“Čudesna Žena: Zemlja Jedan Knjiga 1” Feministička utopija

0

Grant Morison u stripu “Čudesna Žena: Zemlja Jedan” izvlači mnoge stvari koje su dugo bile zavučene ”ispod tepiha”. Kakav će ukus u ustima čitaoci imati nakon ovog stripa?

“Čudesna Žena: Zemlja Jedan Knjiga 1” Feministička utopija strip blog

Prikaz stripa “Čudesna Žena: Zemlja Jedan Knjiga 1”, pisca Granta Morisona i crtača Janika Paketa

Amazonke se povlače iz sveta nakon rata sa Herkulom i Grcima, odbijajući da više ikada saviju svoja kolena pred nekim muškarcem. Na svoj rajskom ostrvu, Temiskeri, one stvaraju društvo koje je slobodno u pogledu seksualnosti i ženskih prava, ali je restriktivno na mnogim drugim apektima.

Kraljica Amazonki Hipolita je predstavljena kao čist primer kako sve velike ideologije završe kao svoja sušta suprotnost. Ona je možda oslobodila svoje saplemenice Amazonke od muških tlačitelja, ali ih je istovremeno lišila slobode da biraju gde će da budu, sa kim i koga mogu voleti. Hipolita i njene odluke su jednako pogrešne i ekvivalentne muškim ideologijama od kojih je htela da pobegne.

U toj utopiji feminizma, lezbejstva i nametnutog hedonizma, bez ijednog muškarca na rajskom ostrvu, tri hiljade godina nakon poslednjeg rata koji su Amazonke vodile, vidimo Dijanu prezasićenu i umornu od tradicije koja se ponavlja.

Učmalost svakodnevnice će razbiti dobro poznata priča koja se i u stripu “Čudesna Žena: Zemlja Jedan” ponavlja. Pilot Stiv Trevor je na misiji da istraži misteriozne signale koji stižu iz područja Bermudskog trougla i završava na Temiskeri. Dijana spašava Stiva, beži sa njim i postaje odmetnica Amazonki.

Morison i Paket će Stiva Trevora u ovoj priči učiniti Afromerikancem i to će doneti nešto novo. Ovaj smeo potez je učinjen kako bi sa ovim likom postigla nova poenta na kojoj će Dijana izgraditi svoj prvi odnos sa nekim muškarcem. Amazonke su se borile protiv muških tlačitelja koji su mislili da su superiorniji od žena, a Stiv Trevor je lik koji to razume jer su se i njegovi preci borili protiv belačkih tlačitelja koji su Afroamerikance posmatrali kao nižu rasu. Zato će ga i Dijana i čitaoci posmatrati drugačije u odnosu na dosadašnja ponavljanja ove priče. 

“Čudesna Žena: Zemlja Jedan Knjiga 1” pre svega ostalog donosi priču o majci i kćerki. To je onaj klasična struktura priče gde roditelj ima sopstvene planove za svoje dete, koje dete ne može i ne želi da ispuni. Hipolita je učinila sve da zaštiti Dijanu od ružne stvarnosti i time je učinila nespremnu da se sa ružnim stvarnim svetom suoči. 

Umetnost Janika Paketa ukombinovana sa živim bojama koloriste Nejtana Ferberna daje knjizi graciozan izgled. Njihova Dijana je visoka, širokih ramena i mišićava. Posebnu pažnju privlači njen govor tela koji pokazuje koliko ona samouvereno stoji jer nikada nije morala da brine o govoru tela, neverbalnoj komunikaciji i pokornosti. Da je svaki njen potez samo njena odluka pokazuje njeno čvrsto držanje koje sjajno vizuelno realizuje njeno oslobađanje od nametnutih okova. 

Boje su žive i organske, a linije oštre. Paneli su previše kinetički, precizni i puni individualnih detalja koji popunjavaju praznine. Arhitektura je klasična i moderna istovremeno. Amazonsko rajsko ostrvo iznenađuje modernom tehnologijom koji su Amazonke razvile tokom vekova i to odiše izvesnom dozom steampunk-a, ali se u tome ne preteruje. 

“Čudesna Žena: Zemlja Jedan Knjiga 1” je izazovna priča, ali i varljiva istovremeno. Ako očekujete klasičnu superherojštinu punu akcije, ovde to nećete naći.

Na našem tržištu ova priča je dostupna zahvaljujući izdavačkoj kući Čarobna Knjiga koja je ovaj strip izdala u B5 formatu tvrdih korica. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x