“Hogar Strašni”: Strip na kojem smo odrastali i na kojem odrastaju naša deca!

0

Na stripovima o čuvenom vikingu “Hogaru Strašom” deca na prostorima bivše Jugoslavije odrastali su decenijama, odrastaju i danas, a ovaj strip je prvi put objavljen na današnji dan.

hogar strasni stripblog

“Hogara Starašnog” prvi put je objavljen 04. februara 1973. godine od strane King Features Syndikate, a stvorio ga je američki strip umetnik Dik Braun (1917-1989). Ovaj autor je na stripovima o Hogaru radio sve do pred njegovu smrt 1988. godine, kada je glavnu ulogu u pravljenju ovog stripa preuzeo njegov sin Kris Braun. Do 2010. godine Hogar je prevedan na 12 svetskih jezika, objavljivan u 56 zemalja, a našao se na stranicama čak 1.900 novina i časopisa. 

Pročitajte: Brži i od svoje senke: Talični Tom – strip za sva vremena!

Hogar Strašni je naizgled veoma jednostavan lik, koji predstavlja život Vikinga, naroda karakterističog za sever Evrope, najviše Norvešku, Švedsku i Island, lik koji na humorističan način opisuje način ratovanja, svakodnevnih razgovora i briga i porodičnog života, koji se mogao ogledati u svakoj od porodica na svetu. Zbog ovih karakteristika, Hogar je bio omiljeni strip jer su u njemu deca pronašla zabavu i neodoljiv karikaturalan crtež koji je predstavljao likove, tako da su odmah okupirali srca svih čitalaca, možemo reći na prvi pogled. Što se odraslih tiče, oni su u stripu videli neke ozbiljne teme, porodične, ali i druge teme, društvene vrste, koje su bile predstavljene na smešan i podrugljiv način.

hogar strasni stripblog

Oni koji poznaju rad Dika Brauna, sigurno znaju i to da je Hogar mnogo više nego običan novinski strip, u kojem je autor majstorski uklapao životne situacije u vreme i društvo vikinškog naroda. Braun je Hogara počeo da stavara u vreme kada je upao u tešku materijalnu krizu, ali kada je zdravstveno počeo da slabi. Prve skice za ovaj strip su potekle u vreme kada je Braun bio već afirmisan umetnik, imao 56 godina i kada mu je vid, zbog hronične bolesti slabio. U to doba je autor pustio bradu i dužu kosu, a njegova deca su ga prozvala Hogar Strašni. Na ovom stripu, koji je imao tempo pet kaiševa dnevno i jedna tabla nedeljno, radila je cela porodica (pre svega na scenariju), što se vidi i u tome što je kasnije Braunov sin preuzeo rad na stripu. Ovako je zapravo Hogar postao svetski poznat strip, a bio je zapravo, porodičan projekat. 

hogar strasni stripblog
Dik Braun sa Hogarom

Likovi u ovom stripu su: Hogar Strašni; Helga, Hogarova supruga; Honi, Hogarova ćerka; Hamlet, Hogarov sin; Lut, pesnik i trubadur u koga je Honi zaljubljena; Srećni Edi, Hogarova nespretna desna ruka, i najbolji prijatelj; Kvak, patka; Snert, pas i Doktor Zuk.

O Hogaru su snimani i crtani filmovi, kao što su “Hägar the Horrible: Hägar Knows Best” iz 1989. godine.

Hogar je u našoj zemlji izlazio u Stripoteci, Politikinom zabavniku, ali i kao integralno izdanje koje je izdavala izdavačka kuća Beli put. Danas njegove epizode mogu da se pronađu u Politikinom zabavniku.

Hogar je strip za sva vremena.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x