Leo Palp: Strah i trepet mafijaša i lupeža!

0

Ako još uvek niste upoznali pravu detektivsku njušku, ako još uvek niste upoznali najsposobnijeg, ali ujedno i najtrapavijeg privatnog istražitelja na svetu, onda bi trebalo da čujete nešto više o Leo Palpu.

leo palp stripblog

Prikaz stripa “Leo Palp” autora Klaudija Nicija i Masima Bonfatija u izdanju Veselog četvrtka

Leo Palp, poznato privatno njuškalo nastao je početkom 2000-ih godina iz pera scenariste Klaudija Nicia i crtača Masima Bonfatija. 

Ova dva dobro poznata “Bonelijeva” autora stvorila su jedan, nekarakterističan strip za izdavačku kuću Serđo Boneli Editore. Stvorili su karikaturalan strip, kriminalističke tematike. Kriminalistički žanr je dugo bio zapostavljen u Bonelijevom izdavaštvu, sve dok Klaudio Nici nije 1988. godine stvorio čuvenog njujorškog detektiva Nika Rajdera, koji se na sve moguće načine bori da sprovede i održi red u gradu, kao i da reši svaki slučaj uspešno. Iako je ovakva vrsta priča postojala, Leo Palp nam donosi parodiju na kriminalistički žanr. U ovom stripu se vidi veliki uticaj krimi roma, a pre svega serija i filmova koji su bujali ’70-ih i ’80-ih godina dvadesetog veka, ali je sve iskarikirano i dodatno humorizovano. 

Pročitajte: Da li smo zaboravili njujorškog detektiva Nika Rajdera?

Druga karakteristika koja odskače od klasičnog Bonelijevog stila jeste karikaturalan način crtanja likova, koje je crtač Masimo Bonfatije fenomenalno crtački izveo, tako da je sve još više zanimljivo i drži pažnju do poslednje scene. 

Ono što je ostalo isto i klasično u ovom stripu, a Bonelijevska je praksa, jeste uredno, po scenama – “kvadratićima” poređana priča. 

leo palp stripblog

Leo Palp je privatno njuškalo iz Los Anđelesa i radi za 25 dolara po danu. Ovo je uobičajena tarifa za njegove usluge, i moramo priznati nije mnogo. Živi u vreme gangstera (kakvo je svako vreme koje postoji, koje je postojalo i koje će postojati, ali u pitanju su 1940-e godine) i vozi izuzteno stara kola, puna rupa od metaka. 

Palp upada u mnoge neverovatne situacije, razrešava zamršene i teške slučajeve i tokom svake epizode, upada u mnogo nevolja, preživljava mnogo atentata i sličnih situacija, što svakako svedoči o njegovoj snalažljivoti i taličnosti. Leo Palp je strip za sve ljubitelje dobrog humora i krimi priča. 

Ono što je interesantno, ovaj strip nije jednostavan za prozreti, u smisli da se odmah nazire šta je kraj priče, šta je epilog i ko je krivac, kao što je slučaj sa većinom krimi filmova i romana. Ovaj strip gura kroz radnju čitaoca i onda mu na kraju daje neverovatan obrt i razrešenje. 

leo palp stripblog

Leo Palp je doživeo svega tri epizode koje su uradili spomenuti autori – “Nestanak Amande Kros” (2001), “Zločin na Sanset bulevaru” (2005) i “Slučaj crvene magnolije” (2007). U našoj zemlji Leo Palpa, sva tri dela, objavio je Veseli četvrtak 2009. godine, a za ove tri sveščice u boji uvodnike je pisao inspektor Blaža. Leo Palp je na engleskom jeziku doživeo i integralno izdanje.

Budite bez brige uz najbolje, svetsko, privatno njuškalo.  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x