IZDAVAČKA 2020. GODINA: Ovu godinu obeležili “Gorski vijenac” i Forma B!

0

Tokom, takoreći umrtvljene 2020. godine koja je većim delom protekla u borbi sa virusom korona, u Srbiji je izdato mnogo strip izdanja, neke kolekcije su kompletirane, a neke su doživele novi izgled.

gorski vijenac stripblog

Radetić: “Gorski vijenac” pogodak za naš nacionalni duh koji je danas i te kako ranjen

Mirković: “Gorski vijenac” – ogromno poštovanje koje ukazuje tekstu literarnog remek-dela, svakim svojim potezom

Bogdanović: Ove godine najbolja izdavačka kuća Forma B, pored redovnih izdanja izdali su nekoliko izdanja domaćih autora

Iako se činilo da ovo neće biti nimalo plodna godina, ni za šta, pa tako ni za izdavaštvo, ipak su izdavački demantovali takvo mišljenje svojim radom i samopregornim zalaganjem za produbljivanje i veću promociju strip umetnosti u našoj zemlji. Kompletiran je Asteriks i tako je uvršten srpski jezik u 15 velikih jezika na svetu u kojima je ovaj strip objavljen od početka do kraja (tačnije do poslednje objavljene epizode), objavljen je Gorski vijenac u stripu, a započet je Zoro, Veštac, Vekovnici su dobili svoj prvi integral i još mnogo toga…

Pročitajte: IZBOR NOVINARA SB MILOŠA SIMIĆA ZA STRIP 2020 GODINE: “TMNT: The Last ronin”

Za Danila Bogdanovića iz Kluba ljubitelja stripova Sombor na prvom mestu, kao najvrednije izdanje je Gorski vijenac Geze Šeteta i Mikice Ivanovića prema spevu vladike Petra II Petrovića Njegoša u izdanju Forme B, zatim ide Kentaur integral u izdanju Komika i Dilan Dog #400 – Apokalipsa u izdanju Veselog četvrtka.

vekovnici integral stripblog

-Ove godine najbolja izdavačka kuća, po mom mišljenju, je Forma B. Izdali su Gorski vijenac, na kome su radili komplet domaći autori (Geza Šetet, Mikica i Pahek), pored redovnih izdanja izdali su nekoliko izdanja domaćih autora (Lijanko, Legija nepromočivih) i forsiraju pored licencnih izdanja i domaće autore, naveo je Bogdanović.

U ovoj godini zastoja, karantina i policijskog časa za kolekcionara Predraga Radetića, kada je izdavaštvo u pitanju, stripovi su i te kako izlazili, možda to nije u obimu koji su izdavači priželjkivali, ali definitivno ih je bilo. Redom od Veselog četvrtka, izdavača koji se drži te kiosk varijante stripa i svakog četvrtka obraduje čitaoce svojim izdanjem, tu vidimo da je njihov kontinuitet konstantan. Redovno nastavljaju sa “novom” Zlatnom serijom, Obojenim programom a tu su i godinama standardni Zagor i Dilan Dog.

Radetić nastavlja:  “Imali smo izdanja Komika, Besne kobile, Makonda, Sistem komiksa, Lokomotive, koji su nas već standardno godinama unazad navikli na 10 do 15-ak izdanja iz njihove kuhinje. Darkvud se polako vraća u kolosek sa nekoliko zanimljivih naslova i to je dobro za strip. Izdavač koji trenutno nosi izdavačku perjanicu je Čarobna knjiga (ČK), ljudi izdaju “nenormalno”, bukvalno su ušli u hiperprodukciju i izbacuju stripove kao na “traci”. Kod ČK publika može definitivno podmiriti svaki svoj ukus. Posebno tu dominira Marvel i DC gde su oni besprekorni. Forma B je ove godine napravila odličan posao izbacivši na scenu Gorski Vijenac u stripu. Ovaj omaž velikom pesniku, filozofu, državniku i diplomati Petru II Petroviću Njegošu čije vanvremenske misli imaju težinu i dan danas. Lično po mom mišljenju nemerljivo delo koje kroz ovaj strip postaje dostupno mladim generacijama koje su ranije imale problem sa arhaičnim jezikom, kroz strip to dobija drugu dimenziju, vizuelnu. Definitivno i pogodak za naš nacionalni duh koji je danas i te kako ranjen. Za kraj ove odiseje izdavača pomenuo bih malu ali jaku Golcondu, po meni izdavača godine (subjektivno mišljenje). Neko će reći: ‘ali Čarobna kida’, da ali ta hiperprodukcija meni lično smeta i to je opet druga tema. Mislim da Golconda radi odličan posao, počeli su sa za naše prostore nepopularnim Boneli junacima i tako vratili u život kriminološke analize Julije Kendal, odlično guraju Priče, jedan sjajan serijal gde autori imaju slobodu i gde žanrovski nisu određeni. Izdaju i Magičnoga Vetra, serijal koji je nešto najbolje što dolazi iz Boneli kuće. Započeli su još nekoliko kraćih Boneli serijala i tako publici prezentovali nešto novo iz Bonelija. Posebno mi je drago što hrabro biraju naslove iz FRA-BEL škole prezentujući tako čitaocima nešto novo ne viđeno na ovim prostorima do sada, pa sad, ko se gde pronađe. Tu su vrlo zanimljivi naslovi: Pandemonijum, Balkanska arena, Do poslednjeg, a u najavi je i kultni vestern Durango.”

Radetić od stripova izdvaja Pandemonijum, Gorski vijenac, Bluberi i Okrug Eseks.

Okrug Eseks (Komiko) fantastičan grafički roman koji priča priču o dva brata od nezaustavljivog hokejaškog tandema do udaljenih samotnjaka. Eseks je nagrađivan na vise festivala i definitivno je strip koji ostavlja jak utisak na čitaoca. Bluberi (Čarobna knjiga) nisam oduševljen hiperprodukcijom čarobne knjige i mislim da malo preteruju, ali Bluberi je definitivno pogodak ove godine, nema se šta puno reći, kultni vestern. Gorski Vijenac (Forma B) već sam napisao gore razloge i utiske… Pandemonijum (Golconda) vrlo ozbiljan psihološki triler koji uvlači čitaoca u priču i gura ga do krajnjih granica razuma. Jedno odlično delo koje se čita u dahu, ističe Radetić.

gorski vijenac stripblog

Novinarka dnevnog lista Večernje novosti, Marina Mirković izdvaja isključivo domaća izdanja – Gorski vijenac, Vekovnike i Leva knjiga, desna knjiga.

-Gorski vijenac, Forma B – crtež Geze Šeteta i ogromno poštovanje koje ukazuje tekstu literarnog remek-dela, svakim svojim potezom (isto sam mislila i o Šhetetovoj Knjizi o Jovu, iako Bibliju, tačnije Knigu o Jovu, nikad nisam pročitala). Leva knjiga, desna knjiga, Aleksa Gajić – Makondo I(li) Zelenbaba, Vladimir Pajić, Makondo Jedan kao novo izlaženje izdavača u susret izletima u genijalno/kreativno ludilo maestra Alekse, koji po ko zna koji put izlazi iz domena crtačkog i konceptualnog eksperimenta u eksperiment koji je pre svega izazov za izdavača. Drugi, Zelenbaba (iako je 2019) kao 2b), kao za mene otkriće našeg, a kompletnog i osobenog, upečatljivog autora. Vekovnici – integral, Udruženje ljubitelja stripa i pisane reči Nikola Mitrović Kokan, najdugovečniji, po svemu najcelovitiji, po kontinuitetu i kvalitetu najuspešniji, “integralno” kidajuće dobar serijal, koji se davno postavio kao stub naše strip produkcije u (n)ovom milenijumu, sad je poklonike počastio, pod istim imenom – skraćenim, a u mnogo čemu dopunjenim, i izmenjenim integralom. Za uživanje. U slici i reči, navodi Mirkovićeva.

Mirkovićeva izdvaja Makondo kao izdavača godine zbog dobrog balansa između domaćih i stranih izdanja.

-Zbog ravnoteže domaći – manje ili vise poznati, vrhunski kompletni autori, sa jedne – a sa druge strane, hitovi strane produkcije (što kultni, što novi) i to uporedo sa aktuelnošću na njima zasnovanih serija (Veštac, Snowpiercer). Poštuju autora i delo i, i ako ne rade po licenci, kreiraju vrhunski opremljena izdanja. A “mali” su, navodi Mirkovićeva.

POGLEDAJTE I OVO: 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x