Da li znate istoriju štita na kojem stoji Drmatoriks – kome je štit pripadao?

0

Zaista, serijal o Asteriksu i Obeliksu, neustrašivim Glaima ima mnoštvo detalja, predmeta, mesta, koja se ponavljaju, a mi o njima malo znamo.

istoriju štita stripblog

Jedan takav predmet je štit na kojem stoji starešina nepokornog galskog sela, pod originalnim imenom Vitalstatistiks, a kod nas poznatiji u prevodu Đorđa Dimitrijevića kao Drmatoriks ili u drugim prevodima kao Tandarabriks.

Dva ili tri gala, uvek ista, svuda nose Drmatoriksa na štitu, klasičnom galskom štitu, kakve možemo viđati u ovom serijalu. Ali, po čemu je zapravo ovaj štit poseban i šta ga izdvaja od ostalih?

Pročitajte: “Asteriks i Vercingetoriksova ćerka”: Borba tinejdžera protiv njihovih roditelja!

Naime, kada je Galija poražena i pokorena (naravno, sem jednog malog, galskog sela) u bici kod Alezije, veliki galski vojskovođa i vođa galskog plemena Arverna, Vercingetoriks, on je Cezaru predao svoj štit. Taj štit je uzeo jedan rimski strelac, a od njega ga preoteo rimski, vojni zapovednik, a onda on otišao u jednu krčmu i tako unedogled.

istoriju štita stripblog

Tog štita se ne bi niko ni setio, da se galska plemena nisu odupirala rimskim nametima, pravilima i zakonima, pa je Cezar dobio ideju kako da ih umiri, unizi i ponovo pokori, tako što bi se pojavio u Gergoviji, mestu gde su rimski glasnici dobili žestoke batine, na štitu njihovog voljenog vođe Vercingetoriksa. 

Naravno, tu nastaju problemi, jer štita nema. U potragu se daju cele rimske legije, a potragu ometaju i na kraju dovode do propasti naši dobri junaci, Asteriks i Obeliks, koji su u pratnji svog bolesnog, vođe Drmatoriksa, došli u Arverniju, u Akve Kalide (Banju Viši), gde se stari, hrabri starešina nepokornog sela lečio od bolova zadobijenih prekomernom hranom i pićem.

istoriju štita stripblog

Ova priča “Štiti iz Arvernije”, koju su uradili scenarista Rene Gosini i crtač Albert Uderzo 1968. godine, priča nam neverovatnu avanturu oko jednog istorijskog predmeta, važnog za sve Gale, ali i Rimljane, koji je sticajem okolnosti postao “nosač” – prevozno sredstvo za jednog seoskog starešinu. 

Kako je zapravo štit slavnog Vercingetoriksa dospeo do Drmatoriksa, pročitajte u spomenutoj epizodi, nećemo mnogo o tome govoriti zato što je priča veoma zanimljiva, dinamična, duhovita, puna akcije i zabave, a nacrtana je fenomenalno, tako da se čitalac ne može odlučiti da li prvo da gleda crteže scena ili čita tekst.

Na kraju, da ne ostanemo dužni priču o Vercingetoriksu. Vercinegtoriks (82. p.n.e. – 46. p.n.e.) je bio kralj Arvernije i vođa galskog plemena, koji je ujedinio Gale u borbi protiv Cezarovih snaga, u poslednjoj fazi Galskih ratova. U jednom od svojih pohoda biva zarobljen i šest godina je bio zatočen u zatvoru u Tulianumu. Ne zna se tačan uzrok njegove smrti, ali se smatra da je pogubljen metodom davljenja 46. godine pre nove ere. On je jedan od najslavnijih, ako ne i najslavniji, galski vođa i njegov spomenik je podignut u Alesiji u Francuskoj.

Da li je Vercingetoriksov štit dobio dostojnog naslednika? U svakom slučaju bolje i to nego da je završio u rukama Rimljana.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x