Betmen i Bil – Kako je svet otkrio ko je pravi kreator Betmena kakvog znamo

0

Da li istoriju piše pobednik, ili onaj ko drži olovku u ruci?

Betmen i Bil - Kako je svet otkrio ko je pravi kreator Betmena strip blog

”Zlatno doba” stripova, koliko god bilo produktivno i plodonosno, bilo je i zamršeno na mnogo aspekata. Mnogi od stvaralaca iz tog doba nikada nisu dobili zasluženo priznanje za svoj rad i kreacije koje su stvorili. Najbolji i najveći primer toga je Bil Finger.

Dokumentarni film ,,Batman & Bill” iz 2017. godine u produkciji Hulua govori upravo o njemu, ispitujući odnos između nekoga ko stvori nešto i zasluge koju dobije za to.

Bil Finger je zajedno sa Bob Kejnom stvorio Betmena. Kada je uvideo koliko novca Sigel i Šuster dobijaju za svoju kreaciju Supermena, omamljen idejom o zaradi, Bob Kejn je tadašnjem National Comics-u (preteča DC Comics-a) došao sa idejom o novom superheroju. Obostrana alavost, Kejna i National-a, dovodi do toga da njegov predlog olako bude prihvaćen. Kejn je shvatio da bi mu trebao neko kreativan da mu pomogne oko izrade koncepta, priča i crteža, te angažuje Bila Fingera. Finger ispravlja i dopunjuje Kejnove zamisli i drastično menja izgled heroja kojeg su, kako će se kasnije ispostaviti, zajedno stvorili – Betmena. Saradnja je bila takva da je Kejn Fingeru plaćao ”na ruke” i samo se Kejnovo ime pojavljivalo na stripovima, jer je superheroja prijavio kao svoje vlasništvo. Finger je definisao gotovo sve nama znano vezano za Betmena iz tog doba; izgled, paletu boja, tragično poreklo, mnoge likove (Joker, Catwoman, Riddler, Penguin, Robin, Gordon i Gotham) i nadimak ”Mračni Vitez”.

Betmen je stvoren 1939. i svet je prihvatio Boba Kejna kao njegovog jedinog tvorca. Tek se tokom 60-ih Finger po prvi put oglasio o ovoj temi i obelodanio da je bio pisac Betmena iz senke. 

Film ,,Batman & Bill” govori o tome kako su dva čoveka koja su stvorila najvećeg superheroja i strip junaka svih vremena završila na suprotnim stranama sudbine – jedan koji umire bogat, koji je život proživeo na krilima slave i drugi koji umire sam, na ivici bede. 

Pročitajte: Mebijusove psihodelične ilustracije Džimija Hendriksa (GALERIJA)

Film takođe govori o tome kako je jedan čovek dovoljan da promeni nešto u ovom svetu i ispravi nepravdu dugu više od sedam decenija. Mark Tajler Noblmen je ono što smo i svi mi, običan čovek, strastveni zaljubljenik u stripove, glavni lik ovog dokumentarca i čovek koji će promeniti istoriju u pop kulturi. Njegova strast nosi glavnu energiju filma. Mark je pisac i autor knjige Boys of Steel: The Creators of Superman o Supermenovim kreatorima, Sigelu i Šusteru. Nakon te knjige, on je hteo da napiše knjigu o Bilu Fingeru u kojoj će reći istinu o njemu, Kejnu i stvaranju Betmena. Mark se apsolutno posvećuje svojoj avanturi i istraživanju Bila Fingera do najsitnijeg detalja. Mark gotovo opsesivno, poput pravog detektiva, istražuje Fingerov privatan život, stvaralaštvo i nesrećnu sudbinu. Usput, Mark postaje posvećen ideji da ispravi stvari i dođe do toga da Finger bude prepoznat i prihvaćen kao ko-kreator Betmena.

Mark nam pripoveda o svojoj potrazi za živim potomcima Bila Fingera, bez kojih ne može legalno da se bori za njegova autorska prava. Kurs njegovog istraživanja se drastično menja kada pronalazi Fingerovog živog naslednika, za kog je mislio da ne postoji, njegovu unuku, Atenu Finger. 

Ono što predstoji je borba Davida protiv Golijata, borba običnog čoveka protiv korporacije kakav je DC, koji je u vlasništvu Warner Bros-a. Filmom apsolutno vlada napetost sve do dobro poznatog momenta kada Bil Finger dobija svoje zasluge za stvaralaštvo i rad na Betmenu 2015. godine. 

Finger je 2016. u filmu Betmen protiv Supermena po prvi put naveden kao ko-kreator Betmena. 

Još jedna od tema kojom se film bavi je važnost i osećanje koje imate kada radite ono što volite. Finger se satima vozio autobusom po Njujorku, iscrtavao moguće ideje i osmišljao priče za Betmena i njegove likove. Finger je uživao u svom kreativnom zadovoljstvu radeći ono što voli. U tom istom zadovoljstvu uživa Mark Tajler Noblmen kada jednom bude zaslužan za srećan kraj u priči o Bilu Fingeru. On je završio svoju knjigu i nazvao je Bill the Boy Wonder: The Secret Co-Creator of Batman. Bob Kejn se možda vinuo u nebo, dobio zvezdu na stazi slavnih u Holivudu, provodio vreme sa najpoznatijim glumcima i glumicama, ali je pitanje da li je ikada bio stvarno zadovoljan znajući da je dobrim delom neko drugi zaslužan i odgovoran za ono što on prisvaja kao svoje.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x