Koja je ptica naslikana na Zagorovom znaku i šta predstavlja?

0

Vakinijan-tanka je ogromna ptica, koja živi na visokoj planini okružena kedrovom šumom.

zagorovom znaku stripblog

Ta ptica je u drevna vremena bila oličenje zaštite ljudskog roda i borbe na strani dobrih sila. Jednog dana unktehi, stvorenja iz mračnih ponora i najdubljih morskih jama, nalik na zmajeve, zmijolikih tela sa sablasnim krilima, izašli su iz vojih vodenih jazbina i digli toliko velike talase da su oni počeli plaviti naselja ljudi, i tako ugrožavati njihove živote.

Ovaj istorijski uvod, priča o mitskim bićima je važna ukoliko želimo da saznamo ko je tačno nacrtan na simbolu koji Zagor nosi na svom kostimu. Simbol ptice u krugu, sa četiri rožića koji ukazuju na četiri strane, predstavlja upravo pticu vakinijan-tanka, koja mu je davno pomogla, dok je Zagor tek postajao Zagor, dok je bio samo Patrik Vajlding, da svoju sudbinu pronađe na strani dobra i da na toj strani održi, da produži svoju misiju i postane ono što znamo o njemu danas.

Pročitajte: “Hiljadu zamki”: Vreme kada su se upoznali Zagor i Čiko!

Naime, scenarista i današnji urednik Zagora u Serđo Boneli Editoreu, Moreno Buratini, napisao je priču “Darkwood godine nulte” koju je ilustrovao tvorac ovog junaka Galijeno Feri. U ovoj epizodi, Zagor sreće svoje stare prijatelje, ljude koji drže putujuće, mađioničarsko pozorište i koji su nekada davno pomogli Zagoru, zapravo njihov najveći doprinos je u tome što su mu stvorili imidž kakav poznajemo, a to je kostim sastavljen od čizmi sa resicama, plavih farmerki i majicom bez rukava, sa resama i kragnom na kojoj je na predelu prsa nacrtan simbol ptice vakinijan-tanka. Moramo biti pošteni i reći da je taj simbol sam Zagor nacrtao i dao ga prijateljima Salivanovima, da ga urade na majicu.

zagorovom znaku stripblog

Nakon osvete Solomonu Kinskom, belcu koji je zajedno sa domorodačkim plemenima ubio Zagorovog oca Majka i majku Beti, a sve zbog toga što je Majk kao oficir vršio stravične zločine nad domorodačkim življem, osveta je zahvatila i skitnicu Ficija koji je Zagora čuvao nakon smrti njegovih roditelja. Zagor je saznavanjem istine bio skrhkan i odlučio je da štiti slabe, siromašne i ugnjetene. 

Čitajte rubriku: Zagor iz našeg sokaka

Međutim, nakon njegovog susreta sa jednim plemenom koje je navlačilo doseljenike i ubijalo ih kako bi bili dobar plen za sile zla – unktehije, Zagora iz bezizlazne situacije spašava upravo snaga velike ptice, gromovnika. Tu Zagor saznaje za sile koje upravljaju sudbinama, točku koji se okreće i pokazuje koga će šta snaći u životu. Baš tu, pred Zagorovim očima odigrava se mitska borba, još jednom između sila zla i dobra i ta bitka zapisuje njegovu sudbinu za vekove. 

Priču “Darkwood godine nulte” objavila je, na našem jeziku, izdavačka kuća Veseli četvrtak u ediciji Specijal broj 6, 2009 godine.

O Zagorovom simbolu ostaje legenda za generacije koje dolaze.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x