 2020. godini.

IZBOR NOVINARA SB NIKOLE TASKOVIĆA ZA STRIP 2020. GODINE: “Gorski Vijenac”

“Ko na brdo ak’ i malo stoji

Više vidi no onaj pod brdom.

Ja poviše nešto od vas vidim,

To je sreća dala al’ nesreća!”

Petar II Petrović Njegoš

Videti očima uma i tela je zaista dar mislećem čoveku. Radovi kojima je Geza Šetet ispratio misli jednog od najvećih srpskih mislilaca su svakako praznik i za jedan i za drugi vid. gorski

Turbulentna godina ostaje za nama. Svakako ju je obeležila pandemija i kriza kakvu svet ne pamti od svetskih ratova. Ipak, strip izdavači nisu posustali i slobodno možemo da kažemo kako su dali svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa omogućavajući ljudima da ubijaju dosadu dok drže neophodnu distancu.

I zaista, domaće tržište je ove godine postalo bogatije za neke nalove koji kod stripofila bude želju da ih beskonačno mnogo puta prelistavaju u toplini svojih domova. I ovim putem im se svima zahvaljujemo i odajemo priznanje koje za svoj rad zaslužuju.

Pročitajte: IZBOR NOVINARA SB MILOŠA SIMIĆA ZA STRIP 2020 GODINE: “TMNT: The Last ronin”

Najveći doprinos (subjektivno mišljenje autora) i najveći odjek u široj javnosti ostavio je rad Geze Šeteta na vizuelizaciji besmrtnih reči filozofa, pesnika i vladara Petra II Petrovića Njegoša.

 

Šetet je Gorski vijenac, u neizmenjenom obliku, preneo u oblačiće svojih tabli te je velikom delu dao dosad neviđenu dimenziju. Strip ima moć pojašnjavanja reči kroz slike. Ta osobenost je kod devete umetnosti znatno izraženija nego u filmu jer je strip bliži književnosti. Dakle, jako je pogodan za stvaranje čitalačkih navika kod mlađih osoba. Davanje života velikim književnim delima u srodnoj umetnosti, samim tim ima veliki značaj. Naročito ako je izvorno delo pisano arhaičnim jezikom, teško razumljivim široj publici kao što je slučaj upravo sa Gorskim vijencem. gorski

Iluzorno je ovde govoriti o radnji ovog stripa. Priča koju prate slike je opšte poznata i govori o slobodi, borbi, idealima, sukobima unutar duše i nacionalnom ponosu. Upravo nacionalna svest, koja u brzim decenijama 21. veka ulazi u sve dublju krizu, daje najbitniju dimenziju izdanju Forme B. Kultura i poznavanje istorije srpskog naroda, ubrzano isparava u jazu između generacija. Svaki pokušaj da se želja za takvim znanjem razbukta je dobrodošao, a ovo izdanje Gorskog vijenca svakako jako greje.

Šetet je na sebe uzeo težak zadatak da uokviri i svojim realističnim crtežom prikaže Njegoševo delo. Ipak, on to maestralno, a čini se i sa lakoćom, radi od panela do panela. Uzevši u obzir njegove ranije strip radove, kao i česte motive na njegovim slikama, sigurno je da je vanredno uživao radeći na ovoj knjizi.

Geza Šetet je rođen 1953. godine u Kikindi. Pored stripa, bavi se slikarstvom. Na njegovim delima česti su religiozni, istorijski motivi, ali i pejzaži. Priprema oslikavanje još jednog Njegoševog dela, Luče mikrokozme kao i drugih velikih dela iz domaće književnosti.

Forma B je ovo remek-delo izdala u tvrdim koricama, a dostupno je u ćiriličnoj i latiničnoj verziji. Za obe varijante naslovnicu je odradio Želko Pahek.

Nikola Tasković

POGLEDAJTE I OVO: 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x