“Poručnik Tara”: Strip serijal koji se izdvajao u odnosu na druge partizanske priče…

0

Svako doba ima svoje junake, a za vreme Jugoslavije najveći junaci bili su Partizani i radnici. Kroz partizanske borbe i podvige, u formi stripova, mladima se udahnjivao slobodarski duh u njihova pluća.

porucnik tara stripblog

Svi dobro znamo za serijal Desimira Žižovića Buina “Mirko i Slavko”, bilo je još mnoštvo stripova koji su objavljivani po jugoslovenskim strip revijama, a jedan od njih je nastao 1975. godine, stvorili su ga scenarista Svetozar Obradović i crtač Branislav Kerac, taj junak je bio strah i trepet Nemaca, to je poručnik Tara!

Serijal “Poručnik Tara” je u periodu od 1975-1979. godine doživeo 22 epizode, od kojih je 19 objavljeno u izdanjima novosadskog Dnevnika i Foruma Marketprint, a tri su ostale neobjavljene u tom periodu. 

Pročitajte: Po kome je Desimir Žižović Buin kreirao likove Mirka i Slavka?

Sam poručnik Tara, njegov lik i delo su bili zasnovani na jednom od članova porodice scenariste Svetozara Obradovića…

-Radi se o mom stricu koji je poginuo neposredno pred kraj rata i po kome sam ja i dobio ime. Razmišljali smo kako da damo ime našem junaku – da bude nešto autentično. Jednom sam pričao sa ocem, koji je takođe bio u NOB i on mi je spominjao nadimke koji nisu bili uobičajeni. Između ostalog je spomenuo i strica, kome je bio nadimak Tara. Meni se to svidelo, pa sam to predložio i Banetu. Bane je rekao: „OK“. Nije bilo previše obično, bilo jeinteresantno, a opet ne previše neobično, naveo je Svetozar Obradović u jednom intervjuu za novosadski Dnevnik.

porucnik tara stripblog

Obradović je naglasio da je prva ideja bila je da Poručnika Taru ponude Politikinom zabavniku. Međutim, tokom rada na ovom stripu, pojavila se revija Zlatni kliker u izdanju novosadskog Dnevnika.

-Ono što je nama u vezi sa Zlatnim klikerom bilo značajno, jeste to da je tu objavljivan domaći strip. Bio je to Kurir Mladen, koga je crtala Slavka Bošnjaković, a scenario je pisao Vlada Dubravčić. Dok smo gledali Zlatni klikerrazmišljali smo: „Znaš šta? Hajde da mi odemo u Dnevnik i ponudimo im naš strip. Ja sam tada poznavao kasnije svetski poznatog karikaturistu Borislava Stankovića Stabora. On mi je rekao: „Nema problema. Hajde, odvešću vas ja do Sretena Draškovića, a vi se onda dalje s njim dogovorite“. Uglavnom, sreli smo se sa Sretenom Draškovićem, pokazali nekoliko tabli Tare, koje je Bane nacrtao. Drašković je onako iznenađujuće odmah prihvatio. Rekao mi je da donesem sinopsis, što sam ja i uradio. Sinopsis mu se svideo, pa je tražio da mu donesem i scenario. Pošto mu se i scenario svideo, počeo je moj profesionalni rad na stripu, istakao je u spomenutom intervjuu Obradović.

Ovaj strip serijal se istakao svojim kvalitetom i crtačkim bravurama mladog Branislava Kerca, koji je ovim stripom nagovestio sve savršenije forme, linije dekora i anatomiju likova koju je razvio kroz praksu, a na osnovu kojih je danas poznat domaćoj publici.

Poručnik Tara je više od partizanskog stripa, on je istinski junak za slobodu, pravdu i socijalnu jednakost.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x