“Alan Ford – Zimska idila”: Ko je ukrao sve jelke za Novu godinu?

0

“Zimska idila” je osma po redu epizoda Alan Forda koju su uradili scenarista Lučano Seki, popularni Bunker i crtač Roberto Raviola “još popularniji” Magnus.

zimska idila petface

Prikaz stripa “Alan Ford – Zimska idila” autora Bunkera i Magnusa u izdanju Vjesnika

Ovo je jedna veoma interesantna epizoda koja govori o problemu izazvanom velikom traumom iz detinjstva, možemo reći sadašnjeg mafijaša, kriminalca ili zapravo, najblaže rečeno muljatora. 

Epizoda počinje klasičnim natezanjem Boba Roka i Alana Forda da prodaju nešto od cveća iz čuvene “Cvjećarnice” koje je naravno lošeg kvaliteta, osušeno, ružno i pola trulo – čitaj smrdljivo. Uz sve njihove kvalitete i spremnost na prevaru, ipak može se reći da su bolji prodavci od čuvara dnevnog pazara. 

Pročitajte: “Mrtvacima ulaz zabranjen”: Timoti Tačer od pseudonima do junaka!

Ono što je možda i najinteresantniji momenat u ovoj priči, a proteže se kroz čitavu epizodu u formi neiscrpnog ponavljanja i svaki put sve smešnije i smešnije izgleda, jeste Bobova mržnja prema snegu i deca koja ga uvek zatrpaju grudvama, a on naravno poludi. 

Inače, u Njujorku je nastala panika zato što nema novogodišnjih jelki u prodaji. Nijedna prodavnica ni pijaca nema u ponudi jelku za kićenje za novogodišnje praznike. Građani postaju ljuti i društvena situacija u gradu je na ivici pucanja, protesti su spremni i grad vrvi od negativne energije zbog toga što porodice ne mogu da uzmu sebi jelku za Novu godinu i Božić i tako obraduju najmlađe. 

zimska idila petface

Upravo u toj situaciji, šef grupe TNT šalje Bob Roka i Alan Forda u rešavanje slučaja nestašice novogodišnje jelke. 

Kasnije otkrivaju da je čovek koji je prisvojio sve jelke za sebe, kao mali imao tramumu za božićne i novogodišnje praznike zato što mu otac nikada nije kupovao jelku, već je crtao kredom na zidu. Zato je želeo da napakosti deci Njujorka kako ni oni ne bi imali jelku za praznike.

Sama avantura je dinamična i puna dobrih fora i fazona koje je naravno smišljao Nenad Brixy, fenomenalni prevodilac za izdanje zagrebačkog Vjesnika. Epizoda je svakako jedna od onih odličnih epizoda na kojoj su svi učesnici radili fenomenalno svoj posao i tako napravili epizodu za pamćenje. 

Epizoda je u Italiji objavljena u decembru 1969. godine, a u Jugoslaviji početkom 1970-ih godina u izdanju Vjesnika.

Da li ste vi imali ove godine jelku?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x