Po čemu su crteži Mila Manare toliko prepoznatljivi

0

Više od trideset godina u svetu stripa potvrđuju značaj Mila Manare u oblasti erotike i stripova.

Po čemu je stil Mila Manare tako prepoznatljiv? Kao i kod svih velikih autora, đavo se krije u detaljima, a ovo su ti detalji.

Vijugave, bujne usne

Usne su jedan od zaštitnih znakova Manarinog stila. Crtači često imaju tendenciju da crtaju savršene usne kod ženskih likova. Gornja, a posebno donja usna, uvek su isturenije na desnoj strani. Njihov oblik nikada nije u potpunosti ispunjen i prepuštene su belim nijansama što ih čini blistavim, laganim i postiže jak erotski efekat.

Blago otvorena usta

Manara usta često ostavlja napola otvorena, kao da priziva ekspresiju koja se nalazi između zaprepaštenja i naivnosti. Ovo čini ženske usne još jasnijim i tako postaju detalj koji se posebno ističe.

Duge, talasaste kose

Manarine žene nemaju bilo kakvu kosu, uvek duga, talasasta kosa preovladava. Manara potencira na pramenovima koji dođu kao ukrasi. Iako deluje očešljano uredno i bez rascvetalih krajva, češće liči na kosu koja je razbarušena vetrom ili odaje utisak da je ženski lik tek izašao iz kupatila posle tuširanja. manare

Trepavice i obrve

Detalji koji su posebno važni su trepavice i obrve. Manara ne štedi svoju preciznost u iscrtavanju ovih dlačica koje se već dugo smatraju simbolom ženstvenosti. On posvećuje pažnju kozmetičkoj eleganciji, te su njegove trepavice i obrve uvek negovane. 

POVEZANO: Kako izgleda kada Milo Manara crta Asteriksa

Nema bora!

Ako pogledate izbliza lice Manarinih žena i fokusirate se na čelo i područje oko očiju, primetićete razliku koju Manara daje ženama u odnosu na muške likove. Manara ženskim likovima nikada ne crta previše bora i linija izraza. Dok je istovremeno detaljan i precizan u svom grafičkom stilu, ženska lica uvek izgledaju glatko i vrlo svetlo.

Mali, nedefinisani nosevi

Uprkos preciznosti nekih detalja kao što su trepavice ili usne, Manara koristi vrlo malo linija kada definiše noseve ženskih likova. Nosevi su više nagovešteni nego naznačeni, i to najčešće čistim i jednostavnim tačkicama i kratkim linijama. Ovim još jednom čini da njegovim ženskim likovima dominira grafička praznina ističući njihovu blistavost.

Noge

Na svojim ženama, Manara insistira na prikazivanju dugih, često zakrivljenih nogu. U njegovim stripovima, on često pokušava da nacrta što je više moguće ženskih tela i to u kompletnim figurama. Noge su vidljivije nego u bilo kojim drugim stripovima i to jako često bose.

Oktivene zadnjice

Manara često rizikuje da bude prozvan kao seksista. Opšte je poznato da je ženska zadnjica anatomski detalj na kome Manara insistira i zbog toga su njegovi crteži žena postali legendarni. Zadnjice su često savršene, podignute,, okrugle, glatke i prkazane iz pravog ugla. Kada insistira na zadnjici, Manarine žene često u tim situacijama zauzimaju neku izrazito žensku ili provokativnu pozu. Naročito dolazi do izražaja kad su žene prikazane u celoj dužini pa donji deo bude tako lagano lepršav. 

Donje rublje i štikle

Erotski aspekt kod Manare i način na koji dizajnira odeću nije samo u tome što su njegove žene oskudno odevene, već i kako su odevene. Najpopularnija ženska odeća u njegovim stripovima su majice, jednodelne kratke haljinice i štikle. Efekat koji postiže je čista provokacija kao kad upadnete u situaciju kada se leti nađete na vetru koji ženama oko vas zadiže suknje i haljinice. Zageldate se, iako se pravite da ne vidite.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x