Captain America vs Iron Man – Ko ima bolje filmove u MCU?

0

Captain America i Iron Man su noseći likovi MCU franšize.

Captain America vs Iron Man - Ko ima bolje filmove u MCU? strip blog

Njih dvojica su prvi koji su dobili svoje filmske trilogije unutar MCU (pored njih je tu privilegiju imao i Thor), i od tada postoji konstantna rasprava oko toga koja je trilogija bolja i važnija. Filmom Iron Man je 2008. lansirana MCU franšiza, a Captain America je svoj film dobio 2011. Glumci koji ih tumače Robert Downey Jr. i Chris Evans su završili sa igranjem ovih likova, a nakon dešavanja u filmu Avengers: Endgame, gotovo je izvesno da više neće biti solo filmova o ovim likovima.

Upravo je zato došlo pravo vreme da presaberemo utiske i vidimo ko je od ovih likova imao bolje filmove unutar MCU franšize.

Ono što je centralno u filmovima o superherojima je akcija. Akcija je znatno bolja u filmovima o Captainu Americi budući da je prizemna i scene borbe su fokusirane na koreografiju, dok se u Iron Man filmovima akcija bazira na specijalnim efektima. 

Još jedan aspekt u kome je trilogija o Capu bolja jesu emocionalni momenti. Odnos Stevea Rodgersa sa Peggy Carter ili sa Bucky Barnes-om donose emotivno nabijene trenutke. Kroz njegove filmove više se provlače tematike kao što su ljubav i prijateljstvo. Mnogo je teških momenata kao kada Cap razgovara sa Peggy koja je staric ili to što ulazi u sukob sa celim svetom jer je ostao veran svom prijatelju Bucky-ju. Emotivni razvoj likova u ovoj trilogiji je jednostavno bolji. 

Negativci su sledeći aspekt gde pobedu u ovom poređenju odnosi Cap trilogija. Iron Man trilogija pati od nedostatka upečatljivih negativaca, dok Capova trilogija obiluje istim. Od prvog dela u kome smo imali čuvenog Red Skull-a, preko drugog u kome je misteriozi Winter Soldier pomutio planove Captaina Americe, do trećeg u kome Baron Zemo dovodi do toga da se Avengers tim raspadne, negativci u ovoj trilogiji su umali veći uticaj na narativ i ostajali upamćeni za razliku od negativaca iz Iron Man trilogije. Čak i da nema ovako dobre pojedince za negativce, za dobar film Captaina Americe je dovoljna nacistička, teroristička organizacija Hydra kao negativac. 

POVEZANO: Zašto je Iron Man sličniji Thanosu više nego što mislimo

Opšte je poznato da MCU filmove ne možete gledati pojedinačno, već morate gledati sve kako bi ih razumeli. Svaki film ima uticaj na sledeće filmove. Kada se radi o ove dve trilogije, ona koja ima veći uticaj na ceo MCU je definitivno Cap trilogija. Teme poput politike, špijunaže i terorizma koje se prostiru u Capovim filmovima su distribuirane duž celog Marvelovog filmskog univerzuma. Tome najbolje svedoči treći nastavak Civil War čija je radnja dovela do cepanja Avengersa i teškog sukoba između Capa i Iron Mana.

Filmovi o superherojima obavezno sa sobom nose mnogo specijalnih efekata. Iron Man trilogija na polju specijalnih efekata izlazi kao pobednik. Cap trilogija je prizemna i u njoj su eksplozije vrhunac efekata, te je samim tim ovo lagana pobeda za Iron Man trilogiju. Gledajući Iron Mana kako plovi nebom u svom odelu i njegove scene borbe, dobijamo najlepše trenutke koje moderne tehnologije mogu doneti kinematografiji. 

Iako govorimo o trilogijama kao celinama, mora se obratiti pažnja i na prve filmove koji su bili polazna tačka svega. Prvi Iron Man je s jedne strane značajan kao začetnik celokupne franšize, ali se i bez toga kao sasvim običan film može smatrati jednim od najboljih blokbastera ikada. Priča o Tony-ju Starku je ispričana srcem uz sjajne efekte, humor i originalnost. U Iron Man trilogiji ovaj film se smatra najboljim, dok se u Cap trilogiji njegov prvi film The First Avenger smatra najslabijim.

Humor je još jedan aspekt u kome Iron Man trilogija prednjači u odnosi na Captain America trilogiju. Robert Downey Jr. se kao Tony Stark neprestano trudi da publiku nasmeje svojim one-line, pametnim šalama, sarkastičnim dobacivanjima i odgovorima. Upravo on je zadužen za najveći komični deo ove trilogije. Captain America je postavljen kao ozbiljniji lik, te njegovi filmovi nisu imali mnogo prostora za humor. A kada jesu, za to su uglavnom bili zaduženi sporedni likovi kao što je Sam a.k.a Falcon.

Iron Man je imao mnogo veći masovni uticaj na publiku nego Captain America. Uspesi filmova Iron Man i Iron Man 2 su doveli do toga da Marvel Studios sa optimizmom iznese Avengers film verujući u njegov uspeh. Iron Man je stekao toliku globalnu popularnost da je samo natpis ”Iron Man” dovoljan da privuče publiku u bioskope. Ta ista publika je navikla na to da će u njegovim filmovima dobiti sve ono što kvalitetan, moderan blokbaster može da ponudi. 

Zaključak:

Captain America ima bolju trilogiju. Zašto? Jednostavno, kvalitet filmova u ovoj trilogiji je veći i taj kvalitet je rastao sa svakim sledećim filmom, dok je u Iron Man trilogiji kvalitet sa svakim sledećim filmom opadao. Captain America trilogija je u MCU integrisala više sporednih likova koji su se vremenom razvili i stekli sopstvenu popularnost i vrednost. Značaj ove trilogije za narativ i razvoj MCU franšize je nemerljiv. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x