“Nataša”: Ženski lik koji pomera utvrđene granice strip umetnosti!

0

Kada se prvi put pojavila u magazinu Spirou – 26. februara 1970. godine osvojila je publiku. Nije bila obična devojka, našminkana šmizla i nadobudna uspijuša. Ona je bila junakinja stripa, jak ženski lik sa svojim manama i vrlinama.

nataša stripblog

Nataša, prelepa, neodoljiva stjuardesa izašla iz pera autora Francois Walthery-a, još sredinom šesdesetih godina dvadesetog veka, nosilac milozvučnog slovenskog imena, bila je pravo osveženje stripske scene u Francuskoj, ali i samog opusa stripova magazina Spirou. 

Pročitajte: “Rubine”: Atraktivna policajka, serijal pun zdravog humora i dobre detektivske radnje!

Walthery, kao veoma mlad umetnik, koji je u svojim adolescentskim godinama, dobio priliku da zameni umetnika Mittei-a za časopis Junior. Njegovi radovi su brzo postali veoma priznati, a umetnost koju je sipao iz svog tušerskog umeća, primećivali su mnogi strip umetnici. Učitelj ovog stvaraoca, kojeg je upoznao sa svega 17. godina bio je Pierre Culliford – Peyo, tvorac popularnih Štrumfova, a Walthery je lako mogao postati i jedan od autora ovih kultnih junaka stripova i animiranih filmova.

nataša stripblog

Još dok je služio vojsku, 1965. godine, Walthery je obožavao crtati ženske figure i likove, a kada je to video Yvan Delporte, tadašnji urednik magazina Spirou, predložio mu je da napravi strip u kojem će glavni junak zapravo biti žena, a čitava okosnica radnje će se razvijati oko nje. Walthery je to prihvatio, počeo skicirati i marljivo raditi na razvoju svog stripa, a da taj lik bude još uverljiviji, on je zamolio svoju prijateljicu iz škole da mu pozira kako bi imao što bolju predstavu ženskog lika kojeg će predstaviti široj publici. 

nataša stripblog

Nakon nekog vremena, posavetovao se i sa drugim Peyo-ovim asistentom, Ronaldom Goossensom Gosom i tako je on napisao scenario, a Walthery je počeo crtati. Naravno, tada je i stigao rok, da se strip treba objaviti u Siprou 26. februara 1970. godine, a da se table moraju predati deset nedelja ranije, što je nateralo autore na improvizaciju i veliku borbu za dostizanje prvog, samostalnog, profesionalnog roka za objavljivanje. 

Strip je objavljen, publika ga je pročitala, oduševila se, serijal je krenuo, a sve ostalo je istorija koja pripoveda o stvaranju prelepe stjuardese, Nataše, koja svojim pustolovinama oduševljava, kako ljubitelje strip umetnosti, tako i one kojima to nije omiljeni vid zabave, obrazovanja i informisanja. 

Naravno, nije sve išlo tako glatko. Prvi problem je bio smisliti ime za junakinju, a bilo je na desetine predloga, od kojeg je jedan Franka, ali su na kraju ipak plavi uvojci, vitka linija i izražene crte lica pokazale sve atribude istočnoevropske lepote i tako je nastalo ime Nataša, kao ime koje se daje ženskoj deci u svim slovenskim zemljama, a možda najčešće u Rusiji. 

nataša stripblog

Ono što je bio kao još jedan problem pri realizaciji stripa jeste to da je junakinja stjuardesa, a Walthery se nikada nije vozio avionom, te je za epizodu uzeo dešavanje u avionu DC3, ali poznavaoci konstrukcije aviona su zamerili autoru kako je taj avion takav da događaji koje je umetnik opisao u crtežu, nisu izvodljivi i da njegov avion izgleda kao “plesna dvorana”. 

Svaki strip ima svoje nedoumice i probleme pri stvaranju, ali Nataši to svakako ne smeta, jer su jasne linije karikaturalnih figura koje autor oslikava, scenario koji piše drugi autor i svi dekori koji su u njemu su dovoljno jasni da deluje da svaka greškica zapravo čini jednu nepomičnu, čeličnu konstrukciju priče, koja se ne može lako pomeriti i pokidati.

Walthery je još poznati i po stripu Rubina, koji govori o crvenokosoj detektivki, a kojeg je kasnije preuzeo za crtanje Dragan Lazarević De Lazare. 

Nataša je bila pravo osveženje za strip scenu, a trajala je do sredine 1990-ih.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x