Kit Teller: Mali rendžer sa velikom životnom pričom i iskustvom!

0

Rodio se 1861. godine, kada su započinjali prvi sukobi između onih koji su nastojali da u Sjedinjenim Američkim Državama ukinu ropstvo i onih koji to nikako nisu dozvolili.

kit teller stripblog

Meri i Mozes, dobili su sina Kita (junaka stripa), tumarajući granicom između Misurija i Ilinoisa. Osam meseci nakon Kitovog rođenja, Meri umire, a Kit se razboli i tako on i njegov otac dobijaju gostoprimstvo plemena starosedalaca kojim stoluje Crveni Bizon. Nakon Kitovog oporavka, Mozes, zahvalan plemenu kreće da se pridruži rendžerima, a Kit biva primljen zajedno sa ocem u utvrđenje rendžera, sve dok nije stasao za koledž.

Kit Teller ili Mali Rendžer je strip italijanskog para umetnika, scenariste Andrea Levezola (1905-1981) i crtača Frančeska Gamba (1926-2012). Strip je prvi put objavljen sredinom juna (postoje podaci 15. juna) 1958. godine u izdanju izdavačke kuće Serđo Boneli Editore. 

Pročitajte: “Poručnik Tara”: Strip serijal koji se izdvajao u odnosu na druge partizanske priče…

Dečak, od roditelja koji su emigrirali iz Velsa u SAD, postaće strah i trepet kriminalaca, a ono što je interesantno, jeste to da smo ovog junaka, koji se na našem govornom području pojavio u ediciji Zlatna serija, a kasnije nastavio u ediciji Lunov Magnus Strip novosadskog Dnevnika od broj 697. “Lažni žig”, upoznali sa njegovih četrnaest godina. 

Strip serijal se razlikovao od ostalih Bonelijevih serijala i stripskih junaka po mnogo čemu, a pre svega po tome što se Kit Teller nije pojavio kao veliki junak, snagator i beskompromisni pravednik. On se pojavio praktično kako običan mladić, dečko koji doživljava različite pehove, dobija batine, a u prvim epizodama uspeva da izađe na pozitivan ishod samo zato što je bio izuzetno lukav, ali imao je i sreće. Strip je rađen u formi klasičnih vestern priča.

kit teller stripblog

Nerazdvojni pratilac ovog mladića i dobri duh koji ga štiti od zla, ali svakako stara kvrga koji unosi komični element u celu priču jeste Frenki Belevan, simpatični starac sa dugačkim brkovima. 

Važnu ulogu u Kitovom životu ima i Čin Lao, koji ga uči borilačkim veštinama, a koje će on kasnije upotrebiti protiv razuarenih bandi zlikovaca, kriminalaca, nadobudnih Indijanaca i slično…

Ovo je jedan veoma interesantan strip, koji obiluje zanimljivm događajima i scenama. Stare škole crtanja i veoma neobičnog humora, u jednu ruku karakterističnog za Bonelijeve stripove, a sa druge strane ipak i svojstvenog.

Danas ovaj strip izdaje izdavačka kuća Ludens za tržište bivše Jugoslavije. 

Ako je neki strip dobro čitati kada ste klinac, tada ove avanture mnogo žešće igledaju, pre svega toga što je i junak klinac kao i čitalac.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x