“Uderzo u skicama prijatelja”: Kada velikan strip umetnosti postane junak svojih priča!

0

Albert Uderzo je stvorio Asteriksa i Obeliksa, neustrašive galske junake koji su svojim avanturama zauzeli mesto u srcima mnogih ljubitelja stripova širom sveta.

uderzo u skicama stripblog

Prikaz stripa “Uderzo u skicama prijatelja” grupe autora u izdanju System Comicsa

Uderzo je radio i druge stripove kao što su Umah-Pah i Tangi i Laverdir, ali ostaće upamćen i upisan zlatnim slovima u sami vrh strip umetnika po serijalu Asteriks kojeg je idejno osmislio 1959. godine Rene Gosini. 

Pročitajte: “Asteriks i Vercingetoriksova ćerka”: Borba tinejdžera protiv njihovih roditelja!

S obzirom da je Uderzo stekao veliku slavu svojim crtačkim radom, njegove kolege, želele su da ga obraduju jednom interesantnom zbirkom kratkih priča koje bi objavili njemu u čast, a u kojima je glavni akter, pored Asteriksa i Obeliksa sam Albert Uderzo. Ovakvo izdanje, koje je 1996. godine objavila izdavačka kuća Soleil Productions, najverovatnije je nastalo na inicijativu Uderzove ćerke. 

uderzo u skicama stripblog

Veliki broj umetnika skupio se oko ovog projekta i napravljena je čak dvadeset i jedna kratka priča. Autori koji su učestvovali u tom projektu su: Achdé, Éric Adam, Arleston, Serge Carrère, Giorgio Cavazzano, André Chéret, Héléne Cornen, François Corteggiani, Al Coutelis, Crisse, Xavier Fauche, Franz, Gil Formosa,  Paul Glaudel, Michel Janvier, Erik Juszezak, Jean-Charles Kraehn, Jack Manini, Félix Meynet, Jean-Louis Mourier, François Plisson, Rodolphe, Michel Rouge, Éric Stalner, Pierre Tranchand i Roger Widenlocher.

U ovim pričama Uderzo je i slikar, crtač kao što i jeste, ali nekada je Rimljanin ili Gal, nekada je prodavac, a nekada samo posmatrač. U većem broju priča, Uderzo se sretne sa svojim junacima, ponekad ga oni pitaju šta će se dogoditi u novoj epizodi, kada će izaći nova povest o njima ili šta i gde bi želeli da se odvija radnja nove avanture. 

uderzo u skicama stripblog

Jedna priča je veoma interesantna, nju je uradio umetnici Sarleston i Carrere. U ovoj epizodici umetnici su postavili veoma zanimljivo pitanje za tvorce Asteriksa i Obeliksa, a to je da s obzirom na to, da Gali jedu i po nekoliko veprova za jedna obrok, da ih svakodnevno love, kako to da i dalje u šumi ima divljih svinja. Odgovor su dali Sarleston i Carrere. Oni su uradili priču u kojoj Uderzo prodaje svinje Asteriksu i Obeliksu, a oni ih puštaju u divljnu da dobiju malo šmeka divljači.

Crteži u epizodama sežu od veoma realističnih, preko karikaturalnih i naivnih do gotovo originalnog predstavljanja Asteriksa i Obeliksa. Svaki autor je dao svoj lični pečat, ali i duh ovim strip junacima.

Ovaj integral je 2005. godine u našoj državi objavila izdavačka kuća System Comics, na kvalitetnom papiru i u koloru.

uderzo u skicama stripblog

Uderzo je prošao interesantan put od crtača do junaka svojih stripova, a ko zna možda su neke priče iz ovog integrala i istinite.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x