Kako je izgledao prvi krosover između Marvela i DC-a

0

Kada na internetu pretražujete prvi krosover između izdavačkih kuća Marvel i DC, velika je verovatnoća da ćete prvo naići na priču Superman vs. The Amazing Spider-Man iz 1976. godine. Ipak, to nije prvi zajednički poduhvat dve konkurentske izdavačke kuće.

Kako je izgledao prvi krosover između Marvela i DC-a Strip Blog

Kompanije Marvel i DC oduvek su gajile prijateljsko rivalstvo. Decenijama su te izdavačke kuće prepisivale jedna od druge, ali su i odavali priznanja jedni drugima za postignute uspehe. U nekoliko retkih prilika su spojili svoje superheroje, pa je tako Betmen upoznao Hulka, Liga Pravde se borila sa Osvetnicima, čak je jednom prilikom Panišer umalo ubio Džokera. Ali, pre nego što su se spojila njihova dva velika superherojska univerzuma, Marvel i DC su udruženim snagama adaptirali priču ,,Čarobnjak iz Oza” u strip, i to je njihov prvi krosover ikada.

Filmska priča ,,Čarobnjak iz Oza”, producentske kuće Metro Goldwyn Meyer iz 1939. oduvek je bila omiljena među porodicama širom sveta. U tim godinama još uvek nije bilo video kaseta, pa se publika morala oslanjati na prikazivanje ovog filma na TV-u. Imajući to u vidu, adaptacija ovog filma u strip delovala je kao sjajna ideja. Iako je u strip nemoguće preneti kultne pesme iz filma zbog kojih je uglavnom i postao popularan, ipak se verovalo da je strip uzbudljiv način koji će fanove ponovo odvesti u zemlju Oza.

Sa poslovne tačke gledišta, strip u kome će se naći Doroti, Strašilo, Limeni i plašljivi Lav, sigurno bi bio best seller. Ideja o adaptaciji ove priče u strip su i Marvel i DC započeli gotovo istovremeno i razvijali projekat svako na svoj način. DC izdavačka kuća, koja je u vlasništvu Warner Brosa, platila je prava na film producenstkoj kući Metro Goldwyn Mayer, dok su iz Marvela odlučili da svoj strip temelje na knjizi Frenka Bauma iz 1900. godine. 

POVEZANO: Kako je Panišer stvarno uplašio Džokera

Nije trebalo dugo da Sten Li sazna da i DC razvija svoj strip ,,Čarobnjak iz Oza”. On je bio svestan činjenice da na tržištu ima mesta samo za jedan ovakav strip i da bi dva konkurenstka stripa istog naslova uništila jedan drugi i dovela do otkazivanja oba i nijedna kompanija ne bi ostvarila profit, te je otišao kod tadašnjeg čelnika DC-a, Karmajn Infantina. Infantino je bio voljan da sasluša, pa su se dva velika vizionara dogovorila da zajedno stvore veliki strip na 82 stranice pod nazivom Marvel and DC Present MGM’s Marvelous Wizard of Oz, koji je izdat 1975. godine.

Kako je izgledao prvi krosover između Marvela i DC-a Strip Blog

Strip je bio deo oversized edicije Marvel’s Treasury Edition koju su u Marvelu koristili za reprint starih priča. Napisao ga je Roj Tomas, a ilustrovali Džon Bjušema i Toni DeZunjiga. Marvelous Wizard of Oz je raspalio maštu čitaoca i omogućio im da na novi način uživaju u pejzažu magičnog sveta Frenka Bauma. Ipak, ono što je bitnije, jeste da su ovim projektom otvorena vrata saradnje dve konkurenstke izdavačke kuće. Nije prošlo dugo vremena kada je strip krosover Superman vs. The Amazing Spider-Man pristigao na police 1976. Sledili su ga Batman vs. The Incredible Hulk 1981. godine, Uncanny X-Men and The New Teen Titans 1982. godine. Sledilo je nekoliko godina pauze kada je ova saradnja u pitanju, da bi se tokom 90-ih dogodio veliki krosover, veliki sudar dva superherojska univerzuma u Marvel vs. DC serijalu.

Marvel je samostalno nastavljao da objavljuje i stripove vezano za čudesni svet Oza, pa je tako iste 1975. objavljen i strip The Marvelous Land of Oz. Ovoj priči su se vratili 2009. godine naslovom The Wonderful Wizard of Oz Erika Šanovera i Skotija Janga koji je dobio i nekoliko nastavaka.

Čudesna zemlja Oza je jedna od najupečatljivijih priča ikada ispričanih, prepuna fanstastičnih stvari i likova. Ipak, jedan od najimpresivnijih uspeha ove čarobne priče je to što su zahvaljujući njoj ujedinjeni Marvel i DC. Vrata koja su otvorena ovom saradnjom nikada nisu zatvorena, a fanovi širom sveta priželjkuju neki novi krosover dva ogromna superherojska univerzuma.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x