“Čudesna Žena: Zemlja Jedan Knjiga 2” – Snažna ženska figura u svetu muškaraca!

0

U drugoj knjizi Granta Morisona o Čudesnoj Ženi, Dijana je postala pravo čudo širom planete. Kao takva, ona želi da bude primer i feministički simbol svim ženama sveta.

“Čudesna Žena: Zemlja Jedan Knjiga 2” - Snažna ženska figura u svetu muškaraca Strip Blog

Prikaz stripa “Čudesna Žena: Zemlja Jedan Knjiga 2”, pisca Granta Morisona i crtača Janika Paketa

DC-ijev imprint ”Zemlja Jedan” imao je zadatak da reinterpretira i modernizuje klasične superherojske priče, i time ih učini privlačnijim i dostupnijim novopridošlim čitaocima stripova. U ovoj priči velikog Granta Morisona, Čudesna Žena pokušava da nađe svoje mesto u surovom ”svetu muškaraca”.

Dijana je godinama želela da napusti Temiskeru i udobnost koji joj je njen dom pružao. Kada je to napokon učinila u prvoj knjizi, činilo da se je spremna na svaki izazov pred kojim će se naći. Međutim, ono čime se Morison bavi u drugoj knjizi je pitanje koliko je svet spreman za jednu tako moćnu figuru kao što je Čudesna Žena.

Amerika se u ovom periodu nalazi obuzeta ratovima i sukobima, te im ne treba još i Dijana koju smatraju opasnom po društvo. I dok njoj rade o glavi, ona izvršava svoju misiju mira i ljubavi. Morison pokušava da nam pruži nešto najbliže stvarnosti. Reakcije na Čudesnu Ženu su pomešane. Ima onih koji je se plaše, onih koji žele da je prate i onih ekstremnih koji žele da ona povede borbu koja će razbiti patrijarhat.

POVEZANO: “Čudesna Žena: Zemlja Jedan Knjiga 1” Feministička utopija

Morison izgrađuje realne situacije. Jedna od njih je ona u kojoj Dijanu optužuju da nameće nerealni standard tela i izgleda svim ženama koje želi da nadahne. Ona na to odgovara da su njeni geni napredniji, čime pobija bilo kakvu ideju o jednakosti za koju se zalaže. Sistem pokoravanja dobroćudnoj vlasti, kako funkcionišu stvari na Temiskeri, nije moguć u stvarnom svetu. Njihov pogled na svet se sukobljava sa stvarnošću i to u ovom stripu stvara napetost.

Morison u ovoj knjizi pokreće mnoge teme i postavlja mnogo pitanja, koja su na mestu, ali time kreira krugove koji u ovoj priči ostaju nezatvoreni. Sporedni likovi poput Stiva Trevora dobijaju manje pažnje nego u prethodnoj knjizi.

Ono što je najpozitivnije u ovoj knjizi su negativci. Morison ubacuje neprijatelja Čudesne Žene iz Zlatnog doba, Paulu von Gunter, nacističku SS-ovku koja sa sobom nosi ideju belačke supernacije. Ipak, drugi negativac u obliku doktora Psiha, najveći je hajlajt ove knjige, koji je nacrtan je po liku čuvenog muzičara Nika Kejva. Doktor Psiho je majstor manipulacije ljudima koji svoje talente koristi u službi američke vlade i tajnih službi. Njega Morison preoblikuje i taj remont ga udaljava od tradicionalnog negativca kakvog smo videli u starijim stripovima o Čudesnoj Ženi, te tako njegov raspon pilagođava stvarnom svetu.

Paket ne prestaje da odaje omaž BDSM korenima Čudesne Žene na svojim crtežima. Njegov pristup i stil raskošnim likovima doprinosi na nivou kvaliteta ove knjige. Dijanu je moguće videti u različitim odevnim kombinacijama što ide uz varijacije tematika kojima se Morison bavi. Paketov vizuelni stil nije daleko od impresivnog zahvaljujući njegovom bujnom dizajnu likova i upečatljivom, inovativnom dizajnu stranica. Šarolike, atraktivne i žive boje Nejtana Ferberna daju energiju koja se odražava na priču i likove. 

Gran Morison je dao jednu solidnu priču koja preuzima mitologiju Čudesne Žene i produbljibanjem modernim temama čini je relevantnom za današnje vreme. Kao i ostale priče u ”Zemlja Jedan” imprintu, i ova nas vodi u smeru koji nismo očekivali.

Obe knjige su na domaćem tržištu dostupne zahvaljujući izdavačkoj kući Čarobna Knjiga koja je ove stripove izdala u B5 formatu sa tvrdim koričenjem. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x