Bananamen – čuvar detinjstva mnogih generacija i ironična slika superheroja!

0

Erik Vimp je običan dečak, školarac koji živi u ulici Akacia 29. u Natitaunu. On je naizgled obično dete, kao i svako drugo njegovog uzrasta, međutim, kada ovaj mladić uradi jednu stvar, njegovo telo počinje čudno da se ponaša.

bananamen stripblog

Naime, kada Erik pojede bananu, kao njegovu omiljenu voćnu užinu, telo počinje da mu se deformiše, pa sve više i više raste, praktično svetlosnom brzinom, i u svega nekoliko trenutaka on postaje odrastao čovek, u superherojskom odelu, a ovaj njegov identitet je poznat kao – Bananamen.

Pročitajte: “Tito”: Kada se probudi nova nada u ratu razorenom Novom Sadu!

Strip o ovom junaku je nastao 1980. godine iz pera Stiva Brajta, a crtao ga je Džon Giring. Strip je nastao kao parodija na klasične superheroje, u Britaniji, a prvo objavljivanje je imao 16. februara 1980. godine u časopisu Nutty. Kasnije su se menjali autori i časopisi, te je tako strip objavljivan u časopisima Dendi i Bino.

bananamen stripblog

Bananamen kao svaki superheroj ima svoje neprijatelje. Na početku se junak susretao svake nedelje sa nekim drugim zlikovce, koji je bio parodirana verzija nekog od zlikovaca iz američkih, superherojskih stripova, kao Doktor Loom, a kasnije se lepeza zlikovaca ustalila i tako se kao najveći neprijatelj izdvojio general Blight (u srpskoj verziji crtaća general Buzda), inspirisan Adolfom Hitlerom. Kasnije su dolazili i zlikovci kao Eplman, Voterman, Kapetan Krem.

Strip je rađen u klasičnom karikaturalno stilu, sa prepoznatljivim britanskim humorom, ogledanom u raznim serijama emitovanim i na našin prostorima, koji lako prelazi granice pristojnog i na veoma neposredan način pokazuje smešnu stranu superheroja koji su u doba nastanka stripa, pa i danas poreplavili svetska strip tržišta. 

Bananamen ima i svoje saveznike, a najčvršći savez drži sa načelnikom policijske stanice O’Rajlijem.

Bananmen je takođe, tri godine od svog nastanka dobio i crtani film, koji je bio veoma popularan i na našim prostorima, a u domaćoj adaptaciji glasove likovima su davali Nikola Simić, Mića Tatić, Ljubiša Bačić i Dobrila Matić. Serija je snimana u produkciji BBC-a tri godine, a bio je najavljen i film. Kasnije je bilo još crtaća sa ovim likom.

Tako da sledeći put kada budete jeli bananu, pazite koje je sorte, opasne su banane 😉

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x