Turtle Power: Definitivna istorija Nindža Kornjača, zapravo je delimična istorija! (VIDEO)

0

Zakasnio sam koju godinu, ali sam na kraju ipak pogledao film o nastanku Nindža Kornjača.

Prikaz filma: Turtle Power: The Definitive History of the Teenage Mutant Ninja Turtles (2014)

Mislim da je Srbiji potreban jedan kratki dokumentarac koji bi se nadovezao na ovaj dugometražni, o popularnosti Nindža Kornjača u srbiji – ergo originalnoj RTB sinhronizaciji, nindža kofernjačama, kretenskoj predstavi u Domu Sindikata koja zimi naprasno dobije dodatnog lika u vidu Deda Mraza kome je potrebno spasavanje, kao i dan-danas nesažvakljivih žvaka Paraćinke Paraćin. You get the picture.

Pročitajte: Da li Nindža kornjače zaista vole picu, i sve što nismo znali o ovim mutantima!

Iako je naslov kaže da je TURTLE POWER definitivna istorija Nindža Kornjača, zapravo je delimična istorija i, odmah u startu, ljudi koji su nam priredili ovaj film pomalo padaju u našim očima kao kreatori nečega dokumentarnog čemu treba da verujemo. Ipak, priča ide svojim tokom bez imalo rašomonisanja (sagovornicima su sećanja ista ili slična), te su informacije pružene u ovom dokumentarcu verovatno validne.

Prva trećina filma je fantastična u smislu prikaza neverovatnog uspeha jednog samizdatog crno-belog stripa. Za neke stvari treba biti na pravim mestu u pravo vreme i ovo je jedan od tih slučajeva. Takođe, prva trećina filma rezonuje više sa gledaocima koji prate i zanima ih strip scena. Klasični nostalgičari će više voleti drugu trećinu vezanu za igračke i prvobitnu crtanu seriju.

U svemu ovome, meni najinteresantnija stvar u dokumentarcu TURTLE POWER su zaposlenici Mirage studija koji crtaju stripove, smišljaju likove i puno se zabavljaju radeći posao u kome imaju odrešene ruke. I njihov (ne)rad je dokumentovan VHS snimcima koje je, jedan od dvojice kreatora Nindža Kornjača, Piter Lerd besomučno snimao. I to je još jedna zanimljiva dinamika, Lerd ne voli da bude ispred kamera, dok drugi kreator ove franšize Kevin Istmen nema problem da ga snimaju i čini se da uživa u tome.

Poslednja trećina je posvećena filmu s početka devedesetih, što je sjajan making of koji čini da imate film-u-filmu. Prosečnom gledaocu će film tu malo da uspori i, na žalost, to je ritam kojim se ide do samog kraja. Primetno je da je film mnogo više o ljudima koji su na Kornjačama radili, radije nego o samim Kornjačama. Ako izuzmemo uvod u likove iz stripa, jedini delovi koji ih ovlaš pojašnjavaju su grafički rešena intermeca u kojima se predstavlja po jedna Nindža Kornjača.

TURTLE POWER se sasvim prigodno završava u trenutku kada Istman i Lerd prodaju svoje vlasništvo. Međutim to je ono gde “definitivno” u naslovu pada u vodu, pošto postoji još jedna inkarnacija u stripu koja je definitivno vredna pomena, kao i pristojan dugometražni animirani film, televizijski krosover svih inkarnacija Nindža Kornjača, te dvodelni reboot Majkla Beja (koji treba izbrisati iz sećanja).

Izvor: Filmska bleja – Vladimir Marković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x