“Autoput sunca”: Put za jurnjavu, bežanje i spasavanje života!

0

Teško je objasniti tu asocijaciju koju je probudilo čitanje prve evropske mange, ali gledajući perfektne scene bežanja, jurnjave i potere za glavnim junacima, pred očima su se stvorile scene iz čuvenog Šotrinog filma iz 2004. godine – “Pljačke Trećeg rajha”.

autoput sunca stripblog

Prikaz stripa “Autoput sunca” autora Barua u izdanju Besne kobile

Samo se čekalo to da pas pojuri jednog od glavnih likova, a on da se okrene i podvikne: “što juriš mene ja sam naš, idi juri Švabe”, a kuče se okrene i nastavi potragu na drugu stranu.

Postoje velike mogućnosti da će se među publikom, zadivljenom ovim neverovatnim delom, pronaći neko ko će se najediti zbog toga što ovo vrhunsko delo poredimo sa “seljačkim”, domaćim filmom, ali domaće na prvom mestu, kao i ovo je samo subjektivni osećaj.

Pročitajte: “Čistilište”: Lažni sjaj kapitalizma i pročišćenje zagrobnog života!

Međutim, radnja stripa “Autoput sunca”, francuskog autora Ervea Baurela, poznatog Barua, i jeste jurnjava, jurnjava i samo jurnjava. U prvih nekoliko tabli upoznajemo se sa likovima, od kojih će nam najznačajniji biti tinejdžer Aleksandar Barbijeri, “Don Žuan” Karim Kemal i političar Forisije. Karim je lik za kojim lude sve žene kada ga vide, a Aleksandar je klinac kojem je tako nešto neverovatno i on prosto u svojoj glavi uzdiže ovog prvog do samog neba. S obzirom na to da se poznaju, Aleksandar je malo previše zašao u privatnost Karimovih dela i video ga kako se “druži” sa jednom gospođom, to ne bi bio veliki problem da to nije video i njen muž, pa još da njen muž nije niko drugi do Forisije.

autoput sunca stripblog

Upravo ovako započinje ceo zaplet, koji se kasnije mrsi, mrsi i mrsi, sve dok na kraju jednim krajem povučen konac ne odmrsi celu priču i tu napravi jednostavan rez toka radnje.

Baru majstorski prepliće Karimov i Aleksandrov beg i Forisijeovu potragu, jurnjavu, prenošenje informacija, o tome gde se begunci nalaze i unošenje nervoze u creva likova ali i čitalaca. Scene su urađene gotovo perfekcionistički, u karikaturalnom stilu, ali sa prepoznatljivim, francuskim duhom, Renoom 4 i francuskom komunom. Pejzaži, ljudi i načini života smenjuju se dugačkim “Autoputem sunca” kojim ova dvojica likova beže, a ta saobraćajnica spaja Pariz i Lion sa morem i francuskom rivijerom.

autoput sunca stripblog

Iako je strip nacrtan na preko 420 tabli, brzo se čita, šta više može da se pročita u cugu za 45 minuta, ali bez preterivanja.

Što se samog dela tiče, za njega se kaže da je nastao kao Baruovo delo na sredini njegove umetničke karijere, jer je on 1995. godine već bio poznati umetnik. Baš tada, japanski izdavač Kodanša nudi ovom autoru da napravi evropsku mangu za tu kuću, sa evropskom tematikom koja neće biti kraća od 200 strana i tako je nastala ova priča. Ovaj strip je za domaće tržište objavila izdavačka kuća Besna kobila 2010. godine. Izdanje je urađenu u mekom povezu na kvalitetnom papiru.

autoput sunca stripblog

Erve Baruela Baru je rođen u radničkoj porodici u Tilu (Francuska) 1947. godine. Nagrađivan je mnogim nagradama od kojih je najznačajnija Grand Prix grada Angulema 2010. godine kao nagrada za životno delo. Stripovi po kojima je poznat su i “Piša bluz”, “Bazen u Mišvilu”, “Godine Sputnjik”.

Svetlosnom brzinom kroz više od 420 tabli.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x