O ŽIVOTU KORTA MALTEZEA: Kako je Korto upoznao Buča Kesidija i Kida i ostale zanimljivosti…

0

Korto Malteze, večiti pustolov sa zamišljenim pogledom u daljinu i večno upaljenom cigaretom, nastao je iz mašte italijanskog strip autora Huga Prata, šesdesetih godina dvadesetog veka, a publici je predstavljen 1967. godine.

Prat kao veliki avantursita, čovek koji je obožavao putovanja i koji je svet mogao da stavi na dlan, u predele koji su ga očaravali i kroz koje je prolazio, crtao je svog junaka, nekada kao aktivnog učesnika u radnji, a nekada kao nemog posmatrača istorijskih događaja. Priča o Kortu počinje u praskozorje Prvog svetskog rata, a onda se nastavlja svojim tokom, a sam Korto prolazi kroz različita društva, upoznaje narode, kulture, razmirice i revolucije.

Pročitajte: Korto Malteze: Balada koja nikada ne prestaje

Povest o Kortu je ispričana u dvanaest priča: “Balada o slanom moru”, “U znaku jarca”, “Uvek malo dalje”, “Kelti”, “Etiopljani”, “U Sibiru”, “Venecijanska bajka”, “Zlatna kuća Samarkanda”, “Mladost”, “Tango”, “Helvećani” i “Mu”.

Korto se u svojim pustolovinama susretao sa mnogim poznatim ličnostima, Raspućinom, Džekom Londonom i drugima, a neke činjenice o njemu su veoma važne, a često i promaknu:

  1. Korto je rođen 10. jula 1887. godine u Valeti na Malti od oca koji je bio engleski mornar poreklom iz Tintagela u Kornvolu i majke romkinje iz Sevilje. Roditelji su mu se upoznali na Gibraltaru, gde je njegova majka bila poznata pod imenom “Devojka Gibraltara”, po uzoru na slikara Ingresa, koji je bio zaljubljen u nju.
  2. Detinjstvo je proveo na Gibraltaru, a zatim u Cordovi, u jevrejskoj četvrti. Pohađao jevrejsku školu u Valeti koju je vodio rabin Ezra Toledano.
  3. Svoja putovanja započinje 1904. godine kao mornar na brodu “Golden Vanity”. Zaustavlja se u Egiptu da vidi piramide u Gizi. U ferbuaru stiže do Ismailije, a zatim Adenu, Mascateu, Karachiju, Bombaiu, Colombu, Madrasu, Rangunu, Singapuru, Kovloonu, Šangaju i Tien’Tsinu.
  4. 1905. godine nakon pobune na brodu u Celebeskom moru, Raspućin i Korto dolaze do Argentine gde upoznaju severnoameričke odmetnike Budča Kesidija i Sandensa Kida i Eta Plejsa.
  5. O Kortovom životu u periodu od 1925-1936. godine se ne zna mnogo, ali se zna da je tada vreme provodio u društvu romanopisca Henrya de Montfreida i paleologa i teologa Teilharda de Chardina.
  6. Postavlja se pitanje šta se sa Kortom desilo nakon građanskog rata 1936. godine u Španiji, da li je nestao ili slično? Postoji Pandorino pismo koje nam može odgonetnuti mnogo toga, u kojem se navodi da su Korto i Tarao došli da sa njom žive.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x