“Watchmen” – Scena iz nezavršenog filma iz 2003. godine (VIDEO)

0

Film “Watchmen” iz 2009. u režiji Zack Snydera bio je rezultat višedecenijskog pakla razvijanja ovog filmskog projekta.

“Watchmen” - Scena iz nezavršenog filma iz 2003. godine (VIDEO) strip blog

Priča koja stoji iza filma “Watchmen” je vrlo komplikovana. Producent Lawrence Gordon (Predator, Die Hard, Hellboy ) otkupio je zajedno sa Joel Silverom filmska prava na adaptaciju Watchmen-a još 1986. godine u avgustu mesecu, u ime kompanije 20th Century Fox. Nakon što je autor ove kultne grafičke novele, Alan Moore, odbio mesto scenariste filmske adaptacije, uloga scenariste otišla je Sam Hamm-u (Batman). On je scenario sažeo na 128 stranica i uveo vremenski paradoks kako bi se film završio srećnim završetkom. 

Došlo je do promena u Fox-u, a projekat je preuzet od strane Warner Bros-a. U Warneru su ubedili reditelja Terry Gilliam da režira ovaj film. Izdvojeni budžet nije omogućio Gilliamu dovoljnu slobodu manevra. On je sugerisao da će film biti ”neučinkovit” i predlagao da se projekat promeni u petosatnu mini seriju. 

2002. godine Lawrence Gordon je još jednom želeo da pokuša u ime produkcijske kuće Universal Studios. On je angažovao David Haytera ( X-Men, X-Men 2) da napiše scenario i režira film. Moore je izjavio da je Hayterova verzija scenarija najbliža srži Watchmen-a nego bilo koja druga. 

Kompozitor Joe Kraemar je na svoj You Tube kanal postavio test video iz 2003. godine koji je snimio upravo Hayter. 

U video se nalazi scena u kojoj Rorschach dolazi kod Nite Owl-a kako bi ga upozorio o ubici koji ubija maskirane heroje. Iain Glen je trebalo da glumi Nite Owl-a, a Ray Stevenson Rorschach-a

Ovaj projekat se raspao u jesen 2003. godine zbog kreativnih razmimoilaženja između Universala i autora. 

U dalje neuspehe bili su umešani Darren Aronofsky i Paul Greengrass, da bi se film 2005. vratio pod okrilje Warner Bros-a. Studio je uništio Hayterov scenario i angažovao Zack Snydera, koji je impresionirao kritiku i publiku svojom filmskom adaptacijom Millerovog stripa “300”. Novi scenario je napisao Alex Tse, koji je uzeo mnoge elemente iz Hayterovih ranih scenarističkih planova. Hyater je dobio zasluge kao ko-kreator scenarija, a film je izašao 2009. godine i postao jedan od najuticajnijih strip filmova koji je stekao ozbilju armiju fanova.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x