5 neverovatnih činjenica koje niste znali o najpopularnijem patku na svetu!

0

Kada se prvi put pojavio, 9. juna 1934. godine u kratkometražnom crtanom filmu Volta Diznija “Mala mudra koka” nije bilo sumnje da će baš taj patak postati najpopularniji pripadnik svoje vrste i da će, kao izmišljeni lik dobiti prestižnu nagradu – Oskar.

neverovatnih cinjenica stripblog

Naravno, reč je o Paji Patku, najpoznatijem patku na svetu koji već decenijama zabavlja decu svojim vragolijama koje pravi sa družinom Diznijevih likova koje je ovaj umetnik stvarao tokom godina svog rada. Paju Patka smo mogli čitati u stripovima, gledati u animiranim serijama, predstavama i u mnogim drugim formatima. Iako mislimo da znamo sve o njemu postoje neke činjenice koje nam promiču, a važne su za ovog lika. 

Pročitajte: VEČNO PITANJE: Da li je Mika Miš isti lik kao i Miki Maus?

1. Paja Patak je rođen na petak 13. 

Da je Paja Patak rođen na ovaj nesrećni datum, o tome svedoči njegova prva biografija objavljena 1941. godine. Kao što nam je dobro poznato da Paju Patka stalno prati maler i nevolja, to možemo povezati sa datumom njegovo rođenja, a dobro nam je poznat i broj registracije njegovih kola “313”, što simbolizuje dan kada je došao na svet 13. mart.

2. Paja Patak ima i srednje ime

Iako je prvobitno njegovo srednje ime trablo da bude Oliver, ipak je na kraju odlučeno da se zove Funtleroj, što je termin koji je povezan sa američkom mornaricom, a i sa Pajinim mornarskim odelom.

3. Rekorder

Prema evidenciji eminentnih, stranih medija, Paja Patak se pojavio u 150 crtanih filmova i tako drži rekord pojavljivanja u animiranim filmovima i serijama kao Diznijev lik!

4. Tri čoveka su davala glas Paji Patku

Paji Patku su glas pozajmljivali prvo Klarens Neš od 1934. do 1983. godine, a kasnije ga je nasledio Toni Anslemo, a kasnije Danijel Ros (2017). Kod nas je bila nešto drugačija situacija glas su mu pozajmljivali Mića Tatić i Lako Nikolić.

5. Najveći neprijatelji su mu veverice

Ko voli stripove, zna da su Pajini najveći neprijatelji Čipa i Dejl, dve veverice koje, ovom mrzovoljnom patku zadaju velike probleme, glavobolje i često ga nasamare. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x