Vodič – Kojim redosledom je najbolje gledati Batman animirane filmove

0

DC-ijev animirani univerzum je toliko razvijen da se prostire kroz više desetina raznih ostvarenja.

Vodič - Kojim redosledom je najbolje gledati Batman animirane filmove strip blog

Mnogi od ovih filmova centrirani su upravo oko jednog od DC-ijevih najpopularnijih strip junaka, a to je Batman.

Kroz njih smo imali prilike da doživimo čitav spektar Batmanove šarolike karijere, od njegovih početaka kao maskiranog osvetnika, preko člana Justice League, pa sve do mračnog povratka iz penzije u Dark Knight Returns. Ideja o gledanju svih ovih filmova je uvek zabavna, ali odakle početi i kojim redom ići? Ekipa portala CBR veruje da je upravo ovo najbolji način za gledanje Batman dugometražnih animiranih filmova.

Dobar deo Batmanovih animiranih filmova je isključen iz sveobuhvatnog DC-ijevog animiranog univerzuma. Stoga su najbolji način za početak gledanja, naročito za nove fanove Batmana koji se tek upoznaju sa likom, filmovi Batman: Year One (2011) i Batman: Gotham Knight (2008). Batman: Year One prikazuje Batmana na početku svoje karijere, ulazak u ulogu mračnog osvetnika i početničke greške koje pritom pravi, dok Batman: Gotham Knight nudi šest kratkih animiranih filmova koje prikazuju raznolikost priča tonova koje Batman može da ponudi.

Vodič - Kojim redosledom je najbolje gledati Batman animirane filmove strip blog

Najbolje Batmanove animirane priče sa kojima treba nastaviti gledanje dolaze kao adaptacije stripova. Batman: The Killing Joke (2016) i  Batman: Under the Red Hood (2010) donose mračnu i tešku atmosferu kao priče koje definišu posledice Batmanove borbe protiv skupine ludaka koji haraju Gothamom. Zbog njegove opsesivne borbe za pravdu njegovi najmiliji stradaju i on mora da se nosi sa tim.

POVEZANO: Betmen animirana serija i njen megalomanski značaj

Dvodelna animirana adaptacija čuvenog stripa Frank Millera, The Dark Knight Returns (2012,2013) donosi ostarelog Bruce Wayne-a koji je odavno u penziji. Gledajući u šta se društvo pretvorilo tokom godina koje je proveo u penziji i kako sve to utiče na njegov Gotham, on je prunuđen da ponovo stavi masku i ogrne svoj plašt. Postavlja se pitanje da li Bruce još uvek poseduje ono što je potrebno za borbu protiv zločina u novoj eri kriminalaca i posrnulog društva?

Još jedan film koji nosi mračnu atmosferu je Batman: Assault on Arkham (2014) koji dolazi kao svojevrstan nastavak video igre Arkham Origins. Suicide Squad tim je oformljen i zadat im je poprilično prljav zadatak. Oni moraju da upadnu u Arkham dok se na putu ka osvarenju cilja suočavaju sa ostalim negativcima iz Gothama i Batmanom istovremeno.

Neki od ovih filmova su svetlijeg karaktera i savršeno utemeljeno pokazuju koliko čudnovate, smešne i zabavne Batmanove avanture mogu biti. Jedan od takvih primera je The Batman vs. Dracula (2005) gde će se Batman suočiti sa originalnim grofom Draculom kojeg je slučajno oživeo Penguin, ali to nije ništa u poređenju sa crossover filmom Scooby-Doo! and Batman: The Brave and the Bold (2018). Među ove, zabavne i komične Batmanove filmove se mogu svrstati i filmovi Batman: Return of the Caped Crusaders (2016) i Batman vs. Two-Face (2017) u kojima Batmanu daje glas Adam West, glumac koji ga je tumačio u popularnoj TV seriji iz 60-ih. Oba filma su rađena u stilu pomenute serije i obiluju zabavnim momentima. Tu je još jedan crossover Batman vs. Teenage Mutant Nina Turtles u kome će Nindža Kornjače zalutati u Batmanovu realnost. Njegova pomoć pri povratku u svoju realnost će biti neophodna te oni moraju udružiti snage.

Filmovi Batman: Gotham by Gaslight (2018) i Batman: Ninja (2018) nude nešto drugačije poglede na Batmana.  U filmu Gotham by Gaslight Batmana zatičemo u alternativnoj realnosti tokom Viktorijanskog doba. Tu njegova borba protiv zločina započinje tako što on istražuje ubistva čuvenog Džeka Trboseka (Jack the Ripper). U filmu Ninja, Batman i njegovi negativci bivaju premešteni u feudalni Japan. Sve odiše istočnjačkom kulturom, a film je urađen u anime stilu.

Batmanove solo avanture su ga utvrdile kao samostalnu zvezdu. Njegova pojavljivanja unutar DC animiranog univerzuma donose mu novi razvoj kao liku. U tim filmovima on će učiti kako da sarađuje sa drugima i kako da koegzistira u većem univerzumu. U filmovima Justice League: War (2014) i Justice League: Throne of Atlantis (2015), Batman mora sarađuje sa drugim velikim figurama iz DC-ijevog opusa. On je deo tima Justice League. Iako je zvaničan vođa tima Superman, Batman je figura koja među svim članovima izaziva veće strahopoštovanje. Tu je i film Justice League: The Flashpoint Paradox (2013) koji nam pruža uvid u Batmana iz alternativne realnosti. Kada Flash zaluta u drugu realnost, u njoj srećemo tzv. Flashpoint Batmana čiji je pravi identitet Thomas Wayne, Bruce-ov otac. U toj realnosti, Bruce Wayne je taj koji je ubijen, te je njegov otac Thomas postao Batman, a njegova majka Martha je postala Joker. 

U jednom momentu centralni deo Batman animiranih filmova u DCAU postaje njegov kompleksan odnos sa Robinom. Film Son of Batman (2014) predstavljen je sin Bruce Wayne-a ,Damian. On je postao novi Robin. Njihov kompleksan odnos se nastavlja konfliktima u filmovima Batman vs. Robin (2015) i Batman: Bad Blood (2016). Ti konflikti utiču na DC univerzum i proširuju se u filmu Justice League vs. Teen Titans (2016).

Slede filmovi Justice League: Dark (2017) i Suicide Squad: Hell to Pay (2018) u kojima se Batman mnogo manje nalazi u fokusu.

Batman se vraća svom solo nastupu u filmu Batman: Hush (2019). Novi negativac se pojavio u Gothamu i svi superzlikovci igraju po njegovim pravilima. Istovremeno, Batmanov odnos sa Catwoman dolazi do usijanja i on će morati da odluči može li joj ikada stvarno verovati? Ovaj film takođe sadrži jednu od najboljih borbi Batmana i Supermana.

Pročitajte: Betmen i Bil – Kako je svet otkrio ko je pravi kreator Betmena kakvog znamo

Da ne zaobiđemo i prva Batman animirana filmska izdanja. Prvi animirani film o njemu je proizišao iz kultne Batman animirane serije. U pitanju je film iz 1993. pod nazivom Batman: Mask of the Phantasm koji se na novi način osvrće na njegove početke i donosi novog negativca. Batman & Mr. Freeze: SubZero (1998) je naredni film na ovoj listi. U pitanju je jedna od najklasičnijih Batman priča ikada viđena. Mr. Freeze postaje očajan u želji da spasi svoju ženu i otima Batgirl kako bi presadio njene organe u telo svoje voljene. Batman: Mystery of the Batwoman iz 2003. godine istražuje ideju o tome kako se Batmana oseća kada se drugi mešaju u njegovo nasleđe i borbu za pravdu. 

Kritički loše prihvaćeni film Batman & Harley Quinn (2017) donosi komičnu atmosferu i primorava Batmana i Nightwinga da sarađuju sa Harley Quinn kako bi rešili novu misteriju. Sledeći film na listi je Justice League vs. the Fatal Five (2019) u kome su superheroji iz Justice League još jednom ujedinjeni u borbi protiv novog tima negativaca. 

Poslednji na listi je film Batman Beyond: Return of the Joker (2000). Film je postavljen u budućnosti gde je Terry McGinnis preuzeo ulogu Batmana od ostarelog Bruce Wayne-a. Ova priča pokazuje kako su tokom godina završili neki od Batmanovih najprepoznatljivijih negativaca.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x