Betmen za početnike: 5 esencijalnih stripova za novajlije

0

Betmen je nesumnjivo jedan od kamenova temeljaca američke pop kulture.

Ovaj lik je već decenijama pored stripova sveprisutan u raznim drugim medijima, a zbog tog dominantnog prisustva mnogi fanovi žele da se bolje upoznaju sa ovim likom kroz stripove. Međutim, Betmen iza sebe ima 8 decenija stripovskog postojanja pa je izuzetno teško pronaći odakle krenuti sa upoznavanjem Mračnog viteza.

Postoji na hiljade priča o Betmenu koje je moguće izabrati. Mi smo se potrudili da sačinimo jednu malu listu za sve početnike i novajlije kada su Betmen stripovi u pitanju bacajući akcenat na naslove koji su prevedeni na jezike sa ovih prostora i dostupni našoj publici.

Betmen: Godina Prva

Batman: Prva godina je u mnogim aspektima konačna priča o poreklu, i to ne samo Betmena. Radnja se odvija tokom prve godine Betmenove borbe protiv kriminala i začetka odnosa sa Gordonom. Brus Vejn je neverovatno važan lik koji je najbolje definisan nesrećnom sudbinom i svojom nesalomivom odlučnošću, ali istinski protagonista prve godine je Džim Gordon. Gordon vidi Gotam drugim očima, suočava se sa njegovom korupcijom i na kraju shvataju koliko je ovom gradu potreban Betmen. Godina Prva je delikatna priča i na njenom kraju se definiše uticaj koji Betmen ima na svet oko sebe.

Priču je napisao čuveni Frenk Miler, a ilustrovao Dejvid Macukeli. Kod nas su ovaj strip izdale izdavačka kuća Phoenix Press i hrvatska Fibra.

Betmen: Čovek koji se smeje

Tamo gde je stala Godina Prva, može se reći da nastavlja strip Čovek koji se smeje. U pitanju je nova adaptacija prvog pojavljivanja Džokera koji uspostavlja njegovu ranu dinamiku sa Betmenom i zaranja duboko u psihu Brusa Vejna. Čovek koji se smeje je kraća priča, usredsređena je direktno na Batmanov prvi veliki sukob sa Džokerom, priča koja se oblikovala oko stripa Godina Prva i na sličan način ovaj put definisala uticaj koji Džoker ima na Gotam i samog Betmena.

Priču je napisao Ed Brubejker, a nacrtao Dag Manke. Betmen: Čovek koji se smeje je kod nas objavila izdavačka kuća Čarobna knjiga.

Betmen: Gotika

Gotika je jedna jeziva priča koja je bez ustručavanja kroz faustovsko sočivo uronila u okultizam i natprirodno. Ovaj strip je idealan za početnike Betmen stripova jer prikazuje Gotam u najtamnijem svetlu, ističući nivo izopačenosti na nivou koji je izuzetno hrabar, čak i kad je pisanje Betmena u pitanju. Gotika je takođe podsednik da je Betmen samo čovek i da može biti izuzetno ranjiv. 

POVEZANO: Kojim redosledom čitati Betmen stripove Skota Snajdera

Ovaj strip je napisao velikan Gran Morison, dok je za crtež bio zadužen Klaus Janson. Betmen: Gotika je takođe izdala izdavačka kuća Phoenix Press.

Betmen: Duga Noć Veštica

Ova priča označava kraj Gotama koji se Betmen zakleo da će štititi i prelazak Betmenovih nevolja na jedan viši nivo. Priča se bazira na odnosu Betmen-Gordon-Harvi Dent u momentu kada mafijaške porodice gube uticaj, a Gotam polako prelazi u ruke izopačenih supernegativaca. Takođe, čitaoci će isptratiti i to kako je Harvi Dent posrnuo i postao Dvoliki. Pored toga što ova priča donosi kraj jedne ere za Gotam, ona donosi i kraj ere za Betmena koji će ovde poslednji put raditi sam, pre nego što usvoji mladog Dika Grejsona. 

Ovu sjajnu priču je napisao Džef Leb, uz crtež maestralnog Tima Sejla. Na ovim prostorima su Dugu noć veštica izdali Darkwood i hrvatska Fibra.

Betmen: Mračna Pobeda

Mračna Pobeda je direktan nastavak Duge noći veštica. Brus Vejn je doveden do toga da sam sebi mora da prizna da mu je potreban partner. Ova priča označava početak Betmena i Robina. Njih dvojica zajedno rade na novom slučaju, dok ih na njegovom rešavanju uporno ometaju Betmenovi negativci. Ovo je ultimativna priča o poreklu Dika Grejsona kao Robina 

Za ovaj nastavak su ponovo bili zaduženi Džef Leb i Tim Sejl. Mračnu Pobedu je na ovim prostorima izdala hrvatska Fibra. početnike, početnike

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x