Zlatna serija 24 – Parodija sekire u stripu Marti Misterija!

0

Broj 24 vaskrsle Zlatne serije dostupan je sa tri različite naslovnice. Domaćin sveske je DSČM, a u goste mu dolazi jedna jako neobična, a može se reći i kontroverzna ličnost.

marti misterija stripblog

Pustolovinu Marti Misterije koju scenaristički potpisuje Kasteli, a crtež Deveskovi predstavljaju nam tri različita naslovničara.

Originalna, A verzija nastala je ispod prstiju čuvenog Alesandrinija. Verziju B je naslikao i ponovo stripadžijama pustio vodu na usta, Aleksa Gajić. Dok je koricu C kao omaž Feriju, ilustovao Zgaorov crtač i čest gost ovih prostora, Valter Venturi.

Pročitajte: Zagor iz našeg sokaka: Uticaj Zagora na kulturu!

Priča je u Italiji originalno stigla na kioske u dva broja regularne serije (242 i 243) sada već davne 2002. godine.

marti misterija stripblog

Detektiv nemogućeg u svojoj vašingtonskoj retidenciji sluša priču o dajm romanima, pričama koje su slavile heroje Divljeg zapada. Gospodin Mekviver, kolekcionar tih svezaka, pripoveda njihov istorijat. Razlog zbog kog je posetio Martija i javu otkriva pošto spomene autora Panča Martineza i njegovog junaka Za-Te-Neja. Naime, Makviver je došao u posed sekire koju je koristio junak starog zapada, a kojom pojedini ljudi mogu da upravljaju snagom misli.

marti misterija stripblog

Trag Za-Te-Neja vodi eadoznalog arheologa i njegovog šarmantnog asistenta u Berd Centar, mali gradić prepun čudnih mitova. Pored ostalih tu je plameno jaje koje pada s neba, džinovski robot i Čovek sa sekirom.

Pretpostavljamo ste već povukli neke parslele između predmeta Martijevog slučaja i dragog nam Zagora čiji pandan deli stranice sa profesorom Misterijom. Pokojni Serđo Boneli nije dozvolio da se Duh sa sekirom glavom i bradom udruži sa Kastelijevom kreacijom, pa se Alfredo poslužio parodijom koja deluje kao kineska kopija.

Aluzije na likove i događaje iz Zagorovih avantura su nedvosmisleno jasne, ali sve vreme je osećaj jako čudan jer izgleda kao da iz Bonelija kradu sami sebe i izbegavaju sukob oko autorskih prava sa samim sobom.

marti misterija stripblog

Kasteli je pre stvaranja DSČM-a pisao izvestan broj epizoda za Zagora i najmanju ruku se nije proslavio. Utisak je da nije bio veštiji ni sa ovim pandanom jer ga smešta u potpuno neubedljivu priču natrpsnu elementima, a lipenu smislene radnje. Istina, ovo je tek prva polovina priče (druga nas čeka dogodine kako kažu u VČ) i ostaje da se vidi celina Kastelijeve zamisli.

Na trenutke, Za-Te-Nej je zabavna parodija Zagora. Međutim to funkcioniše jkao kratko i nema potrebe da traje oko 200 strana na koliko je razvučeno. Počularnost udruživanja junaka je neupitna i može da bude zanimljiva ako se odradi vešto kao što je slučaj bio sa “Ambisom zla” koji je udružio svetove Bonelija u jedan univerzum. Ova priča, iako na trenutke svetlucava, na kraju je nepotrebna.

Deveskovijev crtež obiluje čistim linijama i prati Alesandrinijev stil uspostavljen za Martija. Za-Te-Neja predstavlja kao Javinog mlađeg brata, iako je iz priče jasno da snagator poseduje sasvim pristojan mentalni aparat.

Za idući korak sjajne kolažne edicije, najavljene su dve korice dugo očekivanih Priča iz baze Drugde u kojima se nastsvlja avantura Šerloka Holmsa koji korača svetom jedne čuvene TV serije sa početka devedesetih.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x