“Starac Logan”- jedna od najboljih Marvelovih priča 21. veka

0

Mark Milar i Stiv MekNiven koji su nam doneli legendarni Civil War, ovog puta rade na novoj priči o Vulverinu, X menu i Osvetniku koji je jedan od najomiljenijih Marvelovih heroja ikada, pored Spajdermena, Dedpula, Tora i Hulka.

“Starac Logan”- Jedna od najboljih Marvelovih priča 21. veka! strip blog

Prikaz stripa “Starac Logan” pisca Marka Milara i crtača Stiva MekNivena

“Starac Logan” donosi potpuni novi pristup ovom heroju. Surova priča koja se dešava u paralelnom Marvelovom univerzumu, inspirisala je i jedan od najbolje ocenjenih i ostvarenih R-rated superherojskih filmova u bioskope – Logan, u kom Hju Džekmen poslednji put glumi Vulverina, i ovim filmom se spokojno oprašta od ovog lika koji je mnogima od detinjstva bio omiljen deo X mena na velikom platnu.

Radnja se kao što je pomenuto dešava u paralelnom univezumu – 50 godina nakon što su heroji nestali i zlikovci zauzeli Ameriku. Logan je izgubio svoju mutantsku sposobnost zaceljivanja i zakleo se sebi da se nikada više neće boriti posle tragičnog incidenta. On je kriv za smrt X mena, on je greškom pomogao da heroji padnu. Misterio, koji je poznat kao Spajdermenov protivnik, bacio je iluziju na Logana, i učinio je da mu svi X meni izgledaju kao super zlikovci, nakon čega je Logan počeo da se bori sa njima. Logan ih je sve poubijao na krvoločan način. Nakon što je iluzija prošla, a Logan video šta je učinio, upao je u očaj, depresiju i pokušao je da se ubije na veoma brutalne načine, ali mu naravno to nije uspelo zbog njegovog faktora zaceljivanja. 

Pedeset godina kasnije živi sa svojom ženom i dvoje dece, ostario je i pokušava da živi normalan život u Kaliforniji. Ali, svaki dan je borba za opstanak i konstatno je prisutan strah, jer žive na teritoriji koju kontrolišu Hulk i njegova banda koja se sastoji od njegove mutirane dece, te mu plaćaju kiriju. Jednog dana nisu imali novac, pa je Logan pokušao da se dogovori na miran način sa Hulkovom decom, ali biva brutalno prebijen. Zaprećeno mu je da ako ne plati sledeći mesec duplo, porodica će mu biti ubijena.

Pisac Mark Milar želi da nam pokaže šta znači uništiti heroja do tačke da ne ostane ništa osim čovekove ljuske. Logan luta da bi vodio miran život, daleko od nasilja koje ga je definisalo za prvu polovinu života i većinu stripovskog postojanja.

Ovo je škakljivo mesto za postavljanje priče jer je glavni junak toliko povezan sa bahatošću, a Milar je pisac tako vešt u veličanju nasilja. Ipak, Millar pronalazi za mesta prolivenu krv i dosta je ima tokom osam poglavlja koja čine ovaj zabavan proboj kroz postapokaliptični Marvel Univerzum. Sa stripom „Starac Logan“ Milar je stvorio jednu od najprijatnijih i najupečatljivijih priča o Vulverinu. Njegov scenario je lagan, ponekad i trom, ali ipak svako poglavlje svog blokbastera ispunjeno upečatljivim osećajem zabave i uzbuđenja. Svi koji su zainteresovani za dobru akcionu avanturu mogu to dobiti u stripu „Starac Logan“, dok će Marvel entuzijasti posebno uživati u gozbi referenca koje se ovde nalaze, koje Milar gomila bez uzdržavanja.

Ova priča je o putovanju, o Loganu i Hokaju koji putuju na istočni kraj države da isporuče paket koji je nama, a i Loganu nepoznat (Poslić koji je Logan pristao da obavi za Hokaja u zamenu za novac koji mu je potreban kako bi skinuo Hulkovu bandu sa grbače). Dvojica matorih protagonista su konstantno do kolena u akciji i problemima, i uvek nalaze način da izađu iz jednog i pređu u drugi. Ali sveobuhvatni zaplet nije poenta „Old man Logan“-a, knjige koja voli da zabavi čitaoce željne dobrog provoda. Istinsko putovanje u ovoj priči je ono unutrašnje koje Logan vodi putem.

Hokaj se zaustavlja u Las Vegasu da bi se bavio nekim ličnim poslom gde ova dvojica nailaze na probleme. Ovo postavlja tempo za ostatak priče kako Logan i Hokaj prelaze iz jednog u drugi problem. Sve vreme, na račun zbunjenosti Hokaja, Logan nije voljan da se pridruži nijednoj borbi ili ne izbacuje svoje zloglasne kandže.

POVEZANO: Wolverine – Od Old Man Logana do Dead Man Logana

To je tačka u kojoj Hokaj zahteva da mu Logan kaže zašto se više ne bori i ovde smo upoznati sa najmračnijim danom našeg junaka i najvećim neuspehom. Millar je ubedljivo objasnio zašto bi Vulverin postao povučen i ostavio sve iza sebe, znajući da nikada ne može poništiti štetu koju je počinio. 

“Starac Logan” se dešava brzo, jer ima prilično lagan za dijalog. Umetniku Stivu MekNivenu se daje dovoljno prostora da preispita Marvelovu uznemirujuću budućnost. MekNiven pažljivo obrađuje svaki panel sa zadovoljavajućim detaljima. Iznad svega, MekNiven zna kako da crta ilustracije koje se nadovezuju na smisao Milarove priče. Jedna zapanjujuća dvostruka stranica, i možda najupečatljivija slika iz knjige, sadrži planinski leš Hanka Pima koji se prostirao po Konektikatu. Njegov Logan je poseban, oronuo i izmučen. MekNiven jasno crta čoveka koga je život više ostavljao na cedilu, nego što je bio fer prema njemu i to se bez greške prenosi na čitaoca.

Milar je sjajan, zna kako privući čitaoca i čvrsto ga zadržati da čita. “Starac Logan” je velika, glasna, nasilna priča koja ima za cilj da udovolji čitaocima i to čini uspešno. Ovo je priča kojoj će se čitaoci sigurno vraćati više puta i to je najveća pohvala koja se može dati jednom stripu.

Strip “Starac Logan” je domaćoj publici dostupan u izdanju Čarobne Knjige, tvrdog koričenja u B5 formatu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x