“Veliki Teks – Izgubljeno selo”: Kada Teks upadne u tajne proteranih Jezuita!

0

Isusovci su monaški red, u okviru hrišćanske, katoličke crkve, koji slede Isusovu reč. Za ovaj red smo čuli kako pod imenom koje smo već naveli, kako pod imenom Jezuiti.

izgubljeno selo stripblog

Prikaz stripa “Veliki Teks – Izgubljeno selo” autora Klaudija Nicija i Đovanija Tičija u izdanju Sergio Bonelli Editore

Red je utemeljio 1540. godine sveti Ignacije Lojolski, a ovaj red, sa sedištem u Rimu ima veoma veliki uticaj u hrišćanskom svetu i jedan je od najvećih redova u ovoj crkvenoj organizaciji. Slogan Isusovaca ili Jezuita je: Ad Maiorem Dei Gloriam”, što na našem jeziku znači: “Na veću slavu Božju!”. Važno je i napomenuti i godinu kada su Jezuziti došli u Meksiko, najveći i glavni grad Ciudad de México, poznatiji pod nazivom Meksiko Siti, a to se dogodilo 1572. godine.

Pročitajte: “Kazna za oholog pukovnika”: Kada vojna slava pomuti um i izazove zločin!

Španski kralj, nakon sukoba sa redom Isusovaca, 1767. godine je izbacio ovaj red iz cele Latinske Amerike, te tako oduzeo svu njihovu imovinu. Jezuiti kako njihovo blago, veliki rudnici plemenitih metala, koje su posedovali u novom svetu, a za koje su na rad terali pripadnike starosedelačkih naroda, kao i sve gragocenosti, obrađene u formi krstova, kondira, i drugih religijskih relikvija, oni su to blago sakrili duboko u neistražene delove južnog dela severno-američkog poluostrva. Mesto u kojem su sakrili svoje blago, zvalo se Pueblo Perdidio i nalazilo se u jednoj ogromnoj špilji, teško dostupnoj, usred lanca velikih planina.

Ovo izgubljeno selo Quebrade bilo je inspiracija Klaudiju Niciju za epizodu Teksa Vilera, koju je fenomenalno oslikao, neprevaziđeni Teksov detaljista i tvorac jednog od najspecifičnijih grafičkih predstava Teksa Vilera crtač Đovani Tiči.

Naučnik Montoja, došao je nadomak ostvarenja svog započetog istraživanja, koje je za cilj imalo otkriće blaga Jezuita, ali i poklanjanje tog blaga muzeju koji će imati kolekciju da prikaže javnosti, sve u svrhu poznavanja nekog starog, minulog doba. Kako bi se naučnik uverio da je karta koju poseduje ispravna i kako vodi u dobrom pravcu, on je posetio selo Papago starosedelačkog plemena i tako potvrdio svoje želje da je karta prava i ispravna.

Nakon što je naučnika Montoju izdao prijatelji, učenik i sledbenik i prodao njihovu tajnu šačici beskrupuloznih nitkova, čitava ekspedicija postaje traganje za novcem radi lične korisit i baš tu se nalazi posao za Teksa i Kita Karsona. 

Ova dva pravednika pokušavaju da spasu pre svega otete ljude iz sela Papago plemena, a tu misiju ispunjavaju napola, zatim pokušavaju da spasu Montoju što im ne polazi za rukom, a onda uspevaju tek da stignu u najvažnije mesto kada je već sve bilo kasno, kako bi zapečatili sudbinu zalata, da se nikada više ne pronađe.

Važno je napomenuti to da je epizoda “Izgubljeno selo” objavljena u ediciji Veliki Teks, broj 7. objavljena 2007. godine u izdanju Sergio Bonelli Editorea, takva da su Teks i Karson, koji su čitavu epizodu, svih 240 stranica priče za korak iza onih koje gone, oni su sve vreme samo pratioci priče koji nešto pretpostavljaju, koji se trude da shvate i pronađu rutu. Teks i Karson upadaju u zamke, rešavaju probleme, spasavaju sporedne likove, ali uvek kasne. Tek na kraju stižu da se obračunaju sa glavnim negativcem, ali kao usput, scene deluju tako da su urađene, čisto kako bi se pogodila poenta Teksa koji mora da reši slučaj iako deluje da bi sličaj i sam bio rešen i bez njegove pomoći. 

Đovani Tiči je osamdesetogodišnji crtač stripova iz Italije, koji je najpoznatiji po svom radu na strip serijalu Teks, kojem je dao svoj savršeni pečat, pre svega likom Teksa koji je neprevaziđen i teško se može iskopirati. Radio je na Teksovim epizodama sa mnogo velikih umetnika poput Nicija, Bonelija, Civitelija, Vilje…

Klaudio Nici, dve godine stariji od Tičija, je jedan od najplodnijih scenarista Teks Vilera, ali moramo napomenuti njegov, možda i veći značaj za rad u izdavačkoj kući Sergio Bonelli Editore, a to je da je krajem osamdesetih stvorio prvi krimi strip u Boneliju – “Nik Rajder”, a i publika ga obožava u serijalu koji nije zaživeo “Leo Palp”.

Epizoda “Izgubljeno selo” koju je za naše prostore objavila izdavačka kuća Strip-agent, predstavlja majstoriju, punu akcije, bez praznog hoda, sa minimalnim objašnjenjem radnje i istorijske pozadine, dvojice velikih umetnika.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x